Merkelová poprvé přiznala, že Řecko nezachrání

25. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová poprvé v rozhovoru s evropskými deníky přiznala, že pochybuje o tom, zda se Evropě podaří zachránit Řecko před finančním bankrotem. Po dvou letech uznala, že pokus Evropy zachránit Řecko mnohomiliardovými záchrannými balíčky a tvrdými škrty nefunguje.

V rozhovoru s deníkem Guardian a pěti dalšími evropskými listy požadovala Merkelová také - navzdory obrovskému odporu proti tomuto požadavku v eurozóně - aby dostal Evropský soudní dvůr pravomoci kontrolovat veřejné výdaje a rozpočtovou politiku 17 zemí, které používají euro.

Požadovala také vytvoření evropské politické unie, kdy by mnoho národních pravomocí bylo převedeno na ústřední vládu a ne posílený dvoukomorový evropský parlament. Evropský soudní dvůr by převzal roli evropského nejvyššího soudu.

Pouhých několik dní před klíčovým summitem EU, který má na základě tvrdošíjných požadavků Merkelová schválit mezinárodní dohodu, která donutí evropské země, aby dodržovaly fiskální disciplínu německého stylu, vyjádřila německá kancléřka pochybnosti o tom, zda tato strategie vůbec funguje.

Kritikové poukazují na to, že nová dohoda krizi nevyřeší. Kritické hlasy sílí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13182

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2012