A je tu zase téma, o kterém se budou politici (a také jiní) bavit

30. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

"Kauza Roman je ohromná a bude mít nedozírné důsledky. Je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany, jediná TOP 09 od něj nic nedostala."

To jsou poněkud pozoruhodná a vážná tvrzení, neřku-li nařčení ze strany pana ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09). Pokud bychom za normálních okolností brali věci vážně, pak by slova pana ministra Schwanzerberga musela vyvolat přímo politický skandál. Poznamenávám, že za normálních okolností, které ovšem u nás nejsou, takže jakkoliv jsou slova pana ministra závažná, je to jen, domnívám se, bouře ve sklenici vody.

Nevím, nakolik to je nebo není veřejným tajemstvím, ale faktem zůstává, že tvrdí-li to pan ministr, pak to znamená, že o tom osobně ví již delší dobu a také k tomu (předpokládám) má pádné, věrohodné a prokazatelné argumenty a fakta. Z pohledu "veřejného tajemství", které pan ministr jako džina z láhve vypustil, pak vše nasvědčuje tomu, že o těchto nekalých praktikách věděl již dříve a jako každý občan měl ze zákona povinnost na tuto činnost upozornit příslušné orgány již v době, kdy se to dozvěděl. Což pan ministr neučinil (zřejmě proto, že není jako "každý" občan) a z jeho (ne)konání by měly být vyvozeny patřičné závěry.

A jsme znovu u toho "by měly". Stejně jako v případě ministra Vondry za jeho prohospodařené a zbytečně vyhozené peníze "by měly" být z jeho konání vyvozeny příslušné závěry (odchod z postu ministra), nestalo se nic přesto, že se významní lidé z ODS se dušovali, že kauzu prověří. Stejné je to v kauzách Barták a Drobil. Tak to nakonec bude i s neoznámením trestného činu u pana ministra Schwarzenberga. Tedy v případě, že se prokáže (jako že ne), jeho nařčení o veřejném tajemství ve věci financování politických stran panem Romanem a ČEZ.

Říká se, že nic není tak horké, jak to vypadá. Nová kauza sice horká je, ale průvan, který vane napříč politickým spektrem, tuto teplotu vydatně sráží. Už také proto, že takřka všichni představitelé jednotlivých politických stran se jednoznačně distancují od tohoto tvrzení a prohlašují, že jejich strany od ČEZ nikdy žádné peníze nedostaly. Totéž ovšem o své straně tvrdí i pan Schwarzenberg.

Nabízí se tedy otázka, že (pokud by to byla pravda) by to mohla být ze strany pana ministra Schwarzenberga i obyčejná závist (a u něj to sedí!), že všichni dostali a oni (TOP 09) nic! To bych jeho rozhořčení snad i pochopil, ovšem pokud pravda, která by se měla prokázat (o čemž se dá již předem s jistotou tvrdit, že se nic neprokáže) je či by byla jen bublina, která rychle splaskne, pak výsledkem bude jen spousta vyplýtvaného drahocenného času na úkor potřebnějších záležitostí, které by měli politici řešit. A že jich není málo!

Není tomu tak dávno, kdy z úst představitelů TOP 09, zvláště pana Kalouska a Gazdíka (STAN) zněly výtky na adresu Věcí veřejných, že dělají jen potíže a zdržují vládu a politiky v jejich práci. Veverky (VV) se však relativně uklidnily, ale protože politická scéna si zřejmě zvykla na nějaké to pravidelné "dusno", (ne) předpokládanou "pauzu na klid" v poslední době narušují právě představitelé TOP 09 v čele jak s panem ministrem Schwarzenbergem (kauza Bátora, případ Bělehrad), tak několik dnů zpět malostranské fackování mladíka Kalouskem! Tak daleko ještě spravedlnost nedokráčela!

No a protože i ta poslední (Kalouskova) záležitost již vyčpěla, pan ministr Schwarzenberg se rozhodl jednat a přišel s dalším "neklidem v duši"  prohlášením o veřejném tajemství na poli financování politických stran.

Není dáno či přáno naší úspěšné(!) koaliční "vládě rozpočtové odpovědnosti" v klidu a zodpovědně pracovat! Přesto že v ní figuruje i nejlepší ministr financí pod středo-východním evropským sluncem. Na druhé straně -- mohou si za to (politici) sami, i když bych se nedivil, kdyby přišel někdo nepodobný Kalouskovi s tvrzením, že všechno způsobili a zavinili občané! Jen si zrovna nedovedu představit, jakou "složenku" by nám v tom případě poslal.

0
Vytisknout
7875

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2011