Červený kříž: Vojenská eskalace zhorší utrpení obyčejných Syřanů

29. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Jakákoliv eskalace syrské krize po údajném chemickém útoku zhorší utrpení civilního obyvatelstva, konstatoval dnes Mezinárodní výbor Červeného kříže. Oblasti postižené těžkými boji, včetně okolí Damašku, východního Aleppa a provincie Dajr az-Zaur, už trpí v důsledku rozpadu veřejné infrastruktury, která ohrožuje takové věci jako zásobování vodou, elektřinou a odvoz odpadků.

Červený kříž je zděšen zprávami o chemickém útoku a vyzývá válčící strany, aby respektovaly absolutní zákaz jejich používání podle mezinárodního práva.

Akutní nedostatek zdravotnického materiálu, potravin a vody v některých oblastech Sýrie, které jsou po celé měsíce odříznuty, vyžaduje podle ČK bezpodmínečný přístup k pomoci. Ve starém Homsu kontrolovaném povstalci se to od července nedaří, protože tomu brání syrské úřady.

Americký prezident Barack Obama prohlásil připravovaný úder proti Sýrii za krok, který je v zájmu Syřanů, a Británie ho označuje za legální, avšak vyšetřování inspektorů OSN zřejmě akci zdrží.

"Další eskalace pravděpodobně spustí další vysídlování a zvýší potřeby humanitární pomoci, které jsou již nezměrné," říká Magne Barth, hlava delegace Mezinárodního červeného kříže v Sýrii.

"Například ve velkých částech rurálního Damašku lidé umírají, protože jim chybí zdravotnické zásoby a protože zde není dost lékařského personálu, který by se o ně staral," konstatuje Barth. Někteří podle něj hladoví, protože chybí pravidelné zásobování potravinami.

ČK se snaží opravit před dvěma týdny poškozený vodovod v Hamě, který obsluhuje asi 1,3 milionu osob. Podle OSN v obležených oblastech Damašku a rurálního Damašku se až 600 000 osob nachází v kritické situaci kvůli častým výpadkům proudu, nedostatečnému zásobování vodou a nedostatku základního zboží.

UNICEF upozorňuje, že dlouhé týdny před 20. srpnem hlásily partnerské agentury kontaminaci vody ve Východní Gútě - před tím, než zde došlo k údajnému chemickému útoku. "Ve většině případů lokalizované kontaminace vody je příčinou špatná chlorizace," vysvětluje mluvčí Marixie Mercado. UNICEF ale nemá do oblasti přímý přístup. (Únik velkého množství chlorovacího činidla, které může působit jako nervový jed - například po náhodném zásahu zásobníku či ve špatně fungujícím vodovodním systému spontánně nahromaděné látky dělostřeleckým granátem - je jedním z alternativních vysvětlení tragédie v Gútě. Právě proto je důležité pořádně vyšetřit, co se zde vlastně stalo. - Pozn. KD.)

Místní agentury hlásí případy tyfové horečky v Gútě, avšak jde o nepotvrzené zprávy.

V konfliktu, který propukl v březnu 2011, zahynulo už nejméně 100 000 osob a každý den stovky dalších zemřou nebo utrpí zranění. Červený kříž má v Sýrii 90 pracovníků a jde o jeho finančně nejnáročnější misi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5370

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013