Edward Snowden a lidé jako on jsou životně důležitou protilátkou proti policejnímu státu

10. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Edward Snowden, nejnovější whistleblower v oblasti internetové technologie, je přesvědčivým kritikem hysterie, do níž "válka proti terorismu" zavedla americkou (a zřejmě i britskou) vládu, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Snowden není cizím agentem. Je to zaměstnanec, který se stal svědkem pokrytectví těch, kteří tvrdí, že hájí svobodu, ale ve skutečnosti ji omezují. Podobně jako jeho předchůdci Bradley Manning, Clive Ponting a Daniel Ellsberg, Snowden varuje občany, jak daleko jsou jejich vládci vzdáleni svobodě, o níž tvrdí, že ji hájí.

Masové shromažďování a ukládání elektronických komunikací všech občanů, které provádí Washington (a zřejmě i Londýn) - mottem je tu: "Hackersky pronikáme všude a kontrolujeme všechny lidi" - se stalo obrovským triumfem Usámy bin Ladina. Program Prism dokazuje, do jak obrovské míry byl úspěšný šílený pokus militantního islámu ochromit západní hodnoty. Demokracie předala bezpečnostním byrokratům neomezené množství peněz a neomezenou moc.

Spojené státy a Británie jsou v dnešní době stejně nenapadnutelné vojensky jako kdykoliv v historii. Tyto země jsou zcela bezpečné. Možná je ohrožují bomby teroristů či zločinců, ale není to existenční hrozba. Avšak protože paranoia je klasickým spojencem moci, "boj proti terorismu" drasticky přehnal líčení nepřátel Západu a vytvořil ze sebe průmyslové odvětví, rozsahem připomínající období studené války.

Vlády vždycky tvrdí, že taková omezování svobody jsou "plně v souladu se zákonem". Ale jak jsme viděli po 11. září, vlády samy definují, co je zákon. "Sbíráme podstatné množství informací, ale jen o zlých lidech," tvrdí Bílý dům. Britský ministr zahraničí William Hague tvrdí, že "občan, který dodržuje zákony, se nemá čeho bát". To je klišé policejního státu během celé lidské historie!

Whistlebloweři jsou životně důležitou protilátkou proti policejnímu dohledu nad námi všemi, o němž ví džihádisté, že takový policejní dohled nás na Západě tvrdě demoralizuje a ochromuje. Přimět občany Západu, aby ztratili důvěru ve svou vlastní vládu, je prvním krokem k ochromení liberální bdělosti a tolerance. Ti, kteří křičí: "Lepší je být bezpečný než svobodný" skončí v nesvobodě i v nebezpečí.

Ti, kteří chtějí pohnat Snowdena k soudu, jsou skuteční "užiteční idioti" příštího Usámy bin Ladina.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8198

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2013