USA se snaží zabránit řecko-ruské dohodě o plynovodu

24. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

USA se usilovně snaží zabránit řecko-ruské dohodě o plynovodu, protože se obávají katastrofálních důsledků pro strategickou rovnováhu ve Východním Středomoří, když řecká radikálně levicová vláda směřuje do ruské sféry vlivu.

Ministr energetiky Ernest Moniz prohlásil, že jeho země prosazuje alternativní řešení v podobě plynovodu "Southern Corridor" z Ázerbájdžánu, který by odstranil závislost evropských trhů na ruské státní společnosti Gazprom. Podle ministra je vitálně důležité, aby si Evropa zajistila "kolektivní energetickou bezpečnost".

Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias prohlásil, že Gazprom předložil "velmi dobrou nabídku" s garancí dodávek plynu na 10 let za dobrou cenu. A vznesl otázku, jak by jeho vláda mohla odmítnout takovou příležitost, pokud západní mocnosti nepřijdou s něčím lepším.

Kdysi nepravděpodobná dohoda "Turkish Stream" se najednou stala skutečností, když Vladimir Putin využil příležitosti vzniklé evropskou neschopností řešit řeckou krizi. Rusko nabízí dodávku 47 miliard krychlových metrů plynu, což by pro řeckou vládu znamenalo tolik potřebné výnosy, vytvořilo 2 000 pracovních míst a změnilo zemi v energetickou křižovatku. Podle zdrojů listu Telegraph v Athénách by to také mohlo přinést 3 - 5 miliard eur na platbách předem, což by Syrize velmi pomohlo v současných rozpočtových potížích a snaze vyhnout se bankrotu.

Smlouva měla být podepsána již v úterý, ale nabídka z Washingtonu způsobila zdržení, což Rusy velmi rozčílilo. Rizhovory byly komplikované kvůli řeckým výhradám proti platbám za nasmlouvaný, ale neodebraný plyn.

Je zřejmé, že Řecko nyní eskaluje čtyřnásobnou hru s ohněm, v tomto případě se snaží postavit Washington proti Moskvě. Je to vysoce riziková strategie, protože hrozí nebezpečí, že Syriza nakonec naštve úplně všechny.

Ministr Kotzias po návštěvě ve Washingtonu oznámil, že USA připravují protinabídku a v nejbližších dnech vyšle do Athén mimořádnou delegaci vedenou Amosem Hochsteinem z ministerstva energetiky. Mezitím se premiér Tsipras sešel v Athénách s výkonným ředitelem Gazpromu Alexejem Milerem, ale o schůzce je toho známo jen velmi málo. Cílem zjevně bylo všechny vyvést z konceptu.

Jednání o ruské nabídce prosazuje Panagiotis Lafazanis, šéf Levicové platformy v Syrize.

Už neexistuje žádná šance na průlom ohledně jednání Evropské měnové unie o řeckém dluhu na jednání ministrů financí v Rize. Eurozóna pouze snížila požadavek na přebytkovost řeckého rozpočtu na 1,5 % HDP. To byl původní požadavek Syrizy, ale sám o sobě je již tíživý, protože země upadá zpátky do recese. Tzipras sdělil Merkelové, že Řecko již "udělalo dost" a vyzval ji, aby EMU uvolnila fondy na zbytek dubna.

Přitom Merkelová zůstává poslední řeckou nadějí v EU, protože vedle finačních souvislostí chápe i geopolitické riziko, tvrdí Carsten Brzeski, hlavní ekonom ING.

Podle Kotziase to vypadá, že má Západ problém přijmout Řecko jako suverénní stát. Podle něj má jeho země s Ruskem standardní vztahy jako každá jiná.

Kritici takovou argumentaci odmítají. Ruský energetický sektor je terčem sankcí EU a sám Kotzias je někdejším stalinistou, který podporoval výjimečný stav v Polsku a sovětskou politiku proti polské Solidaritě.

Panují obavy, že řecký flirt s Moskvou zajde za hranice normální diplomacie a může vést ke strategické transformaci, kvůli které se architektura východního křídla NATO rozloží a pohřbí jakoukoliv šanci na udržení jednotného postoje EU ve vztahu k Putinovi.

Řekové to vědí a jsou zřejmě rozhodnuti získat z nové studené války maximální politickou výhodu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12818

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2015