Tomášek, katolická církev a restituce

9. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych jen krátce reagovat na debatu o tom, co řekl či neřekl kardinál Tomášek o majetkových nárocích církve. Myslím, že není podstatné, jaká slova přesně kardinál Tomášek řekl, podstatné je, že s pádem komunistického režimu měla katolická církev obrovskou šanci postavit se na stranu pravdy, zaujmout a vtáhnout lidi, stát se morální a kulturní autoritou.

Takovou šanci nikdy předtím v Česku neměla. Po čtyřiceti letech existence v útlaku a vzdoru vůči zločinnému režimu mohl kardinál Tomášek na mši při příležitosti svatořečení Anežky České říci pateticky, že on a katolická církev stojí na straně národa (to slovo sám kardinál zdůraznil, jak je patrno z níže uvedeného záznamu). Polistopadové dějiny katolické církve jsou však dějinami stejné deziluze a kocoviny z naivních polistopadových představ, jako je tomu u celé české společnosti.

Jsem si téměř jistý, že na začátku 90. let by katolický klérus pod vedením kardinála Tomáška nepřistoupil na "majetkové vyrovnání", které by bylo prosazeno pochybnou parlamentní většinou, které by bylo zároveň nepopulární ve veřejnosti a jež by tak brutálně kontrastovalo se špatnou ekonomickou situací mnoha lidí, se zástupy nezaměstnaných, exekvovaných, podvedených, ponížených.

Troufám si tvrdit, že z pekla komunismu vzešla katolická církev, která si uvědomovala, že člověk je více než majetek a že musí získat srdce lidí, chce-li být věrná Bohu a sama sobě.

Dnešní chování katolické církve lze sotva chápat jinak než jako přistoupení na pravidla lži a nenávisti současné doby, kdy peníze a majetky jsou na prvním místě a počet věřících, kteří ještě budou věřit nějakému žvanění o hodnotách, ubývá a je třeba na ně mluvit trochu ostřeji, fašističtěji.

Bude-li současný trend úbytku věřících pokračovat dvě tři desítky let, nebude mít katolická církev (ale ani ostatní církve) téměř žádné věřící. Tím více se budou hodit majetky, které získala za feudalismu a které se jí rozhodla vrátit Nečasova vláda proti vůli národa. Kardinál Tomášek by si jistě takový úpadek nedokázal představit ani v nejhorších představách a chválil by dobu komunismu oproti době dnešní jako dobu morální integrity církve a její důvěryhodnosti.

Slova kardinála Tomáška na mši u příležitosti svatořečení Anežky České (stopáž 3:10): ZDE

0
Vytisknout
13600

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2013