Dobré myšlenky se rodí v konfliktu

Jak myslet bez šablon

23. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Když dojde na kritické, inovativní a rozvratné myšlení, zkušenost - komodita ve většině hierarchií velmi ceněná - je ve skutečnosti naší Achillovou patou, překáží. Problém se zkušeností v rychle se měnících dynamických prostředích plných složitosti a příležitostí spočívá v tom, že si myslí, že má přehled. Přitom je ve skutečnosti snadno oklamána zdánlivou obeznámeností, když vidí navyklé vzorce tam, kde ve skutečnosti žádné neexistují.

Řada firem využívá brainstormingu jako metody, jíž se pokouší rozvinout nové myšlení. Jenže poslední věc, k níž obvykle dochází, je opravdová bouře (storm). Většina firem a týmů je neschopná tohoto kritického chování, protože jde o příliš velké riziko. Zapojit se do konfliktu znamená nebezpečí narušení harmonie a zranění citů druhých. Když oceňujeme harmonii, vyhýbáme se konfliktu a zdvořile přikyvujeme myšlenkám všech ostatních. V kontrastu s tím týmy schopné konstruktivního sporu - chování, které vyžaduje extrémně silné pouto důvěry - dokážou využít kritických požadavků na rozvratné myšlení. Dokážou generovat surovinu ve formě myšlenek a dokážou s nimi pracovat tak, aby z nich vyvinuly myšlenky dobré.

Dobré myšlenky se rodí z konfliktu.

Většina dobrých myšlenek prochází seismickým procesem, jinak řečeno vznikají tím, že jsou mačkány, drceny, stlačovány, roztrhovány a zase dávány dohromady. Tento proces vyžaduje žár sporu a konfliktu, aby došlo ke zpochybnění, strhání a rekombinaci rozbitých kusů. Všechno co víte je špatně.

První krok k myšlení bez šablon je poznat šablony, v nichž jste právě uvězněni. Jaký je charakter vaší reality? Jaké jsou předpoklady, obecné pravdy a klišé toho, čím se zabýváte? Začněte od toho, co dělají všichni, a pak se ptejte: "Co se stane, pokud uděláme opak?" Co se stane, když...?

Musíte experimentovat - začít jednat bez šablon tím, že se do něčeho pustíte. Samozřejmě máte spoustu divokých hypotéz vzniklých rozkladem vašich předpokladů a každý má názor na to, co se stane. Ale pravdou je, že nevíte, dokud to nezkusíte, a smyslem experimentu je zkoušet v malém (což omezuje riziko) a využít proces k učení. Neúspěch je siamským dvojčetem efektivního učení. Na počátku se patrně budete mýlit, ale cílem je mít pravdu na konci.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8363

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2015