Hrubá komercializace britských univerzit má pokračovat

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Výzkum na britských univerzitách bude v nadcházejících 30 letech zřejmě velkou měrou financován ze soukromých zdrojů a bude zacílený na požadavky komerčních podniků, konstatují manažerští šéfové britských univerzit, sdružení v organizaci rektorů s názvem "Universities UK", ve zprávě předpovídající budoucnost britských vysokých škol.

Rostoucí význam ekonomik v třetím světě povede k vzniku "multipolárního výzkumu", kdy budou existovat výzkumné kontakty, které nebudou založeno na zeměpisné či kulturní blízkosti.

V budoucí ekonomice bude nesmírně důležitá expanze britských univerzit do zahraničí. Podle zprávy studovalo na pobočkách britských univerzit založených v zahraničí, například v Číně, r. 2009-10 poprvé více zahraničních studentů, než studentů, kteří přijeli za studiem do Británie.

Vláda zřejmě bude také vytvářet daleko silnější konkurenční prostředí mezi jednotlivými univerzitami. Nové komerční konkurenční prostředí bude zřejmě znamenat nové metody správy univerzit. Vzhledem k tomu, že výrazně zesílí podíl komerčních školských institucí na univerzitním sektoru, dojde pravděpodobně k likvidaci tradičního vyučovacího procesu a jeho nahrazením internetovou technologií.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8384

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2012