Koutek reklamní (nejen) tuposti

Špičková Česká televize

28. 1. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

"Díky našemu špičkovému nepřetržitému zpravodajství můžete být u toho". Tímto způsobem Česká televize ohlašuje nadcházející přenosy z olympijských her. Pravděpodobně nedopatřením tak porušila svůj vlastní kodex, v němž se praví (zvýrazněno pro potřeby článku):

5.5 Česká televize nakládá s informacemi, které pro diváky opatřuje, jako s hodnotou, již si není oprávněna na úkor diváků přivlastňovat, obchodovat s ní nebo ji učinit předmětem jakékoliv spekulace. Česká televize musí vždy přednostně postupovat tak, aby konkrétní informaci připravila s odbornou péčí do vysílání a touto cestou ji pohotově předala divákům.

Daily Telegraph vydal inzerát kritizující "prohomosexuální komentátorku" z deníku Times

28. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britský konzervativní deník Daily Telegraph pozoruhodně v úterý publikoval soukromý inzerát podnikatele Demetriho Marchessiniho, který útočí na Libby Purves, komentátorku deníku Times, že publikuje "prohomosexuální komentáře".

20. ledna Purvesová kritizovala Vladimira Putina za jeho antihomosexuální postoje.

Marchessini mimo jiné ve svém inzerátě píše:

"Jednou z fascinujících otázek je, proč známá komentátorka Libby Purves, která dala jasně najevo, že nevěří v náboženství, opakovaně nařizuje těm, kdo mají náboženskou víru, co si mají myslet." Marchessini ji dále obviňuje z bagatelizace "spojení mezi homosexualitou a náboženstvím" a tvrdí, že homosexualita je v křesťanském náboženství těžkým hříchem už 2000 let."

Pokračuje: "Co paní Purvesová a mnozí jiní nedokážou pochopit, je, že když naše vláda legalizovala homosexualitu, neučinila ji tím morálním činem. Vlády rozhodují o zákonech, ale jen Bůh rozhoduje o morálce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Šokující název článku v dnešním Metru: Zima v MHD letos tolik nesmrdí

28. 1. 2014 / Tomáš Fiala

čas čtení 1 minuta

Již z letmého pohledu na titulek jsem usoudil (bohužel správně), jaké bude téma článku.

Nemám slov. Nenapadá mne žádný jednoduchý návod, jak pomoci bezdomovcům. Asi by se mělo především předcházet ztrátě domova (zavést možnost sociálního bydlení, neumožnit exekuci bytu kvůli banálním pohledávkám atd.). A samozřejmě hledat možnosti ubytování pro lidi, kteří jinak musí trávit zimu na ulici.

Roztomilí popletové

28. 1. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

Francouzský prezident Hollande je poněkud dezorientovaný. Nemyslím teď jeho komplikovaný soukromý život, ale něco podstatně závažnějšího: ekonomickou politiku. Po poměrně slibných náznacích rozvoje sociální ekonomiky Hollande velmi dobře vyjevil totální zmatenost současné sociálně-demokratické levice, když ze sebe vydal následující perlu: "Musíme povzbudit nabídku, nabídka vlastně vytváří poptávku." Francouzský "socialista" tímto vyvolal z hrobu Sayův zákon trhů, který po právu pohřbil již Keynes. Není divu, že u podnikatelského stavu sklidil nadšení. Ekonomie strany nabídky se stala součástí neoliberální doktríny a v praxi byla uvedena M. Thatcherovou a R. Reaganem.

BRITÁNIE:

Liberální demokraté ve vládě se postavili proti dalším škrtům

28. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Vince Cable, liberálně-demokratický ministr pro podnikání (liberální demokraté jsou menším koaličním partnerem ve vládě britských konzervativců a dosud byli obviňováni, že se za ministerské funkce nechají konzervativci jen vléci tam, kam směřuje Konzervativní strana podle svého ideologického mustru) v pondělí večer rozzuřil své konzervativní vládní kolegy tím, že varoval, že Británie zažívá "nesprávné" hospodářské oživení a dodal, že jeho strana nepodpoří další kolo rozsáhlých vládních škrtů, ve výši dalších až 30 miliard liber, které chce prosazovat konzervativní ministr financí George Osborne po volbách v roce 2015.

Ukrajinský premiér nabídl rezignaci

28. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský premiér Mykola Azarov v úterý nabídl, že odstoupí. Uvedl, že doufá, že jeho rezignace povede k pokojnému řešení krize, která zmítá Ukrajinou už dva měsíce. Podle ukrajinské ústavy znamená rezignace premiéra, že odstupuje celá vláda.

Ruský tank a těžké bojové vozidlo pěchoty Armata se představí v květnu 2015

28. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nový ruský tank na podvozkové platformě Armata se veřejnosti představí napřesrok.

Objeví se na přehlídce spojené s oslavou vítězství ve 2. světové válce, oznámil ve vysílání stanice Echo Moskvy náměstek generálního ředitele firmy Uralvagonzavod Vjačeslav Chalitov. Kromě tanku se předvede i těžké bojové vozidlo pěchoty na stejné platformě.

Podle Chalitova byly při konstrukci Armaty použity perspektivní prvky v oblasti ochrany posádky, palebné síly i manévrovatelnosti.

Zdroj v ruštině: ZDE

Ruská agentura pro vojenský výzkum má za cíl předstihnout DARPA

28. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruská státní agentura pro vývoj obranných technologií, Fond pro perspektivní výzkum (Фонд перспективных исследований, Advanced Research Foundation, ARF) si údajně stanovila za cíl předstihnout svůj americký protějšek, DARPA. DARPA iniciovala např. vznik navigačního systému GPS nebo technologií stealth a vyvíjí budoucí generace výzbroje.

Služebníci státu

28. 1. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Ve středu 22. ledna tr. prošel v prvním čtení Sněmovnou návrh zákona o "státní skužbě." Média už po měsíce informovala o jeho důležitosti, významu a naléhavosti -- neopomněla připomenout, že sama Evropská unie už dlouho takový zákon požaduje a hrozí pro případ jeho brzkého nepřijetí sankcemi. Komentátoři -- myslím, že bez výjimky -- hudli stejnou. Prezident přijetí nebo přinejmenším projednávání zákona učinil podmínkou pro jmenování vlády. V celém tomto koncertu však podle mého soudu zcela chyběla jedna nota: odpověď na otázku, kterou si nikdo ani nepoložil - jaký bude společenský dopad zákona? Jinými slovy: komu vlastně budou ti, jichž se nový předpis dotkne, opravdu sloužit?

Poznámka na okraj jednoho kantorského morytátu,

28. 1. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 11 minut

Počet idiotů sice neklesá, ale stoupá procento těch vysokoškolsky vzdělaných.

Jacob van Blom

Víc je svědek očitý nežli deset slyšících.

Plautus

Dodatečná poznámka redakce: Po zveřejnění tohoto článku se ukázalo, že jeho autor, Lubomír Brožek, se stal obětí mystifikace. Citovaný text o brutálních poměrech ve škole je autentický, jenže jeho autorem není člověk, jehož jako autora - svého přítele - uvedl v dobré víře Lubomír Brožek - tento autor ho mystifikoval. Vzhledem k tomu, že pan Brožek neuvedl jméno autora, mohlo by to být jedno. V zájmu férovosti však musíme dodat, že článek "Totální výtlem" vyšel v časopise ČILICHILI č. 9/2009, už před čtyřmi roky ZDE. Od jeho autora, učitele, si ho tehdy výslovně objednal redaktor ČILICHILLI Štefan Švec, který nás na výše zmíněnou mystifikaci upozornil. Děkujeme mu za tuto informaci a je nám líto, že jsme se stali obětí podvodu.

Když jsem nedávno četl hořké poznámky svého přítele, učitele - důchodce, který si chtěl vyzkoušet, jak si dnes žijí kantoři (záskokem za mateřskou dovolenou na jedné ostravské základce), napadlo mne, jak citlivým indikátorem syndromu mizejících elit může být právě škola. Své postřehy shrnul staronový kantor pod lakonickým názvem "Totální výtlem" a poznamenává:

Iskander -- mobilní raketový systém odstrašování v místních konfliktech

28. 1. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 31 minut

Přibližování vojenských sil NATO v Evropě k hranicím Ruska vyvolává závažné geopolitické otázky o úmyslech původně obranné aliance NATO, nervózní diplomatickou rétoriku a symbolické, vojenské i ekonomické odpovědi Ruska. Jednou z nich je i umístění praporu střel R-500 Iskander na "předsunutém" území Ruska v Kaliningradské oblasti. V tomto komplexu je zapojen i nejnovější výstražný radarový systém Voroněž-DM, který monitoruje případný útok strategických raket Aliance ve směru od Atlantiku.

Pýcha a předsudek v Rusku

28. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta



Potíž s homofobií v Rusku, argumentuje v této jedenáctiminutové reportáži, vysílané v pondělí večer na Channel Four News, reportér Matt Frei, že se homosexuálové a bisexuálové v Rusku stávají terčem tvrdých útoků neofašistů a ultrapravicových skupin, zatímco se policie dívá stranou a zůstává v nečinnosti. Neochraňuje je. Osmdesát procent ruských občanů diskriminující zákon proti homosexuálům podporuje. Homosexualita je totiž podle nich hřích.

"Rusko je hluboce konzervativní země, která dokáže daleko lépe idealizovat svou minulost než si představovat svou budoucnost. Diskriminovat homosexuály či další menšiny je jedním z nejstarších triků v učebnici politických her, a jedním z nejhnusnějších. Ukazuje to tu nejhorší stránku Ruska právě v době, kdy jeho vláda doufala, že si povšimneme té nejlepší," uzavírá reportér.

Milionové pokuty aneb Neznalost zákona neomlouvá

28. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Povinnost nahlásit údaje pro vodní bilanci příslušnému správci povodí do konce ledna

Ohlašovací povinnost pro agendu vod a odpadů nutno nahlásit již do 15. února

Minulý rok rozdala Česká inspekce životního prostředí (ČIZP) firmám za nedodržení "jen" administrativy ohledně znečištění životního prostředí, milionové pokuty. Dle údajů ČIZP se částky za pokuty zvyšují. Firmy, kterých se tyto ohlašovací povinnosti týkají, si jich často nejsou vědomy, a tak ČIZP rozdává každoročně peněžité tresty jako na běžícím pásu. Přitom pro střední a malé firmy může být taková pokuta i likvidační. V následujících třech měsících mají firmy hned několik ohlašovacích povinností.

Strela zdraví Apache:

Příspěvek libyjské intervence k destabilizaci Egypta a jiné drobnosti

28. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Egyptští islamisté nasadili na Sinaji proti armádním bitevním vrtulníkům Apache přenosné protiletadlové střely sovětského původu Strela-2, které s nejvyšší pravděpodobností pocházejí z bývalých libyjských zásob. Po válce v Mali tak sledujeme už druhý konflikt, který eskaluje v důsledku "slavného" vítězství chaotických libyjských islamistických milic nad bývalým diktátorem. Bez leteckého zásahu NATO by k tomu nikdy nedošlo.

Monitor Jana Paula:

Komentovaná prohlídka výstavy Kurta Gebauera v Roxy NoD Praha

28. 1. 2014 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

Ve středu 29. ledna proběhne od 17 hodin v experimentální prostoru Roxy NoD, Dlouhá 33, Praha 1 komentovaná prohlídka výstavy Kurt Gebauer - Letmý průnik & Modré plavkyně z Petynky. Pro mě je tato výstava, sestávající se ze tří částí, příjemným osvěžením v poněkud nudném konceptuálním ovzduší pražských výstav, především proto, že bývalý dlouholetý profesor na VŠUP Kurt Gebauer zůstal i po mnoha desítkách let důsledně věrný svému tématu a uměleckému programu, jímž je lidská figura. Mnozí pamatují legendární výstavu Malostranské dvorky v roce 1981...Gebauer, Jetelová, Kafka, abych vyjmenoval ty, kteří mě tehdy zaujali. Gebauer tím, že si v podstatě s figurou dělal to, co chtěl.

POZVÁNKA:

Pět let od operace Lité olovo

28. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity (International Solidarity Movement, ISM) si vás dovoluje pozvat na tematický večer "Pět let od operace Lité olovo a pokračující humanitární krize", který proběhne v úterý 28. ledna od 19:00 v Praze v klubu Cross. Večer zahájí Jana Ridvanová, která pásmo Gazy navštívila v roce 2009 nedlouho po masakru "Lité olovo".

Debata bude pokračovat formou videokonference s mladými lidmi z Gazy. Vystoupí Ayah Bashir, jež v Londýně vystudovala globální politiku a v Gaze je aktivní v kampani BDS (bojkot, uvalení sankcí a stažení investic) a ve skupině prosazující jednostátní řešení tzv. izraelsko-palestinského konfliktu. Dále promluví spisovatelka Sameeha Elwan, v minulosti pracovnice Palestinského centra pro lidská práva, kde se zabývala např. situací žen v Palestině. Na zkušenost každodenního života v Gaze se zaměří Mohammed Abed Allah, který pracoval mj. jako koordinátor zahraničních delegací v pásmu Gazy. Student podnikové administrativy na univerzitě v Gaze Khaled Shebab se podělí o své názory na okupaci a přiblíží problematiku palestinských politických vězňů.

Pozvánka na webu ISM ČR ZDE

Pozvánka na facebooku ZDE

V Kábulu se zvedá nová vlna strachu

28. 1. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Teroristický útok v Kábulu o weekendu ve druhé polovině ledna, při němž zahynulo 21 lidí včetně 2 Kanaďanů, se připravoval dlouhou dobu. Podle pana Matthewa Fishera z agentury Postmedia News, který Kábul několikrát navštívil, byl tento útok "nevyhnutelný". Vzhledem k neúspěšným pokusům napadnout opevněná vyslanectví a základny NATO bylo jen otázkou času, kdy si Talibán začne vylévat zlost na Západ tím, že napadne některou ze 6 nebo 7 populárních a při tom slabě chráněných restaurací.

Klima je stále "v pohodě"?

28. 1. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 19 minut

Anebo si už nějakou dobu zahráváme holýma rukama s časovanou výbušninou? Na téma z nadpisu by se daly uzavírat sázky. Konečné vyhodnocení situace se ovšem vztahuje až na rok 2100, kdy ne zrovna každý případný dnešní sázející bude ještě žít. Aby přesně věděl, co se v mezičase nakonec doopravdy stalo. Už s předpovídáním počasí na dobu delší než týden rychle přibývají pozměňující faktory, které hned nemohly konkrétně přicházet v úvahu.

Iný pohľad na život ľudí bez domova, alebo rok 2013 v Útulku sv. Lujzy de Marillac v Bratislave

28. 1. 2014 / Vladimír Jurík

čas čtení 11 minut

Pracovný tím Útulku sv. Lujzy de Marillac v Bratislave sa špecializuje na pomoc  ľuďom bez domova so zhoršeným zdravotným stavom, pri celkovej kapacite 35 lôžok. V priebehu roka 2013 sme pri našej  práci spoznávali 97 životných príbehov. (Prijímateľov našich služieb nazývame klienti.) Niektorí klienti u nás strávili len pár dní, iní aj niekoľko mesiacov.

Trampoty české levice

27. 1. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 21 minut

Česká levicová scéna se již delší dobu potýká s řadou poměrně zásadních otázek.

Je český volič antilevicový? Nemá mu levice co nabídnout? Jaké zájmy většina občanů České republiky sleduje? Jak vlastně česká veřejnost vnímá pojem "levice", co si pod ním představuje? Považují lidé v České republice dělení na "levici" a "pravici" za něco překonaného? Co je k tomu vede? Vadí levici její roztříštěnost, či přesvědčení řady potenciálních levicových voličů, že zde skutečně levicový subjekt chybí? Opravdu českého voliče sociální otázka a témata s ní spojená nezajímají?

Vorel padá z Vejšky

27. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 10 minut

Jako člověk, který divácky i recenzentsky dlouhodobě sleduje český film, jsem míval tři režiséry, u nichž jsem chtěl vidět každý film; Jana Svěráka, Jana Hřebejka a Tomáše Vorla. Jana Hřebejka jsem "opustil" po Krásce v nesnázích (2006), po Nestydovi (2008) jsem ho sice částečně rehabilitoval, nicméně na motivaci ke zhlédnutí jeho dalších filmů mi tento zážitek nestačil.

Mnichovská zrada

27. 1. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 17 minut

Myslím, že se to mohlo již tenkrát tušit. Neboť před tímto pátkem (30.9.1938 -- přijetí Mnichovské dohody) bylo ono drsné pondělí v polovině září (19.9.), kdy z čista jasna náš národ i naše vláda, zcela nepřipraveny, dověděly se z francouzské tiskové kanceláře, že Anglie a Francie se rozhodly podporovat německý požadavek odloučení německých území. Bylo by to zajisté možno učinit jinak, ohleduplněji; že se tak nestalo, mělo svůj smysl ... smysl neodvolatelnosti. Bylo by bývalo možno, aby obě velmoci v společném provolání k českému národu vyložily nutnost svého počínání, jak ji viděly; byly by mohly českým vůdcům ulehčit odpovědnost před českým národem. Neučinily nic takového... Zvolily způsob co nejnesrdečnější, skoro by se mohlo říct brutální... Chtěly však pravděpodobně, aby bylo slyšet bouchnutí dveří mezi námi a jimi; chtěly zamezit další diskuse a dát najevo, že pro ně je věc vyřízena... Ty dveře však nepřirazil vítr, ale lidská ruka. Ve skutečnosti již nebylo návratu k dřívějším stadiím československo-francouzského spojenectví.

Na obranu Edvarda Beneše

27. 1. 2014 / Martin Škabraha

čas čtení 15 minut

Kdysi vedl Milan Valach v Britských listech polemiku k Přemyslem Janýrem k sudetoněmecké otázce. Milan Valach už dnes není mezi námi a nemůže kvalifikovaně polemizovat a jeho znalostí historie a společenských věd obecně dosáhne málokdo. Přemysl Janýr se do ožehavého tématu kolem Mnichova pustil opět. Předkládá naprosto dogmaticky své pravdy a neponechává žádné místo pro jiný pohled, než ten jeho, píše Helena Puchýřová.

K tomu: články Martina Browna v Britských listech ZDE

Jan Čulík, O českém nacionalismu

Nejen interpretovat

27. 1. 2014 / Josef Nožička

čas čtení 3 minuty

Dodnes palčivé téma zářijové krise v r. 1938 má skutečně tu smůlu, že je na ně navěšována bez přestání velká porce ideologického balastu. Bohužel při jeho odstraňování se s vaničkou nezřídka vylévá i samotné nemluvně. Ačkoliv P. Janýr hovoří o "známých a v dostupné české historiografii opakovaně zpracovaných faktech", při veškeré úctě si jich řadu nechal pro sebe.

Jak je to s informační hodnotou přírody

27. 1. 2014 / Josef Šmajs

čas čtení 16 minut

Tento text odmítly uveřejnit časopisy Vesmír i Respekt.

Přezíravý postoj lidí k přirozené tvořivosti, vnitřní uspořádanosti a významu přírody pro člověka a kulturu přetrvává. Nedaří se totiž překonat předsudek o předmětné pravdivosti vědy a o hodnotové neutralitě přírody. Ani vysoká pozornost speciálních věd věnovaná přírodě je zatím nepřivádí k uznání její skryté informační hodnoty. Naopak, přírodní vědy, které se zpředmětňují v technice, jejím prostřednictvím přírodní struktury rozbíjejí.

Energie a rovnost

27. 1. 2014 / Ivan Illich

čas čtení 90 minut

Čtyřicet let starý text rakouského radikálního myslitele Ivana Illiche (1926--2002) nazvaný Energy and Equity je dodnes citován v alternativně laděných urbanistických studiích a je aspoň zčásti znám i v okruhu analytiků zabývajících se problematikou energetické krize a způsoby, jak jí čelit. Čeští čtenáři jsou pravděpodobně lépe obeznámeni s autorovými knížkami přeloženými do češtiny, Odškolněním společnosti (2001) a Limity medicíny (2012), jichž se přitom tematicky dotýká i ve svém článku o sociálně spravedlivém dopravním systému.

Lékařem ne za paradajky, ale za vědomosti

27. 1. 2014 / Michal Giboda

čas čtení 6 minut

Časopis Respekt, ročník XXV, 13. -- 19. 1. 2014 publikoval článek Lékaři za paradajky s podtitulem Stojí českým univerzitám Slováci za všechny trable s penězi a jazykem? V úvodu je popsána zkušenost Slovenky, studentky medicíny na Karlově univerzitě (UK má tři Lékařské fakulty), která na dotaz českých spolužaček, co má k svačině, odpověděla, že paradajku. Nevinná zápletka s neznámým slovem vyústila do vážného tvrzení, že Slováci nemají vlastní jazyk, jenom vykradli a špatně doplnili ten český. Pak se Slovence dostalo ponaučení, že jí školu v Praze platí rodiče jejích spolužáků ze svých daní.

Ad "Lékařem ne za paradajky, ale za vědomosti"

27. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Dovoľte mi na pár riadkoch uviesť vlastné spomienky na štúdium a pôsobenie na spomenutej 1. lekárskej fakulte Karlovej Univerzity, píše Martin Kucharík. Myslím, že bývalí kolegovia - študenti a kolegovia lekári potvrdia, že sa v prípade vyťahovania "národnostnej" karty jedná a jednalo skoro vždy o umelo vyrábaný problém. Otázkou zostáva, komu živenie a podpora tohto problému vyhovuje...

Kulturní diplomacie prostřednictvím vysokého školství - pro české politiky věc neznámá?

27. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Vyšetřili jsme přes 5 tisíc osob z téměř 60 zemí světa, což je obrovská databáze potenciálních přátel Československa. V mnohém nám při naší práci v Laosu, Jemenu, na Kubě pomohli právě absolventi univerzit v Čechách a na Slovensku (i když Laosan -- absolvent VŠCT v Praze -- prodával na trhu hodinky). Když jsem se později, "po sametu", zeptal odpovědné osoby, kde je databáze studentů, odpověděl, že to nikdo neví!

Zdroj: ZDE

Z článku Michala Gibody vyplývají šokující skutečnosti. Na rozdíl od chytřejších zemí, zdá se, nemají v ČR ani politikové, ani studenti ponětí, jak obrovský ekonomický, politický i kulturní význam pro prospěch země má přítomnost zahraničních studentů na českých univerzitách. Jde o proces kulturní, tzv. "měkké" diplomacie, v níž jsou obrovskými experty především Britové.

O chovu králíků

27. 1. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Vzhledem k ekonomické krizi se chov králíků stává čím dále tím více aktuálním. Nezaměstnanost a podvýživa nižších sociálních tříd nabývá na síle. Drobná hospodářská samovýroba je vhodným řešením krize, kterou se prakticky nejlépe snaží vyvlastňováním řešit exekuční firmy. Bohužel na nesprávných místech, ale nikdo přece není dokonalý.

Kongres v tichosti seškrtal fondy pro Afghánistán

27. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Bez zřetelného odporu ze strany Obamovy administrativy Kongres v tichosti seškrtal prostředky určené na poslední rok války v Afghánistánu. Na polovinu omezil rozvojovou pomoc a plány vojenské pomoci redukoval na 40% původně vyžádaných 2,6 miliardy dolarů. Vojenští představitelé nesmějí zahajovat žádný velký infrastrukturní projekt.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

29179

Koutek reklamní tuposti:

Ještě češtějá, ještě lépějá, pane hrábě!

27. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Noch weniger, noch besser" - "Ještě méně, ještě lépe", hlásá originální německý billboard Freeportu propagující slevy. Pokud jste si však cit pro mateřštinu vypulírovali např. sledováním stařičké komedie Tajemství hradu v Karpatech, může Vás napadnout přeložit slogan i jako "Čím ještě víc, tím ještě míň". Vzniklou kostrbatou reklamu na nepřímou úměru se doporučuje vyvěsiti v hojných počtech po všech učebnách matematiky ve vlastech českých, moravských i slezských. Krleš!

Situace v televizi a ve filmu je neudržitelná

27. 1. 2014 / Tomáš Franke

čas čtení 4 minuty

Udělejme si pro začátek malý experiment: Vezměte si televizní program, stačí jen ty nejzákladnější stanice. A červenou tužku. Projděte si celý den a červeně podtrhněte všechny pořady, které jsou založeny na tom, že někdo někoho zabije.

Hořící keř a absence svobody

27. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

35 let sleduji filmy, byl jsem odchován v době studia pražským Filmovým klubem počátkem 80. let, který promítal za 2 Kč polozákazané a umělecké filmy a který naučil velkou skupinu lidi přemýšlet nejen o hodnotách filmu, ale i o životních hodnotách. Tak tímto zpětně FK děkuji, píše Luděk Šnirch.

V jakém smyslu je vojenská síla země prostou funkcí finančních výdajů?

26. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

31. ledna 1942 jednotky 25. japonské armády ukončily malajskou operaci. Počátkem února pak Japonci v síle 36 000 mužů za týden porazili 85 000 Britů, Australanů, Indů a Malajců v bitvě o Singapur.

Británie v té době již plně přešla na válečné hospodářství a udržovala výdaje na zbrojení víceméně v paritě s Německem. To však na rozdíl od ní bojovalo na východní frontě, kdežto britská pozemní armáda byla nasazena pouze na sekundárním bojišti v Severní Africe. Japonský HDP dosahoval 56% britského (197:353 miliard dolarů v cenách z roku 1990) a pozemní armáda z něj dostávala leda omrvinky, absolutní přednosti se totiž těšilo letectvo a námořnictvo.

Ukrajina: země dvojího lidu

25. 1. 2014 / Oskar Krejčí

čas čtení 9 minut

Pro současnou Ukrajinu jsou příznačné dvě skutečnosti. Tou první je radikalizace některých skupin orientovaných výhradně buď na západ, nebo na východ. Tou druhou je chorobný strach vlády prezidenta Viktora Janukovyče z toho, že ji na Západě označí za nedemokratické potlačovatele lidských práv manifestantů. Ze smutných událostí na Ukrajině lze ovšem vyvodit i celou řadu poznatků, jak se dnes provádí politika v oblastech, které lze spolu se Zbigniewem Brzezinským nazvat „geopolitická ohniska“. Tedy místa, kde se prolínají zájmy geostrategických hráčů. Zdá se, že současná situace na Ukrajině nabízí pět různých scénářů vyústění.

ANALÝZA

Vývoj hospodaření státního rozpočtu za rok 2013 a jeho souvislosti s vývojem reálné ekonomiky České republiky v letošním roce

26. 1. 2014 / Jaroslav Ungerman, Martin Fassmann

čas čtení 17 minut

Dne 2. ledna 2014 byl ministerstvem financí publikován předběžný odhad výsledků hospodaření státního rozpočtu za rok 2013, a to pod velmi optimistickým nadpisem "Výsledek hospodaření státního rozpočtu nejlepší od roku 2008". Bývalý místopředseda Nečasovy vlády a dvojnásobný bývalý ministr financí M. Kalousek nelenil a -- aby snad nenechal nikoho na pochybách -- rychle se médiím představil jako otec tohoto "ekonomického zázraku". A nutno dodat že právem. Vždyť výsledky a v prvé řadě důsledky státního rozpočtu roku 2013 nejsou ničím jiným než přímým pokračováním destrukční rozpočtové politiky vládních pravicových koalic předchozích let.

Z ANALÝZY ČMKOS

Masivní porušování odborových a zaměstnaneckých práv v roce 2013

26. 1. 2014

čas čtení 8 minut

V roce 2013 se situace v dodržování pracovněprávních vztahů a odborových práv v Česku výrazně zhoršila. Česká společnost v důsledku bývalé vládní politiky zchudla a rychle se zvyšuje příjmová nerovnost. Nečasova vláda v daleko větší míře omezovala sociální i ekonomická práva zaměstnanců. To inspirovalo některé zaměstnavatele k vytváření vlastních pravidel zaměstnávání mimo rámec zákoníku práce. Docházelo i k přenášení podnikatelského rizika na zaměstnance. Příkladem je přístup majitele OKD Ostrava. Nezřídka zaměstnavatelé bránili zaměstnancům vstupovat do odborů a zakládat odborové organizace pod pohrůžkou ztráty zaměstnání.

Škrty pohřbily nové obrněné vozidlo pro US Army:

Symptom probíhajícího úpadku amerických ozbrojených sil

25. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Náročný projekt obrněného bojového vozidla pěchoty GCV se díky škrtům změní v cosi jako technologický demonstrátor a do výzbroje zaveden nebude. US Army tak zůstane odkázána na stará a koloniálními misemi značně opotřebovaná BVP Bradley, která nevyhovují, neboť neuvezou ani pěchotní výsadek v síle družstva.

Jednoduché úkoly, které zatím žádný ministr zdravotnictví nedokázal splnit

25. 1. 2014 / Petr Wagner

čas čtení 4 minuty

Bude se měnit ministr zdravotnictví. Stejně jako před všemi tuším dvaceti před ním ho čekají jednoduché úkoly,které ovšem zatím žádný ministr nedokázal splnit.

To jistě bude především propleteností velmi protichůdných zájmů a balíku finančních prostředků, na kterých, byť nepřímo ,sedí ministr zdravotnictví. A samozřejmě je potřeba si uvědomit významné judikáty v oblasti zdravotní péče, které, shrnuto do lapidárního prohlášení, znějí - péče má být provedená v souladu s odborným názorem a doporučením a nelze jí odmítnout z důvodu neproplacení pojišťovnou.

Pojďme si těch pár jednoduchých zásad zopakovat:

Druhé anglické vydání knížky o českém filmu

25. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vzhledem k tomu, že se první, vázané vydání anglické monografie Jana Čulíka A Society in Distress o hraném českém filmu, vzniklém od roku 1989, od doby, kdy vyšla na podzim r. 2012, relativně rychle vyprodalo (zřejmě proto, že žádná jiná taková kniha o českém postkomunistickém filmu v angličtině neexistuje, filmologové v ČR nic nenapsali), anglické nakladatelství Sussex Academic Press nyní vydalo druhé vydání této publikace, jak je v Británii zvykem, v levnější, brožované verzi.

Další informace o knize i o tom, jak si ji objednat, naleznete ZDE; Britské listy mají však k dispozici několik výtisků brožovaného vydání za zlevněnou cenu 670 Kč (kniha má 395 stran, obsahuje barevné fotografie), kdo by měl zájem, pošlete finanční příspěvek v této výši na účet Britských listů (číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500) a napište do redakce, že vám máme výtisk poslat.

Anglie: "Rumuni by měli pracovat na poli, ne jako zubaři"

25. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Rumunská lékařka Felicia Buruiana, která pracuje v Anglii (mluví pěti jazyky a má dva doktoráty), si poprvé uvědomila, že palcové titulky v britských novinách, varující před vlnou rumunských žebráků a osob podvodně beroucích sociální dávky záporně ovlivňují její pracovní život. Pacienti se na ní nyní dívají podezřívavě, když zjistí, že je to Rumunka, protože "nevypadá jako cikánka". "Pak se situace vážně zhoršila," říká Buruiana u šálku kávy v nemocnici v hrabství Hertfordshire, kde pracuje. "Lidé začali dělat grimasy, když jsem jim řekla, že jsem Rumunka. Říkám si: je to takové zklamání, je to tak smutné, je to tak únavné. Tohle není Británie, kterou jsem znala."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40161