Skandál kolem systému Prism:

Západní demokracie se proměňují v autoritářský systém podle vzoru Číny

9. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Je pozoruhodné, jak se Západ a Čína postupně sbližují, zejména v oblasti masového dohledu nad komunikacemi. Avšak na rozdíl od Číňanů máme zatím možnost se proti tomu postavit.

Budoucnost našich svobodných společností záleží na tom, zda budeme požadovat od vlád pravdu o internetovém špehování, píše v týdeníku Observer Henry Porter.

Neměli bychom dovolit kabale politiků středního věku s vážnou tváří a špionů, aby pohřbili nejnovější skandál ohledně internetového špehování milionů občanů prostřednictvím jejich typické reakce, že prostě jde o státní bezpečnost. Internetová generace potřebuje vědět, že její budoucnost nebude zotročena špehováním. Proto je reakce velkých internetových firem takovým zklamáním. Všechny popřely, že by věděly o zadních vrátkách, která umožňují americké Národní bezpečnostní agentuře a britskému centru GCHQ volně sbírat z jejich serverů komunikační data o občanech.

Jejich reakce je možná pro nás vážným signálem. Vlády a internetové firmy mají společný zájem na získávání informací o našich komunikacích a na tom, aby mohly analyzovat naše chování na webu.

Velmi důležité nyní bude, jak bude reagovat americká a britská veřejnost. Protiústavní charakteristiky špehovacího systému i tajnůstkářské chování amerického soudu pro dohled nad získáváním výzvědných informací ze zahraničí, který dovolil americké vládě sbírat metadata o telefonních rozhovorech milionů zákazníků americké telefonní společnosti Verizon, u něhož byla zastoupena pouze americká vláda, by měl být zdrojem znepokojení pro všechny občany, kteří mají zájem na udržování svobodné společnosti.

Na obou stranách Atlantiku nyní obě hlavní politické strany podporují masový dohled nad občany. Je obtížné říci, jaký dlouhodobý dopad bude mít zveřejnění informací o americkém špehování občanů. Společnosti se za posledních dvacet let změnily. Zatímco listovní tajemství se považovalo za nedotknutelné, digitální informace jsou daleko tekutější, jejich život a to, kdo je vlastní, je o hodně méně jisté. Týká se to i fotografiií a videoklipů umístěných na sociálních sítích. Sociální sítě tato videa vlastní a je zřejmě nemožné zabránít výzvědným institucím, jako je americká Státní bezpečnostní agentura (NSA), aby jich využívaly za jakýmkoliv účelem - například jako databanky pro identifikaci tváří.

Vlády se v poslední době chovají daleko autoritářštěji než v minulosti a málokdo je ochoten postavit se proti tomu do opozice. Faktem je, že v tomto smyslu je moc západních vlád stejně neomezená jako moc čínské vlády.

Je pozoruhodné, jak se Západ a Čína postupně sbližují, zejména v oblasti masového dohledu nad komunikacemi. Avšak na rozdíl od Číňanů máme zatím možnost se proti tomu postavit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10082

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2013