Žádná velká ropná nebo plynárenská společnost není v souladu s klimatickými cíli

22. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
Všechny velké ropné a plynárenské společnosti plánují expanzi fosilních paliv neslučitelnou s omezením oteplování na 1,5 stupně Celsia, uvádí zpráva.

Hodnocení 25 největších firem zabývajících se fosilními palivy kotovaných na burze, které provedl think-tank Carbon Tracker, je navrženo tak, aby investorům umožnilo posoudit, zda jsou tyto firmy v souladu s mezinárodně dohodnutými klimatickými cíli.

Žádné, zjistila zpráva.

"Společnosti po celém světě veřejně prohlašují, že podporují cíle Pařížské dohody a tvrdí, že jsou součástí řešení pro urychlení energetické transformace," řekla Maeve O'Connorová, analytička a autorka zprávy Carbon Tracker Oil and Gas.

"Bohužel však vidíme, že žádná z nich není v současné době v souladu s cíli Pařížské dohody, i když mezi společnostmi existují jasné rozdíly."

Zpráva hodnotí firmy na stupnici od A do H pomocí kritérií, jako jsou investice, výrobní plány a emisní cíle.

Známka A by byla potenciálně v souladu s cíli Pařížské dohody z roku 2015 omezit nárůst teploty na "výrazně pod" 2 °C a pokud možno na bezpečnější hranici 1,5 °C.

Stupeň H je podle Carbon Trackeru nejdále od pařížského cíle, přičemž aktivity a strategie jsou více v souladu s katastrofickým oteplením o 2,4 stupně Celsia nebo horším.

Zpráva zjistila, že společností s nejvyšším skóre byla britská BP s hodnocením D.

Na konci žebříčku Carbon Trackeru se umístily Saudi Aramco, brazilský Petrobras a americký ExxonMobil, všechny s ratingem G. Americká firma Conoco Phillips dostala známku H.

"Spořádaný přechod"

Téměř všechny hodnocené firmy plánují v blízké budoucnosti nový vývoj a zvýšení výroby.

Pouze BP plánuje pokles v dlouhodobějším horizontu, zatímco Repsol, Equinor a Shell předpokládají, že úroveň zůstane zhruba stejná.

Společnost BP však v loňském roce uvedla, že její emise uhlíku neklesnou tak rychle, jak se očekávalo, protože díky prudce rostoucím cenám ropy a plynu vykázala rekordní roční zisk.

Společnost uvedla, že emise oxidu uhličitého z těžby ropy a zemního plynu klesnou v roce 2030 o 20 až 30 % ve srovnání s rokem 2019 ve srovnání s předchozí prognózou poklesu o 25 až 40 %.

Společnost TotalEnergies mezitím ve středu pozdě večer oznámila, že v roce 2023 snížila svou uhlíkovou stopu a od roku 2020 snížila emise metanu téměř o polovinu.

Spalování ropy, která tvoří většinu jejích emisí, se od roku 2015 snížilo o 35 %, uvedla francouzská firma ve své výroční zprávě o klimatu.

Plyn, který byl pro společnost prioritou, však od roku 2015 prudce vzrostl.

Britský ropný a plynárenský gigant Shell minulý týden také zmírnil své cíle v oblasti snižování emisí uhlíku, i když trval na tom, že usiluje o "vyvážený a spořádaný přechod od fosilních paliv k nízkouhlíkové energii".

S dosavadním oteplením o 1,2 stupně Celsia již lidé na celé planetě čelí smrtícím a ekonomicky zničujícím dopadům klimatu, přičemž globální teploty v loňském roce dosáhly nejvyšší zaznamenané úrovně, což zesiluje požáry, bouře a sucho ničící úrodu.

Na prosincové konferenci OSN o klimatu COP28 se téměř 200 zemí dohodlo na výzvě k odklonu od fosilních paliv a ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů energie v tomto desetiletí.

Ropný a plynárenský průmysl však dal jasně najevo, že má v plánu zůstat tak dlouho, jak jen to bude možné.

Generální ředitel Saudi Aramco Amin Nasser nedávno prohlásil, že svět by měl "opustit fantazii o postupném vyřazování ropy a plynu a místo toho do nich investovat adekvátně odrážející realistické předpoklady poptávky".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
1942

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024