Obama bude usilovat o souhlas Kongresu s operací proti Sýrii, na nález inspektorů čekat nebude

31. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Na tiskové konferenci v Růžové zahradě Bílého domu, která začala s více jak třicetiminutovým zpožděním, prezident Obama oznámil, že bude usilovat o souhlas Kongresu s akcí proti Sýrii.

V sobotu odpoledne prezident hovořil se všemi čtyřmi lídry Kongresu, aby naplánoval debatu a hlasování. Podle společného prohlášení republikánských představitelů Kongresu dojde k jednání o Obamově návrhu 9. září. To je den, kdy se Kongres vrací z letních prázdnin. Svolán dříve nebude.

Zároveň vyjádřil Obama přesvědčení, že prý není třeba čekat na výsledky šetření inspektorů OSN. Obama trval na tom, že omezený vojenský zákrok proti Sýrii je správná volba i bez podpory Rady bezpečnosti OSN, která je podle jeho názoru "naprosto ochromena a není ochotna pohnat Assada k odpovědnosti". Dodal, že Spojené státy nemohou "ignorovat" používání chemických zbraní. "Mladí chlapci a dívky, které plynem usmrtila jejich vlastní vláda. To je přímý útok na lidskou důstojnost. Je také vážnou hrozbou bezpečnosti našeho státu. Jaký signál vyšleme, jestliže bude moci diktátor veřejně usmrtit stovky dětí a nezaplatí zato žádnou cenu?"

Řekl také, že to bude on, kdo rozhodne o omezené vojenské akci proti Sýrii, která může přijít "kdykoliv".

Obamovo prohlášení, že se bude snažit získat pro vojenský zásah proti Sýrii souhlas amerického Kongresu, je podle listu Guardian známkou rostoucího povědomí, že si Bílý dům uvědomuje, že jeho strategie ohledně Sýrie je velmi kontroverzní. Bílý dům je ve svém rozhodnutí bombardovat Sýrii stále více osamocen, mezinárodní podpora pro vojenský zásah klesá a v americkém Kongresu sílí sbor znepokojených hlasů. V roce 2011 byl Obama silně kritizován za tom že před vojenským zásahem v Libyi nekonzultoval Kongres.

Prezidentovi kritici v Kongresu nabyli odvahy poté, co proti vojenskému zásahu v Sýrii ve čtvrtek hlasoval britský parlament a vznikl sílící tlak na Obamu, aby dokázal, že ho podporuje Senát i Sněmovna reprezentantů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
6336

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2013