Polsko aktivovalo své letectvo, protože západní Ukrajina a Kyjev se ocitly pod "masivním" ruským útokem

24. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Polsko tvrdí, že ruská raketa namířená na ukrajinskou Lvovskou oblast narušila jeho vzdušný prostor, zatímco Kyjev zažil třetí útok v časných ranních hodinách během čtyř dnů


Ukrajinské hlavní město Kyjev a západní Lvovská oblast se staly terčem "masivního" ruského leteckého útoku, uvedli oficiální představitelé, a polské síly byly rovněž uvedeny do zvýšené pohotovosti.

Rusko a Ukrajina navzájem provádějí sérii smrtících leteckých útoků, přičemž nedělní ranní údery přišly den poté, co ruská armáda oznámila, že obsadila ukrajinskou vesnici Ivanivske západně od Bachmutu.

Novým ohniskem napětí mezi oběma zeměmi se stal také páteční útok ozbrojenců na moskevskou koncertní halu, při němž zahynulo nejméně 133 lidí, přičemž prezident Vladimir Putin se snažil s útokem spojit Kyjev; Ukrajina svou účast popřela a k odpovědnosti se přihlásil Islámský stát.

"Výbuchy v hlavním městě," napsal v neděli na Telegramu kyjevský starosta Vitalij Kličko. "Protivzdušná obrana funguje. Neopouštějte kryty."

 

Gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckij uvedl, že napadena byla také čtvrť Stryj jižně od města Lvov u polských hranic.

Na Ukrajině byl již dříve vyhlášen celostátní letecký poplach, který varoval před odpálením řízených střel z ruských strategických bombardérů Tu-95MS. Poplach byl zrušen asi o dvě hodiny později.

Sergej Popko, náčelník kyjevské městské vojenské správy, uvedl, že rakety byly na hlavní město vypáleny "ve skupinách" při třetím ranním útoku během čtyř dnů.

Podle jeho slov nedošlo podle předběžných zpráv k žádným obětem ani škodám a protivzdušná obrana města zasáhla "asi tucet" raket.

"Nepřítel pokračuje v masivním raketovém teroru proti Ukrajině," uvedl Popko na Telegramu. "Nevzdává se svého cíle zničit Kyjev za každou cenu."

Ve Lvově starosta Andrij Sadovyj uvedl, že na region bylo vypáleno asi 20 raket a sedm íránských dronů Shahed. "Jejich cílem byla zařízení kritické infrastruktury."

Operační velení polských ozbrojených sil (RSZ) uvedlo, že jeho síly jsou ve stavu zvýšené pohotovosti kvůli "intenzivní aktivitě dálkového letectva Ruské federace dnes v noci" a raketovým útokům na Ukrajině.

"Byla aktivována polská a spojenecká letadla, což může mít za následek zvýšenou hladinu hluku, zejména v jihovýchodní části země," uvedlo.

Později uvedlo, že Rusko narušilo vzdušný prostor Polska raketou s plochou dráhou letu, která "vstoupila do polského prostoru poblíž města Oserdow (Lublinské vojvodství) a setrvala tam 39 sekund".

"Během celého letu byla pozorována vojenskými radarovými systémy," dodalo.

Rusko a Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnily své letecké útoky.

Kyjev, který se po více než dvou letech války potýká s nedostatkem zbraní a vojáků,  vyhrožuje,  že odvetou přenese boje na ruskou půdu.

Několik sobotních leteckých útoků na ruský pohraniční region Belgorod sousedící s Ukrajinou zabilo dva lidi a nejméně sedm jich zranilo, uvedl regionální gubernátor.

Dál na východě způsobil útok bezpilotního letounu na Samarskou oblast požár ve velké ropné rafinerii, což byl nejnovější ze série ukrajinských úderů proti ruskému energetickému průmyslu.

Belgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov napsal na Telegramu, že dva okresy v jeho regionu a také hlavní město regionu, město Belgorod, byly zasaženy při útocích dronů a letadel.

Při zřícení tří balkonů bytového domu zahynul jeden člověk, uvedl Gladkov.

Rusko později v sobotu uvedlo, že odrazilo palbu ukrajinských raket vypálených na město Sevastopol na Krymu, který anektovalo v roce 2014.

Sevastopolský guvernér Michail Razvožajev uvedl, že střepiny raket zabily 65letého obyvatele a další čtyři lidé byli zraněni. "Byl to největší útok za poslední dobu."

Moskva vystupňovala své vlastní údery, v pátek vypálila desítky raket a vyslala desítky výbušných dronů, aby zničily ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Ruské síly také v posledních týdnech převzaly kontrolu nad řadou frontových osad.

Dobytí Adviivky poblíž Ruskem držené pevnosti Doněck minulý měsíc bylo prvním významným územním ziskem Ruska od dobytí zdevastovaného města Bachmut před deseti měsíci.

Putin tento úspěch přivítal jako znamení, že se ruské síly vrátily do ofenzívy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1653

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024