Údaje o americkém špehování veřejnosti odhalil devětadvacetiletý Edward Snowden

9. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Osobou, která deníku Guardian prozradila, že americké výzvědné úřady špehují ve velkém občany po celém světě, je Edward Snowden, devětadvacetiletý bývalý technický asistent v CIA a současný zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton. Snowden pracuje v americkém Úřadě pro bezpečnost státu (NSA) už čtyři roky jako zaměstnanec různých externích firem, včetně Booz Allen a Dell.

Po několika dnech, kdy Snowden poskytoval deníku Guardian rozhovory, nyní list Guardian na jeho žádost zveřejnil jeho totožnost. Od okamžiku, kdy se Snowden rozhodl prozradit různé přísně tajné dokumenty veřejnosti, byl rozhodnut neskrývat se v anonymitě. "Nemám v úmyslu se skrývat, protože vím, že jsem neudělal nic špatného," zdůraznil.

Snowden vejde do historie jako jeden z nejvýznamnějších amerických whistleblowerů, vedle Daniela Ellsberga a Bradleyho Manninga, míní deník Guardian. Zveřejnil informace z jedné z nejtajnějších organizací světa - NSA.

V písemném vyjádření, které doprovází první sérii dokumentů, které poskytl, Snowden konstatoval: "Vím, že budu za své činy trpět", ale "bude mi stačit, když federace tajných zákonů, nerovných milostí a neomezené výkonné moci, která vládne světu, jenž miluji, bude odhalena aspoň na okamžik."

Snowden se zároveň vyhýbá mediální publicitě. "Nechci se dostat do centra mediální pozornosti, protože nechci, aby tato zpráva byla o mně. Chci, aby to bylo o tom, co dělá americká vláda. Vím, že média ráda personalizují politické debaty a vím, že vláda se bude snažit ze mě udělat zločince."

"Doufám ale, že pozornost bude věnována prozrazeným dokumentům a debatě, kterou, jak doufám, to vyvolá mezi občany po celém světě ohledně toho, v jakém světě chceme žít. Mým jediným motivem je informovat veřejnost ohledně toho, co se dělá jejich jménem a co se dělá proti nim."

Snowden měl dosud "velmi pohodlný život", roční plat asi 200 000 dolarů a přítelkyni, s níž bydlí na Havajských ostrovech. "Jsem ochoten to všechno obětovat, protože nemohu dovolit americké vládě, aby zlikvidovala touto tajně vybudovanou obří špehovací mašinérií soukromí, svobodu internetu a základní svobody lidí po celém světě."

Před třemi týdny dokončil Snowden poslední přípravy, které vedly k šokujícím odhalením z minulého týdne. V kanceláři NSA na Havajských ostrovech zkopíroval poslední sérii dokumentů, které měl v úmyslu zveřejnit.

Požádal pak svého nadřízeného v NSA, o dovolenou "na pár týdnů", protože se musí léčit z epilepsie. Přítelkyni sdělil, že bude několik týdnů nepřítomen. 20. května odletěl do Hongkongu, kde dosud je. Toto město si vybral, protože "energicky hájí svobodu projevu a právo na politické disidentství" a protože se domnívá, že to je jedno z posledních míst na světě, které se dokáže uhájit před nátlakem americké vlády. Sedí už tři týdny v tamějším luxusním hotelu a udělal tam velký účet.

Velmi se obává, že je pod dohledem. Obložil dveře hotelového pokoje polštáři, aby znemožnil odposlech. Svůj počítač i hlavu skrývá při zadávání hesel pod velkou kapucou, aby mu žádné kamery nemohly odečíst hesla. Vzhledem k tomu, že pracoval pro americkou výzvědnou službu téměř deset let, ví, že jeho obavy jsou důvodné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10536

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2013