Vojenský útok na Sýrii bude odložen v důsledku neshod britských politiků

29. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Vojenský útok na Sýrii bude odložen až do doby, kdy inspektoři OSN přítomní v Damašku vypracují zprávu. Britské Dolní sněmovně totiž bude ve čtvrtek předložena k hlasování nově rozmělněná verze rezoluce britské vlády, podle níž se o případném útoku na Sýrii bude konat ještě druhé hlasování poslanců Dolní sněmovny, a to až po zveřejnění zprávy inspektorů OSN o údajném chemickém útoku, zřejmě nikoliv dříve než v úterý. Labouristická opozice předtím pohrozila, že první verzi vládní rezoluce nepodpoří, a dodala, že premiér Cameron posléze pod nátlakem ustoupil.

Zdroje v britské vládě naznačily, že Spojené státy, které chtěly na Sýrii zaútočit o víkendu, jsou připraveny použit záložní plán, v jehož rámci by se útok na Sýrii odložil až do úterý, kdy se Obama má vydat na summit G20 do Ruska.

Toto rozhodnutí by zachránilo Cameronovu vládu. Opoziční labouristé totiž pohrozili, že při hlasování v Dolní sněmovně vládní koalici porazí. Až 70 britských konzervativních poslanců nepodporuje vojenský útok na Sýrii. USA nechtěly čekat na zprávu zbrojních inspektorů OSN, ale Británie nyní přislíbila, že na jejich zprávu počká.

Na dotaz, zda britská vláda ustoupila pod tlakem labouristické opozice uvedl britský ministr zahraničí William Hague, že je důležité, aby vláda postupovala "na základě konsensu". Hague přiznal, že by USA mohly zasáhnout v Sýrii bez Británie.

V rezoluci se praví že "britská Dolní sněmovna lituje použití chemických zbraní" vládou syrského prezidenta al Assada a dodává, že reakce "možná bude vyžadovat, pokud by to bylo nutné, vojenského zásahu, který bude legální, přiměřený a odstraší další použití syrských chemických zbraní."

Rezoluce britské vlády, která bude předložena Dolní sněmovně, obviňuje OSN, že se jí nepodařilo vyřešit syrskou krizi, avša dodává, že je britská vláda přesvědčena, že "je nutno dodržet pokud možno maximálně dodržet proces OSN, aby se zajistila maximální legitimita pro každou případnou akci".

V rezoluci se také praví, že Rada bezpečnosti OSN musí mít bezprostřední možnost zabývate se" zjištěními inspektorů.

"Než by se Británie podílela na jakékoliv takové akci, bude se konat v Dolní sněmovně druhé hlasování o této věci".

Před tím, než vláda zveřejnila tuto rezoluci, labouristická opozice vydala vlastní dodatek, v němž zdůraznila, že "podpoří vojenskou akci pouze v tom případě, pokud budou splněny různé podmínky - včetně podmínky, že inspektoři OSN musejí nejprve předložit svou zprávu Radě bezpečnosti OSN."

  • Před Downing Street se konala demonstrace proti západní intervenci ve válce v Sýrii
  • Arcibiskup canterburský Justin Welby varoval britské poslance, aby se při rozhodování o Sýrii neunáhlili, a dodal, že důsledky vojenského zásahu by byly v muslimském světě nevypočitatelné
  • Průzkum společnosti YouGov zjistil, že 50 procent Britů je proti západní invazi do Sýrii, zatímco invazi podporuje 25 procent Britů.

Podrobnosti ZDE ZDE

0
Vytisknout
8968

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013