"Neomezený informátor": software, jehož prostřednictvím o vás získávají americké úřady z internetu informace

9. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká Státní bezpečnostní agentura si vypracovala velmi efektivní nástroj pro zaznamenávání a analýzu informací z internetu. Software s názvem Boundless Informant, Neomezený informátor, poskytuje informace z jednotlivých zemí a dokonce vypracovává mapy, které ukazují, kolik dat Spojené státy získávají ze zahraničních internetových a telefonních sítí.

Z dokumentů, vypracovaných softwarem Boundless Informant vyplývá, že za třicetidenní období v březnu 2013 získaly americké státní úřady z amerických internetových serverů téměř tři miliardy informací, celkem ze světového internetu 97 miliard informací.

Nejvíce informací, více než 14 miliard, bylo získáno z Íránu, 13,5 miliard z Pákistánu, z těsného amerického spojence Jordánska 12,7 miliard informací, z Egypta 7,6 miliard a z Indie 6,3 miliard.

Z přiložené mapy je vidět, odkud americké státní úřady sbíraly nejvíce informací. Nejmenší množství bylo získáno ze zemí, označených zeleně, více pak ze žlutých a oranžových zemí a nejvíce z červených.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8282

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2013