Žárovkové referendum o současné vládě

19. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) vyzývá všechny občany nespokojené s asociální politikou české vlády, která neplní ani své vlastní sliby včetně boje s korupcí, občany, kteří jsou přesvědčeni o potřebě zavedení obecného referenda v ČR, ale i ty, kteří naprosto odmítají navržený způsob vyrovnání státu s církvemi, aby se aktivně zúčastnili žárovkového referenda o současné vládě.

Kdo chce dát této vládě najevo, že nesouhlasí s její politikou a že  přeje její okamžitý odchod, zapne si ve středu 25. ledna přesně ve  20:00 na 15 minut nějaký výkonnější spotřebič (konvice, trouba,  vysavač, žehlička, mikrovlnka....).

  Žárovkové referendum dává každému občanovi možnost, aby vyjádřil  rovným a tajným způsobem svůj postoj k položené otázce. Ukažme všem a  především současné politické reprezentaci, že chceme spolurozhodovat o  věcech veřejných, že si zavedení obecného referenda skutečně přejeme.

  SpaS vystupuje aktivně jménem všech, kdo se proti politice současné  vlády staví. Proto se SpaS nyní obrací na občanskou veřejnost, aby  dala svou účastí na žárovkovém referendu svůj postoj zřetelně najevo.

  Naše stanovisko je, že rádi zaplatíme 1,50 Kč za odběr elektřiny například zapnutím na 15 minut jedné varné konvice o výkonu 1000 W. Za tu dobu se spotřebuje čtvrtina jedné kilowatthodiny, což bude znamenat maximálně výdaj ve výši 1,50 Kč, ale spíše to bude jen 1,- Kč.  Samozřejmě pokud zapneme více spotřebičů, tak to bude dražší, ale nepřesáhne to částku 5,- Kč.  

Tímto referendem rozhodně nepodpoříme žádné zisky pro ČEZ.Výroba neplánovaného mimořádného množství energie totiž způsobí ČEZu velké problémy a bude to pro něj znamenat výdaje, které několikanásobně přesáhnou jakýkoliv příjem z našich peněz. Jsme si také vědomi toho, že žárovkové  referendum není citlivé k našemu životnímu prostředí, jsme ale  současně přesvědčeni o tom, že propojení současné vlády se zájmy  finančního kapitálu představuje ekologické ohrožení daleko větší. SpaS  zvažoval i variantu referendového hlasování pomocí vypínání  spotřebičů, ale možnost manipulace výsledkem hlasování je při této variantě příliš vysoká.

   Pojďte s námi žárovkové referendum vyzkoušet.   Bude-li nás hodně, nebude možné sílu tohoto protestu ututlat.   Hlasujte žárovkou - každá bude hlasem proti současné vládě!

   Ilona Švihlíková, Milan Neubert, Jan Kavan

Mluvčí Spojenectví práce a solidarity

0
Vytisknout
12608

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2012