Římskokatolická církev má svou sociální nauku

30. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Štěrbo, ve svém článku, který kritizuje Václava Klause za jeho odpor k sociálnímu státu, máte podle mne naprostou pravdu.

Já jsem tuto věc nezdůraznil, neboť jsem čekal, že uvnitř naší římskokatolické církve dojde postupně k distancování se od Klausových antisociálních hodnot (na druhou stranu V. Klaus jako premiér dělal vždy opatrnou, spíše populistickou než pravicovou politiku a nikdy se např. neodhodlal k privatizaci bank nebo deregulaci nájemného).

Římskokatolická církev od konce 19. století má svou sociální nauku, která má výrazně levicovou a prosociální tendenci.

Sociální stát v západní Evropě, např. v Německu a zejména v Bavorsku, je z velké části plodem katolických stran a křesťanská platforma v Evropském parlamentu (Evropská lidová strana), byť představuje evropskou "pravici", je ve shodě se socialistickou levicí v nutnosti zachovat a rozvíjet sociální stát v Evropě.

Jsem proto rád, že aspoň Tomáš Halík zvedl hlavu a od Klausova projevu se distancoval.

Neumějí-li to katoličtí biskupové a nechávají-li se Klausovým osobním přítelem arcibiskupem Dukou zavléci do popření oficiální, sto let zastávané sociální nauky vlastní církve, hodně to vypovídá o tom, co jsou to vlastně za lidi.

Já osobně nejsem příliš velkým zastáncem sociálního státu zejména kvůli tomu, že stát tohoto typu "sociálně pečuje" spíše o střední vrstvy (např. stavební spoření) než o opravdu chudé, vyloučené, umírající.

Myslím si, že střední vrstvy by měly být mnohem samostatnější a výkonnější, než jsou. Tato Klausova slova však odmítám: "Faleš sociálního státu nezaslouženého blahobytu ničí vše tvůrčí a individuální a otupuje talenty, aktivitu a pracovitost, neboť ta se přestává vyplácet."

Lze je velmi snadno vyvrátit ukázáním na Bavorsko, které je vysoce prosperující, kreativní a rozvinutou zemí s hlubokým respektem vůči individuální svobodě svých občanů (mimochodem se v bavorském hlavním městě běžně konají Gay Pride akce, což jinak k liberalismu se hlásícímu prezidentovi našeho ateistického státu letos v Praze velmi vadilo), a přitom je to ukázkový typ sociálního státu, který vybudovala katolická politická strana CSU (Křesťansko-sociální unie).

Nenechte se ochočit Klausem, naléhá Halík na biskupy ZDE

Gay Pride München July 17, 2010 ZDE

0
Vytisknout
9412

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2011