Britští miliardáři během finanční krize více než zdvojnásobili svůj majetek

27. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Britští miliardáři od vzniku finanční krize r. 2008 více než zdvojnásobili svůj majetek. Nejbohatších 1000 britských rodin nyní ovládá majetek v hodnotě 547 miliard liber (20 963 miliard Kč).

Zatímco příjmy průměrných Britů se od finanční krize ještě nezotavily a tisíce lidí stále závisejí na charitativních darech potravin, britská finanční elita mezitím ovládla ještě větší část majetku v zemi než dosud.

Majetek nejbohatšího 1000 britských rodin stoupl od roku 2009, kdy měl hodnotu 258 miliard liber, o více než 112 procent. Vyplývá to ze seznamu nejbohatších britských občanů na rok 20115, který zveřejnil týdeník Sunday Times. Zejména za poslední rok britští superbohatí bohatli velmi rychle a v Londýně nyní žije 80 librových miliardářů (loni jich bylo 72).

V čele nejbohatších občanů je Len Blavatnik, ropný miliardář původem z Ukrajiny. Bydlí v rezidence nedaleko českého velvyslanectví, v Kensington Palace Gardens. Rezidence má cenu 41 milionů liber (1, 570 miliard Kč). Blavatnik je nyní americký občan. Před čtyřmi lety investoval třetinu svého bohatství do krachující firmy Warner Music v době, kdy pirátství likvidovalo tantiémy z hudby. Mezitím však získaly hudební streamovací služby na popularitě a příjmy firmy Warner Music stoupají. Blavatnik nyní vlastní 13,17 miliardy liber.

Institute for Fiscal Studies naproti tomu poukazuje, že příjmy průměrných domácností se teprve nedávno začaly zotavovat z finanční krize a průměrně vydělávající občané na tom nejsou o nic lépe než v roce 2008.

Nejbohatších 1000 rodin v Británii vlastní tolik peněz, jako všech nejchudších 40 procent Britů.

Duncan Exley, ředitel institute Equality Trust, konstatoval: "Nerovnost v tomto obrovském měřítku společnosti velmi silně škodí. Z četných studií vyplývá, že čím je společnost nejnerovnější, tím více se zhoršuje školství, lidé více často trpí duševními chorobami, důvěřují druhým lidem méně, stávají se obětí násilné zločinnosti a umírají dříve."

Ne všichni miliardáři ale zbohatli. Indický ocelářský magnát Lakshmi Mittal utrpěl na základě klesající poptávky a jeho majetek poklesl o celou miliardu liber.

Seznamu nejbohatších lidí v Británii dominují cizinci: jen pět z dvaceti nejbohatších občanů v Británii se v té zemi narodilo. Ze 117 miliardářů na seznamu je jich pouze 62 Britů a sama královna Alžběta poprvé vypadla ze seznamu nejbohatších 300 lidí v zemi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8422

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2015