Merkelová je ohledně záchranného balíčku v konfliktu s Francií

28. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Německým vyjednavačům se nepodařilo dosáhnout shody s Francouzi ohledně přislibů zčtyřnásobit záchranný fond eurozóny ve výši 440 miliard euro před čtvrtečním hlasováním v německém parlamentu, který možná rozhodne o osudu eurozóny.

Berlin se snaží nechat odepsat 50 procent řeckých dluhů. Proti tomu se staví Francie, která se obává, že mnoho jejích bank by bylo nuceno najít dodatečně finanční zdroje, protože by si neporadily se ztrátami.

O možném záchranném balíčku se jednalo o víkendu na zasedání Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu. Činitelé EU oznámili, že se jedná o zvýšení balíčku na asi 2 biliony euro. Součástí záchrany má být i odpis poloviny dluhů Řecka.

Obavy, že se eurozóna o tomto balíčku nedohodne, důsledkem čehož bude bankrot Řecka a pak zřejmě i Itálie a Španělska, ohrozily důvěru v eurozónu a vedly k pádu akcií bank. Obrovské ztráty utrpěly francouzské banky, poté, co vyšlo najevo, že by v důsledku řeckých dluhů, které vlastní, zkolabovaly, pokud by Řecko udělalo bankrot.

V posledních dvou dnech se akcie poněkud zmohly v důsledku nadějí, že jednání v MMF může vést ke konkrétní dohodě.

Německá kancléřka Angela Merkelová přislíbila solidaritu řeckému premiéru Georgi Papandereovi, ale odmítla zveřejnit podrobnosti připravovaných opatření.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6609

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2011