Viktor Orbán: Obnovíme trest smrti, zřídíme pracovní tábory pro přistěhovalce

29. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Pravicově nacionalistický maďarský premiér Viktor Orbán vyhrožuje, že poruší legislativu EU zakazující trest smrti, a předkládá protipřistěhovalecký manifest, který vyzývá ke zřízení internačních táborů pro přistěhovalce.

Orbán klade přistěhovalce na stejnou úroveň s teroristy, tvrdí, že přistěhovalci berou Maďarům práci, a doporučuje zřízení internačních táborů pro ilegální přistěhovalce, přičemž tvrdí, že by měli podléhat nuceným pracím.

Soustavný kritik EU, který za jeden ze svých vzorů považuje ruského prezidenta Vladimira Putina, reagoval na vraždu ženy v jižním Maďarsku výzvou k debatě o drakonických opatřeních zakázaných EU, jejímž členem je Maďarsko od roku 2004.

V reakci na to se ozývají hlasy, že Orbánova strana by měla být vyloučena z Evropské lidové strany - subjektu tvořeného v zásadě křesťanskodemokratickými pravicovými stranami v Evropě.

Doma má Orbánova strana FIDESZ výraznou parlamentní většinu, ale nedávno při doplňovacích volbách prohrála s krajně pravicovým Jobbikem. Analytici tvrdí, že se Orbán snaží obnovit svou podporu mezi voliči příklonem k radikální pravici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9001

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2015