Politická podpora pro zákon SOPA v USA poklesla

19. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Několik republikánských poslanců přestalo ve středu podporovat kontroverzní zákon "na ochranu copyrightu" poté, co se Wikipedie, Google a Reddit postavily do čela obrovských internetových protestů.

Politická podpora pro kontroverzní protipirátský zákon se ve středu začala rozkládat. Čelné internetové servery totiž uspořádaly jednodenní protest proti navrhovanému zákonu.

Wikipedie, šestý nejnavštěvovanější server na této planetě, ve středu vypnul své internetové stránky v angličtině na protest proti navrhovanému zákonu Stop Online Piracy Act (SOPA), o němž nyní jedná americká Sněmovna reprezentantů, a Protect IP Act (Pipa), podobný návrh zákona, o němž se debatuje v Senátě.

Jiní technologičtí giganti, včetně populárních stránek pro sdílení zpravodajství Reddit také na protest vypnuli své servery. Google zcenzuroval své logo.

Floridský senátor Marco Rubio zrušil svou podporu pro zákon Pipa. Rubio je v USA považován za vznikající politickou hvězdu, která by se mohla stát americkým viceprezidentem.

Rubio nyní konstatuje, že bylo vyjádřeno "legitimní znepokojení" nad dopadem tohoto zákona na internet a "ohledně potenciálně přehnaného rozšíření dohledu federální vlády nad internetem". Ostatní poslanci také zaujali kritický postoj.

Obamova vláda už jasně naznačila, že ani Sopu ani Pipu v nynější formě neschválí.

"Přestože jsme přesvědčeni, že internetové pirátství zahraničních serverů je vážný problém, který vyžaduje vážnou legislativní reakci, nepodpoříme zákony, které omezují svobodu projevu, zvyšují riziko internetu a ochromují dynamický, inovativní, globální internet," konstatovali o víkendu činitelé z Bílého domu.

Technologická komunita je nicméně znepokojena, že Kongres urychleně schválí protipirátský zákon. V americkém Senátu se bude hlasovat o zákonu Pipa dne 24. ledna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8894

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2012