Bahrajn odsoudil demonstranta k smrti, zdravotníky k mnohaletému vězení

30. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Bahrajnský soud ve čtvrtek odsoudil jednoho z protestujících, který při jarních nepokojích zabil policistu, k trestu smrti, a vynesl přísné rozsudky odnětí svobody také nad zdravotníky, kteří pomáhali zraněným demonstrantům. Protesty v Bahrajnu trvaly měsíc, režim nasadil armádu, a nakonec je potlačil s ozbrojenou pomocí Saúdské Arábie a dalších sousedních zemí. Přísné tresty vyvolaly kritiku organizací hájících lidská práva.

Bahrajné vládní zdroje informovaly o tom, že osm osob bylo identifikováno jako lékaři, kteří pracovali v ústřední nemocnici Salmáníja v Manámě, a ty byly odsouzeny k patnácti letům vězení. Další zdravotnický personál byl odsouzen na 5-15 let odnětí svobody.

Rozsudky jsou nejčerstvější známkou toho, že monarchie ovládaná menšinovými sunnity bude pokračovat v drsném zacházení s účastníky lidových protestů, jichž se většinou účastnili příslušníci šíitské většiny.

Během protestů bezpečnostní síly převzaly kontrolu nad nemocnicí Salmáníja a zatkly desítky lékařů i sester. Aktivisté za lidská práva obvinili vládu, že se systematicky snažila upřít zraněným protestujícím lékařskou péči. Organizace Lékaři bez hranic přerušila práci v Bahrajnu měsíc poté, co došlo k nájezdu na její kanceláře.

V reakci na čtvrteční rozsudek organizace Lékaři za lidská práva vyzvala bahrajnskou vládu k propuštění odsouzených. "Jsou to zdravotničtí profesionálové, kteří poskytovali ošetření pacientům v období občanských nepokojů, jak jim to nařizuje jejich etická povinnost," konstatuje představitel organizace Hans Hogrefe na webové stránce. "Uvěznit je v rámci politického boje je nehorázné."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6180

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2011