Lidskoprávní organizace kritizují Maďarsko za jeho akce proti uprchlíkům

10. 9. 2015

čas čtení 3 minuty



Ve středu přišel podle oficiálních údajů do Maďarska dosud největší denní počet uprchlíků. Obávají se totiž rozhodnutí Orbánovy vlády, která od příštího týdne hodlá maďarskou jižní hranici hájit razatními vojenskopolicejními akcemi.

Maďarská policie zaznamenala 3221 lidí, kteří ve středu přišli do země ze Srbska. Usuzuje se, že je tento počet podhodncoený, protože stovky uprchlíků byly nafilmovány, jak prorážejí policejní kordon a přecházejí přes pole nedaleko maďarského pohraničního města Rözske.

Maďarská armáda zahájila ve středu vojenské cvičení s cílem připravit vojáky na obranu jižní hranice Maďarska.

Organizace hájící lidská práva zpochybnily legalitu plánů maďarské vlády zpracovávat žadatele o azyl v "tranzitních zónách" jako na letišti podle nového systému, který má vejít v platnost v úterý.

Orbán také nařídil urychlené vybudování tři a půl metru vysokého plotu mezi Maďarskem a Srbskem. Zapřísáhl se také, že od příštího úterý sníží počet uprchlíků na nulu.

Aktivisté z organizací pro lidská práva se obávají, že kontroverzní maďarské "tranzitní zóny" uvrhnou lidi to právního vakua a bude to znamenat, že drtivá většin azylantů bude odmítána.

Bill Frelick, ředitel programu pro uprchlíky v organizaci Human Rights Watch, vyjádřil velké znepokojení a charakterizoval tranzitní zónu jako "právní fikci". Není jasné, zda budou mít mezinárodní organizace přístup do těchto "tranzitních zón" ke kontrole.

"Zní to opravdu velmi ošklivě," řekla Marta Pardavi z maďarského Helsinského výboru. "Je to plán typu 'Sejde z očí, sejde z mysli'".

Evropská unie zdůraznila, že Maďarsko musí respektovat zákon, že uprchlíci se nesmějí vracet, dokud není jejich žádost o azyl zpracována.

Vysoké komisařství OSN také Maďarsko ostře kritizovalo a naléhalo na ně, aby zlepšilo zacházení s žadateli o azyl a jednalo v souladu s mezinárodním právem.

Vincent Cochetel, regionální koordinátor UNHCR, zdůraznil: "Transitní zóny se nám vůbec nelíbí, pokud to znamená, že tam nebudou platit maďarské zákony a evropské normy.

Organizace Human Rights Watch konstatovala, že v maďarských vazebních střediscích je nyní s uprchlíky "zacházeno jako se zvířaty".

Dále na jihu jsou vystaveny tisíce lidí lijákům a přecházejí řeckou hranici do Makedonie poté, co se řeckým úřadům podařilo na ostrově Lesbos zaregistrovat za několik dní 17 000 osob, takže se mohly vydat dál na sever Evropy.

Asi 7000 lidí čekalo v blátě na poli u vesnice Idomeni ve čtvrtek ráno na přechod hranice do Makedonie. Další přijížděly vlaky, autobusy a taxíky.

Dánsko mezitím zrušilo cestovní omezení do Německa, poté, co dočasně uzavřelo dálnici a železniční spojení ve snaze zabránit uprchlíkům cestovat dál na seveer do Švédska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6095

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2015