Exekutora do každé rodiny

30. 1. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 7 minut

V ČR bylo provedeno od roku 2001 celkem 5 700 000 exekucí na majetek více, než dvou milionů lidí. Myslíte si, že nikomu nic nedlužíte a přesto najednou obdržíte od soudu obálku s platebním rozkazem. Překvapeně čtete, že jste před mnoha lety vypověděl a nedoplatil pojistku, či dodávku energie, neuhradil platbu operátorovi, nebo jiný poplatek, o kterém jste dlouhá léta vůbec nevěděl. Celková částka k zaplacení se od té doby i s náklady na soudní řízení vyšplhala k několika tisícům, přitom vy o tom nic nevíte a neviděli jste ani jednu upomínku. Pro právníky v české republice je výhodné zabývat se exekucemi, protože jsou nejlépe placené. Právníci jsou na roztrhání, když se jedná o bezvýznamný dluh, to je pro ně lukrativní. Dokonce si tyto případy přeposílají mezi sebou, takže si úkon účtuje více právníků a dluhy tak narůstají.

Pozn. red.: Jsou-li mezi čtenáři BL odborníci znalí práva Evropské unie, žádáme je o informace. Existuje totiž podezření, že zákony o exekucích v ČR porušují zákony Evropské unie. Je naléhavě zapotřebí, aby někdo v této věci vypracoval odbornou analýzu. Divoké exekuce se totiž konají jen v Česku a v balkánských zemích, v západních evropských zemích jsou zakázány.

Stalo se hitem, že vymáhací firma nakoupí třeba od pojišťovny nebo energetické firmy doslova za pár korun balík promlčených pohledávek, které posléze žaluje. Tyto firmy si udělaly velmi lukrativní byznys z neznalosti lidí. Stačí většinou vědět, že pohledávky vzniklé z občanskoprávních vztahů se po třech letech promlčují, malé dluhy skupují od firem ve velkém, levně nakoupí velké balíky pohledávek, a automaticky, jen s pomocí počítačového programu, jenž generuje návrhy na elektronické platební rozkazy, tolik vydělají. Inkasní společnost nakoupí třicet tisíc pohledávek v nominální hodnotě 1015 korun, v každém vyhraném nalézacím řízení jí bude přiznána náhrada nákladů zastoupení advokátem ve výši 6600 korun, což dohromady činí 198 miliónů korun.

V každém slušném státě je lichva považována za trestný čin a podle toho souzena a to, co dělají exekutoři je mnohem horší zločin! Jak jinak nazvat zlý čin, kdy zemřelý člověk nezaplatil poslední splátku cca 200 až 300 Kč , nikdo se nikdy neozval, firma, které to měl zemřelý platit, tvrdila, že u ní je vše v pořádku, ale neřekla, že to předali exekutorovi a bez jakékoliv výzvy, bez upozornění notáře, že v dědictví je také dluh, si vyžádal exekutor po sedmi letech téměř 29 tisíc a ty také pod hrozbou zabavení majetku dostal.

Ale když si samoživitel zažádá třeba o zvýšení alimentů, v právnické kanceláři si žádost přehazují jako horký brambor. Nikdo tuto práci nechce dělat, protože je "málo" placena (platí stát). Tak místo do tří měsíců se můžete dočkat zvýšení až za rok. Tohle však nikomu nevadí.

Karlův most a další památky byly v exekuci.Za exekučním řízením na majetek Prahy stál dluh 163 tisíc korun. Ten mělo hlavní město vůči Bytovému družstvu Prahy 6. Dluh podle primátora Bohuslava Svobody zapomněla uhradit jedna z magistrátních úřednic. Exekutorem byl zastaven majetek v řádu mnoha stovek milionů.

Z exekucí se v Česku stal divoký byznys, efekt pro věřitele je téměř nulový a pro dlužníky likvidační. Podnikavci s pohledávkami, především některé neseriózní inkasní agentury, počítají s tím, že zhruba 80 procent lidí, kteří platební rozkaz od soudu obdrží, ale raději ze strachu před exekucí zaplatí, i když v usneseních soudu se píše, že mohou podat odpor. Každopádně nesmíte platební rozkaz hodit jen tak za hlavu, protože pokud nezaplatíte nebo nepodáte ve lhůtě patnácti dnů odpor, následuje soudem posvěcená exekuce na plat nebo majetek. Kromě osobního neštěstí nelze opomenout celospolečenské dopady. Výsledkem je nízká kupní síla, řada vyloučených ze společnosti a rostoucí počet osob nedobrovolně odcházejících do šedé ekonomiky.

Zákony v Česku totiž umožňují několik exekucí současně se sčítáním nákladů exekucí a prováděním všemi způsoby naráz -- zabavením majetku, obstavením účtů obou manželů a exekucí na plat. Ze zákona vám musí nechat existenční minimum. Vtip je však v tom, že vám jej zaměstnavatel pošle na obstavený účet. Navíc po zaplacení požadované částky čekáte několik týdnů nebo i měsíců na rozhodnutí soudu o odblokování účtů.

S inkasními firmami vymáhajícími od dlužníků pokuty se rozhodl bojovat Okresní soud v Ústí nad Labem. Přestal jim přiznávat náklady řízení pro advokáty, které bývají při tisícikorunové pokutě ve výši téměř 7000 korun. To je podle soudu nemorální a jde o pouhý byznys.

Dopravce znepokojilo nedávné usnesení Ústavního soudu, který zamítl odvolání obchodníků s dluhy proti rozhodnutí ústeckého soudu nepřiznat jim vysoké odměny u malých pohledávek. Dopravní podniky se obávají, že pokud se sníží odměny exekutorů a advokátů při vymáhání přeprodaných drobných dluhů, nebude je mít kdo vymáhat. Černí pasažéři tak budou moci jezdit bez obav z toho, že když nezaplatí vyměřené pokuty, čekají je mnohonásobné postihy.

Dopravní podniky také odmítají připravovanou vyhlášku ministerstva spravedlnosti, která by měla snížit odměny exekutorů a advokátů a uložit věřitelům povinnost zaslat upomínku..Ministerstvo spravedlnosti novou vyhlášku hájí tím, že chce jen, aby odměny exekutorů a advokátů u jednoduchých sporů a malých částek byly více přiměřené původní výši dluhu.

Stejně tak ústečtí soudci, které podporuje řada jejich kolegů, včetně prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka, je proti tomu, aby tzv. inkasní agentury, ale ve skutečnosti jen překupníci, na stovkových pohledávkách vydělávaly až 800 procent a kvůli tomu zasypávaly soudy hromadnými elektronickými podáními.

Redukce odměn z vymáhání menších pohledávek bude věřitele, včetně dopravních podniků, více motivovat k tomu, aby pohledávky více vymáhali prostřednictvím svých advokátů, kteří po odeslání upomínky podají na soud návrhy na platební rozkaz či exekuci, a méně je prodávaly spekulantům s dluhy, což vede k neúměrnému prodražení pohledávky pro dlužníka.

0
Vytisknout
13046

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2012