USA možná na Sýrii zaútočí samostatně

30. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Spojené státy mohou podniknout akci proti Sýrii bez podpory jednoho z nejbližších spojenců, Velké Británie. Sdělili to ve čtvrtek američtí představitelé poté, co britští zákonodárci zamítli návrh na účast v této ozbrojené akci.

Washington bude pokračovat v konzultacích s Británií, avšak "rozhodování prezidenta Obamy bude vedeno tím, co je v nejlepším zájmu Spojených států", sdělila mluvčí Rady pro národní bezpečnost Caitlin Haydenová ve večerním prohlášení.

Prezident podle Haydenové věří, že v sázce jsou klíčové zájmy Spojených států a země, které porušují mezinárodní normy ohledně chemických zbraní, za to musejí nést zodpovědnost.

Vysoce postavený představitel pod podmínkou anonymity po britském hlasování sdělil, že existuje možnost jednostranné akce.

Britská Dolní sněmovna ve čtvrtek po dlouhé debatě zamítla návrh premiéra Camerona na trestnou akci proti Sýrii poměrem hlasů 285:272. Premiér poté prohlásil, že bude vůli parlamentu a "britského lidu" respektovat.

V Radě bezpečnosti OSN podle anonymního západního diplomata proběhlo na žádost Ruska uzavřené jednání bez dohody ohledně rezoluce k syrské krizi.

Členové Rady očekávají, že generální tejemník obdrží zprávu od inspektorů působících v Sýrii krátce poté, co ti v sobotu opustí své dočasné působiště. Pak by měl v krátké době Pan Ki-mun informovat Radu o výsledku inspekcí.

Ačkoliv britský Joint Intelligence Committee vydal dobrozdání, podle nějž je "vysoce pravděpodobné", že útok v Gútě provedly vládní síly, poslanci přesto britskou účast odmítli.

Syrský režim odmítá, že by použil chemické zbraně, a tvrdí, že jeho jednotky byly obětí tohoto útoku. Podle britských a amerických zpravodajců povstalci nemají kapacitu nasadit chemické zbraně v rozsahu, v jakém k tomu došlo 21. srpna na předměstí Damašku.

Obama ve středu v televizním vystoupení také řekl, že opozice takový útok provést nemohla, protože nedisponuje raketami, kterými byl proveden.

Obama ještě nepřijal konečné rozhodnutí ohledně útoku. Britské hlasování však podle všeho toto rozhodování neovlivní.

Avšak již více než 160 zvolených zástupců v Kongresu, včetně 63 demokratů, podepsalo protestní dopisy. Jedná se jednak o výzvu členky Sněmovny reprezentantů demokratky Barbary Lee požadující buď hlasování, nebo alespoň "úplnou debatu" o akci proti Sýrii. Lee argumentuje, že USA nejsou v ohrožení a prezident by podle ústavy neměl rozhodovat o použití síly bez přihlédnutí k vůli Kongresu. Další podobnou iniciativou je výzva republikána Scotta Rigela, kterou už podpořilo přes 90 zvolených zástupců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9716

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013