CIA zneužila očkovacího projektu britské dobročinné organizace ve snaze získat DNA bin Ladinovy rodiny

29. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Americká CIA zorganizovala falešný očkovací program v Abbottabadu, ve městě, kde se skrýval Usáma bin Ladin. Cílem programu bylo získat DNA od členů bin Ladinovy rodiny. Agenti CIA naverbovali pákistánského lékaře, který zahájil v Abbottabadu očkovací kampaň. Lékaře, Shakila Afridiho, posléze zatkla pákistánská výzvědná služba.

Nyní vyšlo najevo, že britská charitativní organizace Save the Children byla nucena v důsledku této akce CIA evakuovat veškeré své zaměstnance z Pákistánu. Američtí činitelé ji totiž varovali, že její pracovníci budou zatčeni pákistánskými výzvědnými službami.

Organizace Save the Children vehementně popírá, že by měla cokoliv společného s falešným očkovacím programem, organizovaným v Pákistánu CIA. Zdůrazňuje, že se stala obětí všeobecného potlačení práce humanitárních organizací v Pákistánu, v důsledku taktiky CIA.

Zuřiví humanitární pracovníci zdůrazňují, že nezodpovědné akce CIA, které zneužily humanitárních akcí pro špionážní cíle, ohrozily bezpečnost autentických pracovníků humanitárních organizací a ohrozily rozsáhlé programy na pomoc chudým lidem v Pákistánu.

Organizace Save the Children má v Pákistánu 2000 zaměstnanců a r. 2010 pomohla 7 milionům lidí, polovina z nichž se stala obětí záplav.

Po akcích CIA byla organizace Save the Children nucena svou činnost zastavit. Ta byla obnovena teprve v srpnu 2011, poté, co britští a američtí diplomaté ujistili pákistánskou vládu, že organizace Save the Children neměla s akcemi CIA nic společného.

Humanitární organizace v Pákistánu v současnosti bojují proti obrovským záplavám, které na jihu země postihly více než 5 milionů lidí. InterAction, aliance 190 amerických nevládních organizací, apelovala na CIA, aby přestala zneužívat humanitární činnost jako kamufláže pro protiteroristické akce.

"Takové neetické chování ohrožuje jednak místní obyvatelstvo a také životy legitimních humanitárních pracovníků," uvedl předseda organizace InterAction Samuel Worthington.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6272

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2011