Zlikvidovány továrny na odírání lidí

2. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Šokovala mne tato slova z dnešních Novinek.cz paní exministryně Kovářové:

"V době, kdy se přísudková vyhláška připravovala, jsem působila v poradním orgánu České advokátní komory. Pokoušeli jsme se ministerstvo od tohoto kroku odradit. Namítali jsme, že vznikne problém s odlišnou výší skutečné odměny a paušálu. Ministerstvo ale doufalo, že přijetím přísudkové vyhlášky budou účastníci výchovně motivováni k tomu, aby řízení neprotahovali. To, že vznikne trh s pohledávkami kvůli nákladům řízení, nikdo nepředpokládal. A ke zkrácení řízení stejně přísudková vyhláška nevedla."

V České republice slovy paní exministryně spravedlnosti Kovářové (která se vyjadřuje k dané věci v níže citovaném článku) tak nějak "nikdo nepředpokládá", že cestičky ke snadným penězům budou brutálně zneužity, již od začátku 90. let. Když Ústavní soud zrušil bezpracný byznys advokátů, kdy na malých bagatelních pokutách pro obyčejné lidi rýžovaly bezpracně advokátní firmy miliony, byla -- podle Novinek.cz -- proti Advokátní komora a právníci, kteří na daném "byznysu" vydělávají:

"Proti krácení odměn advokátů u bagatelních pohledávek se naopak ostře stavěla Česká advokátní komora, jejíž někteří čelní představitelé jsou v tomto byznysu v rámci svých rodin zainteresovaní a pak například také advokáti z Hradce Králové či Olomouce."

O co vlastně šlo? Cituji z téhož článku:

"Jedná se o tzv. bagatelní pohledávky do deseti tisíc korun. U nich, pokud je člověk odsouzen v prvním nařízeném jednání, poté co se neúspěšně bránil podáním odporu, už navíc neexistuje možnost odvolání k vyšší soudní instanci.

Skupiny na to zaměřených advokátů si z toho udělaly tiskárnu na peníze, kdy elektronicky podávaly desetitisíce návrhů na platební rozkaz a měly minimální vydání.

Jen levně koupily balík složenek a faktur, někde evidovaných jako neuhrazené, asistentka je zpracovala, a stiskem klávesy odeslala na soud. Ty ale musely každý případ tisknout v několika kopiích a rozesílat."

Moc snadno a legálně nabytých obrovských peněz je zázračná. Morálka jde stranou, lidské tragédie blednou ve světle chamtivosti. Jsou-li špatné zákony a politici mají stále jakousi představu, že nastavením bezprávní džungle, kde má čisté ruce a ochranu práva milionář sdírající z kůže běžného člověka za bagatelní hloupost, nějak "výchovně motivují" účastníky k dělání dobra, jsme u kořene polistopadového vývoje.

Kdyby nebylo novinářů a medializace těchto případů, oněch novinářů, kteří jsou podle prezidenta Zemana jedním z center zla této společnosti, nestalo by se vůbec nic a naši politici by v dobromyslné naivitě, jak výchovně působit na společnost, nechali vytunelovat, zkorumpovat celý stát a sedřít z kůže každého poctivého občana. Oni za chyby platit nemusí. Svými zákony ublíží tisícům lidí, zničí jim životy, ale oni to přece mysleli dobře. Otázkou samozřejmě zůstává, kam v zemi anonymních akcií a bezzubých majetkových přiznání ty obrovské a snadno vydělané peníze plynou. Že by si ti, kdo vydělávají na akumulaci kapitálu jako z 19. století, neuvědomovali, komu za tenhle krvavý luxus vděčí? O jednom však nepochybuji: naši politici jistě s tím nejlepším svědomím a vědomím předpokládají, že existence anonymních akcií a bezzubých majetkových přiznání výchovně působí na českou společnost a ani ve snu je nenapadne, k čemu ve skutečnosti slouží.

Ústavní soud zavřel továrny na odírání lidí. Většina právníků to vítá ZDE

0
Vytisknout
10392

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013