Británie zaznamenala prudký vzestup počtu osob, závisejících na rozdávání potravin od charitativních organizací

2. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

FareShare, charitativní organizace, která rozdává nemajetným potraviny, zaznamenala dvacetiprocentní vzestup poptávky. Na potravinách, které rozdává, jsou závislí nezaměstnancí a lidé postižení změnami v sociální podpoře.

Organizce FareShare distribuje nemajetný potraviny, vyhozené supermarkety. Loni živila 29 500 osob, letos živí 35 000 lidí.

Mezi příjemci potravin jsou i osoby z dosud stabilního prostředí, o nichž se předpokládalo, že je hospodářská recese nepostihne.

Potraviny od organizace FareShare nyní přebírá 700 místních organizací, loni to bylo 600. Více než 40 procent těchto organizací zaznamenalo vzrůst poptávky po rozdávání potravin zadarmo.

"Lidé v našich komunitách hladovějí, protože si nemohou dovolit kupovat pro sebe potraviny," konstatuje Lindsay Boswell, ředitel FareShare. "Je to obrovský a rostoucí problém a je šokující, protože supermarkety ročně vyhazují tisíce tun potravin, které jsou naprosto v pořádku. Je to nelogické a je nemorální, že tyto problémy existují."

Potraviny, které FareShare distribuuje nemajetným, by normálně skončily na skládkách zakopány v zemi. Jde o potraviny, které supermarkety jako Tesco vyhazují, protože jsou "prošlé", neprodaly se anebo jsou na balení tiskové chyby. Odhaduje se, že supermarkety v Británii takto vyhazují tři miliony tun potravin ročně. Organizace FareShare z toho dostává jedno procento.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6560

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2011