Americké špionážní agentury v roce 2011 provedly 231 ofenzivních operací v kyberprostoru

31. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Americké výzvědné služby v roce 2011 provedly 231 ofenzivních operací v kyberprostoru. Z internetu se tak stává aréna pro špehování, sabotáž a válku. Ukazují to tajné dokumenty, které získal list The Wahington Post prostřednictvím Edwarda Snowdena.

Odhalení je novým důkazem, že se Obamova administrativa snaží ve stále větší míře infiltrovat a narušovat zahraniční počítačové sítě.

Dokumenty poskytují náhled do programu s letošními očekávanými náklady 278 milionů dolarů.

Kromě toho je rozsáhlý program s krycím jménem GENIE zaměřen na prolamování zahraničních sítí americkými specialisty, kteří mají umožnit USA získat nad nimi kontrolu. Podle dokumentů projekt za 652 milionů dolarů vedl každý rok k rozmístění skrytého tzv. malwaru do desetitisíců počítačů, routerů a firewallů, přičemž existují plány na rozšíření těchto počtů na miliony.

Snowdenovy dokumenty a rozhovory s bývalými americkými představiteli popisují kampaň průniku do počítačů, která je mnohem širší a agresívnější, než se dosud mělo za to. Obamova administrativa přistupuje ke všem kybernetickým operacím jako k tajným a odmítá o nich informovat.

V minulosti šlo především o ochranu mezinárodních norem proti agresi v kyberprostoru, částečně proto, že americká vojenská a ekonomická moc je značně závislá na počítačích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6405

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2013