Proč jsou ženy "silnější pohlaví"

30. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Ženy jsou často označovány jako "slabší pohlaví" spojované s cukrem, kořením a samozřejmě se vším příjemným. Nicméně nový výzkum naznačuje, že ženy jsou nejen odolnější než muži (o čemž nikdo nepochybuje), ale jsou také disponovány k lepší odolnosti vůči infekcím a některým chorobám, například rakovině.

Výzkum univerzity v Ghentu prokázal, že tajemství nadřazeného ženského imunitního systému leží v "záložním" chromozómu X. Tyto chromozómy jsou vybaveny molekulami nazývanými mikroribonukleové kyseliny (microRNAs), jež hrají klíčovou roli při regulaci imunitního systému.

Muži mají pouze jediný chromozóm X, ale ženy dva. Pokud je tedy jeden z nich poškozen, druhý ho nahradí. Možná právě proto můžete najít muže ležící v agónii s lehkým nachlazením, zatímco ženy ho dokážou přemoci a ještě vypadat přitažlivě.

Podle doktora Clauda Liberta existují ještě další výhody "záložního" chromozomu X. Ženy žijí déle než muži a jsou spíše s to se vypořádat se šokovými epizodami typu sepse, infekce nebo traumatu.

Samozřejmě existují i nevýhody: U žen se častěji vyskytuje vážná reakce na infekce, takže existuje i větší pravděpodobnost vzniku autoimunních nemocí a vážného průběhu chřipky.

Ale přinejmenším si na to nestěžují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11199

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2011