OBČANÉ NA BALKÁNĚ MAJÍ PLNÉ ZUBY POLITIKŮ

Po šesti týdnech protivládních demonstrací v Bulharsku došlo v Sofii ve středu k násilí

25. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Po šesti týdnech víceméně pokojných protivládních demonstrací v Bulharsku došlo ve středu v Sofii k násilí. Demonstranti obklíčili parlament, házeli kamením a střetli se s policií, která evakuovala budovu parlamentu. Po dobu 40 dnů vyjadřují tisíce většinou mladých středostavovských demonstrantů v Sofii svůj odpor vůči bulharských politikům, které považují za zkorumpované a neschopné a požadují, aby odstoupila vláda, která vznikla teprve před několika měsíci.

Budova parlamentu v Sofii zůstala ve středu uzavřena a střežena policií. Předtím demonstranti vytrhali dlažební kostky a vybudovali barikády, jimiž zablokovali východy z budovy.

V parlamentě tak zůstala uvězněna asi stovka poslanců a zaměstnanců parlamentu. Ve tři hodiny ráno je vysvobodila policie a evakuovala je autobusy. Asi 20 jich bylo zraněno při potyčkách.

"Policie reagovala velmi přiměřeně, policisté odvedli perfektní práci, přestože se demonstranti chovali nesmírně agresivně," konstatoval bulharský ministr vniotra Cvetlin Jovčev.

Demonstrace v Bulharsku podpořila Evropská unie. Viviane Redingová, komisařka EU pro spravedlnost a lidská práva, řekla během návštěvy v Sofii, že synmpatizuje s demonstranty, kteří mají plné zuby obrovské korupce a mafiánství, které ochromuje Bulharsko.

Bulharské protesty jsou součástí neobvyklé vlny pouličních demonstrací, které otřásly paternalistickými vládami po celém Balkánu. Desetitisíce osob demonstrovaly proti vládě v Turecku a v bosenském hlavním městě Sarajevu došlo také k vzbouření veřejnosti, která protestuje proti hašteřícím se politikům, kteří nejsou schopni zemi efektivně vládnout.

V Bulharsku padla v únoru vláda v důsledku protestů proti rostoucím cenám elektrické energie, které tam zvyšovala česká společnost ČEZ. Z květnových voleb vzešla socialisty podporovaná koaliční vláda pod vedením Plamena Orešarského, který nyní odmítá rezignovat na funkci premiéra.

Nejnovější protesty vznikly v červnu poté, co Orešarský jmenoval prominentního mediálního oligarchu Deljana Deevského do klíčové funkce šéfa státní bezpečnosti. Veřejnost to interpretovala jako typický příklad bulharského mafiánství. Jmenování Deevského vyvolalo pouliční aktivismus, který je organizován prostřednictvím sociálních médií, stejně jako protesty v Istanbulu a v Sarajevu.

Ve středu to vypadalo, že se v Bulharsku budou muset konat nové volby. Prezident Rosen Plevneljev konstatoval, že může vyhlásit nové volby a zatím jmenovat další prozatímní vládu.

Protesty v Istanbulu, v Sofii a v Sarajevu mají charakteristické nové rysy. Jde o neobvyklou mobilizaci mladých, vzdělaných středostavovských občanů, kteří dosud nebyli politicky aktivní. Tito mladí lidé mají už dost vlády, kterou považují za arogantní a obviňují ji, že žije v bublině bez kontaktu s veřejností a jejími problémy. Zatímco turecká vláda reagovala na protesty relativně brutálně, v Sofii a v Sarajevu se protesty konají bez agresivních policejních zásahů.

Protesty na Balkánu vznikly v důsledku relativně malých, místních problémů, ale rozšířily se v široká povstání proti vládám a ministerským předsedům.

V Bosně byly demonstrace vyvolány neschopností poslanců dohodnout se na novém systému rodných čísel pro občany. Tím došlo k ochromení státní byrokracie. Novorozencům se nevydávají pasy, sociální dávky ani nemají přístup ke zdravotnictví.

Demonstranti v Sarajevu zablokovali parlament a demonstrace se účastnilo mnoho mladých matek s dětmi v kočárcích. Demonstranti zuří, že se politikové nedokážou shodnout na ničem jiném než na svých vlastních zájmech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9794

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2013