BRITÁNIE:

Labouristé "zlikvidují neodpovědný kapitalismus, zaměřený na rychlé zisky"

28. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Šéf britských labouristů Ed Miliband přislíbil na výročním kongresu své strany v Liverpoolu, že zlikviduje dlouhá desetiletí neodpovědného kapitalismu, jemuž jde jen na rychlé zisky na úkor všeho ostatního. Dodal, že je tady od toho, aby "rozbil konsensus a nikoliv aby se mu podřídil."

Přislíbil, že vybuduje nový kapitalismus, založený na britských hodnotách, které odměnují těžce pracující zaměstnance a podnikatele, nikoliv dravé šelmy a tuneláře. Konzervativci ho okamžitě obvinili, že jeho projev byl úprkem "doleva".

Miliband přislíbil, že bude regulovat a zdaňovat firmy podle toho, zda budou investovat do dlouhodobé budoucnosti a ne jen pro rychlé zisky. Musejí vychovávat učně a nikoliv tunelovat.

Někteří blairovci v Labouristické straně byli znepokojeni, že Miliband zaujal "protipodnikatelský tón". To popřeli Milibandovi stoupenci, kteří jsou přesvědčeni, že v Británii převládá nálada, která chce změnu. Miliband ve svém projevu spojil bankovní krizi, krizi v médiích, spojenou s ilegálním odposloucháváním mobilů občanů, s krizí v parlamentě a v anglických městech. Uvedl:

"Dovolili jsme hodnotám, které tvrdí, berte si, co chcete, každý sám pro sebe, aby vytvořily příliš nerovnou Británii. Lidé nahoře si berou neospravedlnitelné odměny a to není špatné jen pro ekonomiku. Vysílá to do společnosti signál ohledně toho, jaké hodnoty jsou údajně správné. A nerovnost posiluje výsady několika málo lidí." Miliband se charakterizoval jako syn přistěhovalců, jako outsider, který "je rozhodnut uzavřené kruhy v Británii rozbít".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8431

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2011