BRITSKÝ MINISTR ZAHRANIČÍ:

"Systému Prism se musejí bát jen teroristé, zločinci a špioni"

9. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Britský ministr zahraničí William Hague vystoupí v pondělí v Dolní sněmovně ve snaze uchlácholit britskou veřejnosti ohledně skandálu se špehovacím sytémem Prism, který umožňuje americké National Security Agency shromažďovat o občanech data z Facebooku a z dalších velkých serverů a sociálních sítí.

"Tajné činnosti britských a amerických výzvědných služeb se mají co bát pouze teroristé, zločinci a špioni," zdůraznil Hague v neděli v televizi, ale odmítl poskytnout jakékoliv další informace. Uvedl, že sám osobně dohlíží "téměř každý den" na práci britského výzvědného a monitorovacího střediska GCHQ. "Získává výzvědné informace prostřednictvím procesů, které jsou schválené, nutné, omezené a zacílené na určité účely - jen na to, co potřebujeme vědět. A samozřejmě sdílíme mnoho informací se Spojenými státy. Tak tomu je už od druhé světové války," řekl Hague v neděli v televizi. "Představa, že se zaměstnanci GCHQ nějak snaží vyhnout zákonu prostřednictvím spolupráce s úřadem v jiné zemi je nepodložená. Je to nesmysl."

Hague dodal: "Pokud jste občanem této země, který dodržuje zákony, nemáte se čeho bát. Nemusíte se bát, že britské výzvědné služby vám budou odposlouchávat telefonní rozhovory. Ale jestliže se chcete stát teroristou nebo ohniskem zločinecké sítě nebo zahraničním špionem, který chce provádět špionáž proti Británii, měli byste mít strach, protože na tom pracujeme a celkem vzato jsme v tom dost dobří."

Hague dodal, že pokud bychom věděli, co britské výzvědné služby dělají a co nedělají, "obrovským způsobem by nás to ujistilo, že je všechno v pořádku". Hague nám však bohužel z důvodů "bezpečnosti státu", nesdělil, co vlastně dělají, a tak mu holt budeme muset věřit - nebo taky ne, dodaly v neděli v podvečer Channel Four News s tím, že Hague vlastně potvrdil, že ve spiknutí s americkou NSA britská GCHQ obchází platné zákony.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8745

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2013