Asijské akcie zažívají nejhorší měsíc od října 2008

30. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Asijské akcie v pátek padají a pokračují tak v trendu znamenajícím nejhorší měsíční bilanci od vypuknutí globální finanční krize v roce 2008. Zejména čínské akcie zaznamenaly značné ztráty.

Euro oslabuje a směřuje k největším ztrátám za takřka rok dlouhé období, přičemž parlamentní schválení rozšířeného fondu EFSF nemají trvalý vliv.

Obavy z rozrůstání evropské dluhové krize a zpomalování globální ekonomiky, jež by zasáhlo asijské exporty, způsobilo, že investoři omezují své sázky na tato rizikovější aktiva.

Asijské trhy považované investory za trhy s lepšími základními ukazateli než na rozvinutém Západě nejsou imunní vůči pochybnostem, a institucionální investoři se pojišťují proti nízkým kurzům.

Akcie v kontinentální Číně ztratily 3,3% a vedly si hůře než ekvivalenty ve zbytku regionu; investoři zejména vyprodávají akcie bank.

Oficiální čínská ekonomická data budou publikována v sobotu a mohou ukázat zvýšení aktivity v továrnách, ale ceny vstupů budou předmětem bedlivé pozornosti kvůli inflačním tlakům.

Akcie v Japonsku, Austrálii a Koreji ztrácely jen mírně, pouze v Hong Kongu byly zaznamenány ztráty kolem 1,8%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7173

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2011