Nejnovější informace k skandálu PRISM

10. 6. 2013

čas čtení 5 minut

  • Devětadvacetiletý zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton Edward Snowden oznámil, že je whistleblowerem, který zveřejnil tajný program americké výzvědné agentury NSA pro špehování milionů občanů. Snowden zdůrazňuje, že to udělal ve snaze ochránit "soukromí a základní svobody".
  • Carl Miller z britského thinktanku Demos je překvapen především tím, že technologické společnosti jako Google spolupracovaly se systémem Prism a nikoliv skutečností, že americká vláda tento systém provozovala.
  • Slavný americký whistleblower Daniel Ellsberg konstatuje v komentáři v deníku Guardian, že Edward Snowden nás zachraňuje před tím, aby byrokratičtí manažeři provedli puč proti americké ústavě. Zachraňuje nás předtím, aby se USA proměnily v zemi, jíž dominuje Stasi.
  • Malcom Rifkind, konzervativní předseda britského výzvědného a bezpečnostního výboru britské Dolní sněmovny, uvedl v pondělí v rozhlase, že monitorovací středisko GCHQ zřejmě porušilo zákon, pokud přijímalo prostřednictvím amerického systému Prism informace o britských občanech.
  • Britský premiér David Cameron se postavil na obhajobu britských výzvědných služeb proti obvinění, že protizákonně využívaly počítačový systém Prism ve Spojených státech. Všechno, co dělají britské výzvědné služby, je podle Camerona v rámci platných zákonů a pod demokratickou kontrolou. Cameron se vyhnul odpovědi na otázku, zda věděl, že britské monitorovací středisko GCHQ má přístup k americkému systému Prism.
  • Američtí republikáni požadují, aby byl Edward Snowden vydán Spojeným státům. Občanští aktivisté ho chválí jako odvážného hrdinu. - Mluvčí ředitele amerických státních výzvědných služeb James Clapper uvedl, že Snowdenův případ byl předán ministerstvu spravedlnosti a americké výzvědné služby hodnotí škody, které způsobila jeho prozrazení. "Každá osoba, pro kterou byl schválen přístup k tajným materiálům, ví, že má povinnost tyto tajné materiály chránit a dodržovat zákony," uvedl mluvčí Shawn Turner. Snowden měl přístup k nejtajnějším výzvědným materiálům, aby mohl spravovat počítačové systémy National Security Agency. Peter King, předseda parlamentního podvýboru pro domácí bezpečnosti, požaduje Snowdenovo vydání z Hongkongu. "Spojené státy musejí dát najevo, že žádná země mu nesmí poskytnout azyl. Je to věc, která je pro americké výzvědné služby nesmírně důležitá." USA má deportační smlouvu s Hongkongem, ale jsou v ní výjimky pro politické trestné činy. Republikánský předseda parlamentního výboru pro výzvědné služby Mike Rogers uvedl, že Snowden "zveřejnil tolik informací, že je doslova nebezpečný". - Naproti tomu Jesselyn Radack, bývalý právník z ministerstva spravedlnosti, který zastupuje whistleblowery, uvedl: "Jako whistleblower musím říct, že tohle je jeden z nejvýznamnějších whistleblowerů v naší éře i v americké historii." Radack uvedl, že doufá, že tento případ se stane "předělem, který změní válku, která se dnes vede v USA proti whistleblowerům a širší válku proti informacím v naší zemi." Thomas Drake, bývalý ředitel NSA, který proslul tím, že prozradil informace o tom, co považoval za neefektivní a zbytečně nákladný program sbírání informací pro NSA, konstatoval o Snowdenovi: "Je neobyčejně odvážný." Drake byl intenzivně vyšetřován, ale nakonec Obamova vláda náhle zrušila všechna obvinění proti němu, za něž mohl skončit ve vězení na 35 let.
  • Novináři z Guardianu Glenn Greenwald a Ewen MacAskill interviewovali Snowdena v Hongkongu, kam odcestoval ze svého domova na Havajských ostrovech koncem května. "Jediná věc, které se obávám, je záporný dopad na mou rodinu, které už nebudu schopen pomoci," uvedl.
  • Předsedové kongresových výborů pro výzvědnou problematiku ve Washingtonu se vyjádřili, že Snowdenovo zveřejnění tajných informací o NSA "je trestným činem" a očekávají, že bude trestně stíhán.
  • Senátor Paul Rad uvedl, že se pokusí nechat špehovací programy NSA zakázat soudně. Senátor Mark Udall požaduje, aby se "znovu otevřel" americký Patriot Act (Vlastenecký zákon), protože je nutno z něho odstranit zákonné ospravedlnění pro rozsáhlé špehování občanů.
  • Zbrojovka Booz Allen Hamilton, zaměstnavatel Edwarda Snowdena, prohlásila, že Snowden byl jejím zaměstnancem "po dobu kratší než tři měsíce" a že "zprávy, že tato osoba prozradila tajné informace, jsou šokující a "pokud jsou přesné, jsou vážným porušením předpisů a základních hodnot naší firmy." Zbrojovka bude plně spolupracovat s vyšetřováním.
  • Na stránkách Bílého domu už vznikla petice na obranu Edwarda Snowdena. V New Yorku se bude v pondělí konat demonstrace na podporu Edwarda Snowdena.
  • Veškeré účty Edwarda Snowdena na Facebooku a na Twitteru jsou falešné, upozorňuje Glenn Greenwald.
  • Daniel Ellsberg označil Edwarda Snowdena za hrdinu a zdůraznil, že na jeho příchod čeká už čtyřicet let.
  • Podporu pro Edwarda Snowdena vyjádřil islandský Institut pro mezinárodní sdělovací prostředky.
  • Zneužívání zákona Patriot Act pro ro\zsáhlé špehování občanů musí skončit, zdůrazňuje americký autor tohoto zákona Jim Sensenbrenner.

Další nejnovější informace o skandálu v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11151

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2013