"Trhy zkolabují. Musíte se zachránit"

28. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

V šokovaných britských médiích došlo k spekulacím, jestli je Rastani skutečný makléř nebo jen nějaký podvodník. BBC ověřila a potvrdila, že je to skutečně makléř, a uznávaný ekonomický analytik společnosti BBC Robert Peston potvrdil, že to, co Rastani řekl v televizi veřejně, mu sdělují makléři z londýnské City zcela pravidelně a běžně už řadu týdnů.

Nezávislý makléř Alessio Rastani, interviewovaný televizí BBC: Trh zkolabuje a bude to spektakulární pád. Protože trhy nyní řídí strach. Investoři a velké peníze, inteligentní peníze, hovořím o velkých fondech, hedgových fondech, instituce, ty tento záchranný plán nepřijímají. Vědí, že trhy jsou zničeny. Vědí, že burzy skončily. Co se týče eura, jim je to jedno, nezajímá je, přesunují své peníze do bezpečnějších aktiv, jako jsou obligace ministerstev financí, třicetileté obligace a americký dolar. Takže ono to fungovat nebude.

Reportérka: Ať už politikové navrhují cokoliv, je to tedy dost mlhavé, prý to není ta správná cesta. Můžete nám přesně říci, co by investory uspokojilo a co by způsobilo, aby měli v trhy větší důvěru?

Alessio Rastani: To je opravdu těžké. Osobně, musím říct, mně je to jedno. Podívejte se, já jsem makléř. Mně je tohle úplně jedno. Když vidím příležitost jak vydělat, tak jí využiju. Většinu makléřů nezajímá, jak se kdo snaží spravit ekonomiku, jak se kdo snaží napravit celou situaci. Naší prací je na tom vydělávat. Osobně, já jsem snil o tom, že se tohle stane, už tři roky. Musím se vám přiznat: každý večer, když jdu spát, sním o tom, že dojde k nové recesi. Sním, že znovu dojde k tomu, co se právě děje. Proč? Lidi si to možná nepamatují, ale krize v třicátých letech, to nebyl jen krach trhů. Určití lidé byli připraveni na tom krachu trhů vydělat. A to může udělat každý. Není to jen pro nějaké elity. Je to příležitost. Každý na tom může vydělat. Když zkrachuje trh, až zkrachuje euro a velké burzy, pokud víte, co máte dělat, pokud máte připravený správný plán, můžete na tom hodně vydělat. Například hedgová strategie je jedna, která je použitelná. Také je dobré investovat do obligací, obligací ministerstev financí. Tyhle věci.

Reportérka: Kdybyste mohl vidět lidi tady kolem mne ve studiu, dívají se na to s otevřenou pusou. Oceňujeme, že mluvíte tak otevřeně, jenže nám ostatním to asi moc nepomůže. Anebo eurozóně.

Alessio Rastani: Poslouchejte. Všichni, co se na tohle díváte. Tahle ekonomická krize je jako rakovina. Jestliže budete jen čekat, a doufat, že se ta krize přežene, rakovina se bude dál šířit a bude příliš pozdě. Musíte se všichni připravit. Teď není čas na falešné představy, že vlády to vyřeší. Vlády nic nevyřeší. Vlády nevládnou světu. Světu vládne firma Goldman Sachs. A firmu Goldman Sachs tento záchranný balíček nezajímá. Ani nezajímá velké fondy. Chci lidem pomoci. Lidé z toho mohou dobře vydělat, ne jenom makléři. Musíte se prostě naučit jak vydělávat z klesajícího trhu. První věc, kterou musíte udělat, je ochránit svá aktiva. Musíte ochránit, co máte. Předpovídám, že do kratší doby než do roka zmizí úspory milionů lidí. A to je teprve začátek. Proto: Připravte se a jednejte teď. Největším rizikem teď je, když lidé neudělají nic.

0
Vytisknout
25735

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2011