Obama lituje, že americké bezpilotní letadlo usmrtilo dva západní rukojmí

23. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Americká protiteroristická operace letos v lednu usmrtila dva západní rukojmí - amerického podnikatele Warrena Weinsteina a italského občana Giovanniho Lo Porto. Barack Obama vyjádřil svou "hlubokou lítost" nad úderem bezpilotního letadla, který usmrtil dva nevinné rukojmí, Američana a Itala, zadržované al Kajdou. Pochválil ale zároveň to, co označil za "mimořádné transparentní reakci" své vlády na tuto tragédii.

Bílý dům oznámil, že výzvědní pracovníci dospěli k názoru, že lednová americká protiteroristická operace "omylem" usmrtila Dr. Warrena Weinsteina, amerického vládního humanitárního pracovníka, Giovanniho Lo Porta, italského humanitárního pracovníka. Rukojmí, které al Kajda věznila déle než dva roky, byli usmrceni během amerického úderu bezpilotním letadlem proti budově al Kajdy na hranici mezi Afghánistánu a Pákistánu.

Americká vláda také uvedla, že omylem usmrtila i další dva Američany, velmi pravděpodobně vysoké členy al Kajdy, kteří však neměli být terčem útoku.

Podle odhadů jednoho amerického senátora usmrtily Spojené státy bezpilotními letadly v roce 2013 4700 osob. Všechna tato úmrtí zůstávají v tajnosti.

Toto bylo teprve podruhé, co Obama přiznal, že USA usmrtily nevinné osoby.

Kritikové ostře útočí na Obamu, že vede téměř stoprocentně utajovanou protiteroristickou válku po celém světě. Americká lidskoprávní organizace American Civil Liberties Union v březnu podala žalobu proti Obamově vládě. Požaduje, aby Obamova vláda zveřejnila kritické právní dokumenty, které ospravedlňují to, čemu americká vláda říká "cílený program zabíjení" - včetně kritérií, podle nichž jsou lidé umísťováni na seznam osob, které mají být bez soudu usmrceny, a to včetně amerických občanů.

Obamovo přiznání, že USA zabily Weinsteine a Lo Porta, zřejmě povede k zintenzivnění kritiky americkoého programu zabíjení bezpilotními letadly, který provádí CIA a velitelství americké armády pro mimořádné operace. Analýza, kterou nedávno vydala lidskoprávní organizace Reprieve, odhaduje, že do listopadu 2014 usmrtili Američané zamýšlející zabít 41 mužů celkem 1147 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6552

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2015