Alessio Rastani není podvodník

30. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Rastani, není příliš významný, ale je to skutečný makléř, zdůrazňuje ve svém prohlášení v deníku Guardian provokatérská organizace Yes Men. Jeho vystoupení v televizi BBC nebyla mystifikace. Lidé, kteří si to mysleli, si nedovedou představit, že skutečný makléř by mohl o finančních trzích hovořit tak otevřeně. (Samozřejmě, že se pravicoví propagandisté, v čele s deníkem IDnes pokusili vytvořit dojem, že Rastani "byl okrajový blázen" a není třeba ho brát vážně, pozn. red.)

Rastani prostě popsal přesně, co se děje. "Každou noc sním o vzniku nové recese," řekl Rastani a vysvětlil, že je možné vydělat na velké krizi obrovské peníze, zatímco miliony jiných lidí přicházejí o celoživotní úspory a dějí se jim ještě horší věci.

Cožpak všichni nevíme, že finanční firma Goldman Sachs investovala své peníze proti přesně tomu trhu s realitami, na němž byla tak velkým hráčem, a na kolapsu amerického realitního trhu, v jeho důsledku přišly miliony Američanů o příbytky, vydělala zisk miliardy dolarů? John Paulson, manažer, jehož hedgový fond jednal pro firmu Goldman Sachs, mohl říci přesně totéž, co řekl v britské televizi Rastani, ale ovládl se - protože činy Paulsonovy firmy měly okamžitý, velký a dokazatelný dopad a nikdo neví, jak by miliony postižených lidí reagovaly. Skuteční insideři finančního průmyslu jako Paulson, Geithner a další mlčí ohledně toho, jak jejich systém funguje, anebo lžou. Dělají to už desetiletí.

V poslední době jim to ale moc dobře nefunguje. Něco začalo hovořit jasným jazykem s miliony lidí. Davy, které se hromadí na ulicích měst od New Yorku přes Athény až po Paříž jsou jen vrcholkem ledovce, jako jen viditelná část těch lidí, kteří vědí, že to, co řekl Rastani, jsou názory mainstreamu. Tito lidé také vědi, že budou-li občané vědět, co se děje, a budou-li ozbrojeni pravdu, může se stát cokoliv.

Jak zdůraznil Michael Moore těm lidem, kteří okupují náměstí Liberty Plaza nedaleko Wall Street, v Americe pouhých 400 lidí vlastní tolik, jako všichni ostatní Američané dohromady. A až se my všichni rozhodneme, že opravdu chceme pravidla hry změnit, a získat tuto zemi zpět pro všechny lidi, těch 400 osob proti tomu nebude moci udělat nic.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11688

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2011