Jak se ochránit před koronavirem

26. 2. 2020

čas čtení 3 minuty



Světová zdravotnická organizace doporučuje několik jednoduchých opatření proti šíření nákazy

Epidemie koronaviru je nová nemoc a vědci teprve zjišťují, jak se virus šíří mezi lidmi. Podobné viry se však šíří kašlem a kapénkami kýchání.

- Když nakažená osoba zakašlá nebo kýchne, kolem ní se rozšíří kapénky slin nebo slizu. Tyto kapénky padají na lidi v blízkosti a buď je rovnou vdechnou, anebo si je přenesou na rukou, jimiž se pak člověk dotkne obličeje a způsobí si infekci. Pro případ chřipek některé nemocnice definují možnost nákazy tím, že jste v okruhu 2 metrů od nakažené osoby, která kašle či kýchá nejméně 10 minut.

Světová zdravotnická organizace varuje: Svět není připraven na pandemii koronaviru

26. 2. 2020

čas čtení 1 minuta


Koronavirus se dál šíří světem a expert ze Světové zdravotnické organizace varoval, že země mimo Čínu na tuto pandemii "prostě nejsou připraveny"
.

Virus se v posledních dnech rozšířil do zemí v Asii, v Evropě a na Blízkém východě. V Íránu roste počet mrtvých, v Jižní Koreji počet nakažených stoupl na 1200 a první podezřívaný případ byl zaznamenán v Latinské Americe, přestože v Číně počet mrtvých a nových případů nyní klesá. Nejnověji byla nákaza koronaviru zaznamenána v Rakousku, v Chorvatsku a Švýcarsku.

Rozhovor Britských listů 261. Chceme prostřednictvím kultury šířit slávu města Brna

21. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Brno je jedno z nejzajímavějších měst v současné České republice. Marek Fišer je v Brně radním pro kulturu za Pirátskou stranu. Jan Čulík se ho v tomto Rozhovoru Britských listů zeptal, jaké má plány v Brně pro kulturu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. února 2020..

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

V Brazílii probíhá puč - Bolsonaro vyzval obyvatelstvo, aby vyšlo do ulic proti parlamentu

26. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



V Brazílii probíhá ústavní puč. Prezident Jair Bolsonaro apeloval na obyvatele, aby vyšli do ulic a protestovali proti Kongresu a Nejvyššímu soudu! Bývalý brazilský prezident Fernando Henrique Cardoso: Brazílie se octla v ústavní krizi

Prostřednictvím aplikace WhatsApp vyzval extremně pravicový brazilský prezident Jair Bolsonaro své stoupence a spojence, aby 15. března vyšli do ulic a protestovali proti Kongresu a Nejvyššímu soudu. Text transparentu, který sdílel, zní:

"15. března - Vyjděme hromadně do ulic! Generálové čekají na rozkazy od obyvatelstva.  Pryč s Maiou (předseda dolní komory parlamentu) a Alcolumbrem (předseda Senátu). Toto bude shromáždění pro všechna vlastenecká hnutí a konzervativce."

POZOR!! Baba Vanga! Předpovídá invazi celé vlny muslimských vrahů do Evropy!

26. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

"Migranti vyhrožovali spácháním ilegálního překročení hranice."

"Fašismus je radikální způsob vlastenectví zaštítěný použitím zbraní v případě potřeby ochrany vlastní země."

K akademické práci o islamofobii a nenávistné mediální propagandě v Česku jsem si zadal do databáze Newton, která shromažďuje transkripty veškerého rozhlasového a televizního vysílání v ČR a ukládá i texty velké části českých zpravodajských serverů, zkusmo slovo "muslim" a určil vyhledávání od 1. do 25. února 2020.

Výsledkem jsem byl ohromen: Za tyto necelé pouhé čtyři týdny se na mě vyvalilo asi  tisíc (!!)  umanutě nenávistných článků, vyvolávajících - často naprostými bláboly - nesmyslný strach z "vrahů" muslimů a údajné kriminální islamizace západní Evropy - která je prý jen prvním krokem islamizace Evropy celé.

Na jednom populistickém serveru, jehož články také zaznamenává Newton, najdete seznam pětasedmdesáti serverů, publikujících v češtině, šířících do - relativně malé - české společnosti uměle takto z pitomostí - nebo záměrně? proč to lidé dělají? vykonstruovaný strach a nenávist. (Většina těchto serverů pokud vím ani v databázi Newton snad není, alespoň se v mnou zachycených článcích ve výše zmíněném pětadvacetidenním období nevyskytly.) Chudák česká společnost.

V šíření potrhlé nenávisti vůči jinakosti vedou  především ultrapravicové servery, avšak jejich nesmysly jsou v české společnosti už natolik znormalizovány, že představu, že muslim je terorista a že západní společnosti jsou muslimskými imigranty beznadějně destabilizovány (!!) bohužel považují za něco normálního dnes už i relativně mainstreamová média jako Česká televize (publikuje reportáž o "strachu z muslimů v Rakousku" - tedy byl jsem tam o Vánocích, moc jsem ho nezaznamenal, spíš vynikající trh muslimského cukroví a delikates nedaleko vídeňského Karlova náměstí - fotogalerie ZDE), novinky.cz či týdeník Reflex, a další.

Není divu, že obyčejný český člověk z ulice si musí myslet, že příští měsíc už skutečně dojde k nahrazení českého obyvatelstva muslimskou invazí a ode dneška nebude už nic jiného než "muslimské vraždění".

Není také divu, že tyto články, v masovém měřítku cílené tak, aby vyvolávaly ve společnosti intenzivní nenávist, skutečně vedou občany k šíření nenávisti na sociálních sítích.

Ta hysterie je skutečně pozoruhodná a nenávist opravdu obsesivní.  Kde se to v těch Češích bere?

Je to drsné zneužívání svobody projevu vyvoláváním rasistické nenávisti - mnohé články jsou velmi podobné tomu, co se publikovalo proti židům za nacistické okupace. Vyvolávání nenávisti vůči menšinám je podle trestního zákoníku ČR trestný čin, za který se mají pachatelé odsuzovat na tři roky do vězení nepodmíněně.

Samozřejmě to nikdo v ČR nestíhá. Kdo by to řešil?

Zde je na ukázku pár titulků, pak už se to opakuje - toto je vybráno jen z asi šedesáti z celkového počtu tří set stran těchto nesmyslů. Neuvěřitelná, ta posedlost:

Čmoudi v Anitoneumimříct, aneb Kdo si to tu odskáče

26. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Muž na snímku nabízí k prodeji ledvinu - aby si jeho rodina mrznoucí v bídě letošní válečné idlíbské zimy na útěku před vraždící íránskou, syrskou a ruskou soldateskou diktátora Asada (řazení států odpovídá klesajícím počtům nasazeného ozbrojeného personálu) mohla pořídit alespoň stan. Být "breadwinner", živitel rodiny, je v dnešní Sýrii role mimořádně obtížná a tragická.

Situace v Idlíbu se mění ze špatné v ještě horší

26. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Ze lhůty dané tureckým prezidentem Erdoganem syrskému režimu na stažení se z obsazených oblastí v Idlíbu zbývá jediný týden - a nepřátelství dále eskaluje, upozorňuje Charles Lister. Minulý týden zaznamenal řadu důležitých premiér, včetně prvního pozemního útoku a použití raket země-vzduch tureckými jednotkami a přímé, smrtící konfrontace mezi Tureckem a Ruskem. Místo aby podporovaly deeskalaci nebo vynucovaly odstrašení, probíhající eskalace se zřejmě změnily v novou normu. Ruské letouny znova útočí na turecké vojáky a údajně jich několik zabily; a turecké jednotky opět provedly pozemní ofenzívu zaměřenou na Najrab.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Vraždění v Sýrii pokračuje

26. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Bolestné okamžiky z práce Bílých helm při vyhrabávání mrtvoly ženy, která byla v úterý dopoledne usmrcena dělostřelbou a raketovými útoky. V úterý bylo zabito 21 osob.



11 civilistů, včetně 7 dětí, těsně uniklo ve svých městech smrti. V úterý je režimní letadla pohřbila pod troskami školy, v níž hledali naléhavě úkryt. Podařilo se nám zachránit 44 dalších lidí, včetně 12 dětí a 12 žen.
K zločinlm proti lidskosti dochází stále dál. Milion civilistů v městě Idlíb čelí systematické kampani genocidy. Scény ze záchranných operací po režimních úderech proti městu v úterý dopoledne.

Syrské děti zavražděny poté, co deset škol bylo vybombardováno v jediný den:



Které síly stojí za úspěchem kontinuismu?

26. 2. 2020

čas čtení 5 minut

P+P+P=K. Taková je rovnice zachycující velkou část sil způsobujících úpadek liberální demokracie. Populismus plus polarizace plus postpravda vedou ke kontinuismu. A co že je kontinuismus? Jedno ze slov ve španělštině, které angličtině chybí - ale stále více je potřebuje. Continuismo je to co se děje, když lídři manipulují institucemi, zákony a dokonce i ústavou tak, aby se chopili moci a udrželi ji, vysvětluje Moisés Naím.

27.5 milionů Američanů nemá zdravotní pojištění. Co se stane, až tam přijde pandemie koronaviru?

26. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Američtí demokraté kritizovali Trumpa, že jeho reakce na nebezpečí pandemie koronaviru "není dostatečná", a ostře ho napadli, že chce pro účely koronaviru "ukrást peníze určené na boj proti Ebole". Je to podle nich důkazem, že americká vláda nebere koronavirus vážně:


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Německo: CDU vybere nového lídra 25. dubna

26. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Série faux pas a porážek v regionálních volbách přinutila nynější lídryni vládní CDU Annegret Krampovou-Karrenbauerovou k odstoupení. CDU stanovila datum výběru nástupce a kandidáti mají týden na to oznámit své přání kandidovat.

88 000 lidí nakaženo koronavirem

25. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

- První případ koronaviru identifikován v Katalánsku. Spolu s třemi případy turistů z Německa, Itálie a Británie na španělských ostrovech je to čtvrtý případ na španělském území.

- Případy koronaviru také potvrdilo Rakousko a Chorvatsko.

- Hotel v Tenerifu na Kanárských ostrovech, kde byl identifikován Ital, nakažený koronavirem, byl umístěn v izolaci. Tisíc hostů hotelu je izolováno, aby nerozšířili nákazu dál.

- Cestující navracející se do Británie ze severní Itálie by měli čtrnáct dní zůstat doma, aby nešířili nákazu, doporučil britský "ministr zdravotnictví" Matt Hancock.

- V Íránu už na koronavirus zemřelo 16 osob. Írán má největší počet mrtvých na koronavirus mimo Čínu. V Íránu bylo oznámeno, že nakažen koronavirem byl náměstek ministra zdravotnictví Iraj Harirchi. Je v karanténě.

- Čtyři nové případy koronaviru byly identifikovány v Iráku v provincii Kirkuk. Celkem je v Iráku pět případů koronaviru.

- Rakousko zaznamenalo v Tyrolsku dva případy nákazy koronavirem.

- V důsledku epidemie koronaviru klesají burzy.
 

- Italské úřady oznámily v úterý první případ nákazy koronavirem na Sicílii. 


Podrobnosti v angličtině ZDE

"Nechceme proměnit své ostrovy v obrovské věznice lidských duší!"

25. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Řecké úřady se zoufale snaží uklidnit protesty proti výstavbě nových uprchlických tábor
ů

Po noci střetů mezi místními obyvateli a pořádkovou policií na severních řeckých ostrovech Lesbos a Chios se řecké úřady zoufale snaží uklidnit situaci. Bezpečnostní jednotky použily slzného plynu a ochromujících granátů ve snaze rozptýlit davy, které se shromáždily na místech, kde se mají stavět kontroverzní nové tábory pro uprchlíky.

Kdepak je ta pravda?

25. 2. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut


Jako kdyby to byla zvláštní jazyková nemálo prestižní hra, dokonce až příliš často a ovšem též bezostyšněji bez jakýchkoliv pravidel; anebo bez rámce, kde by se měla závazně odehrávat. Taky se někdy v tom našem 21. a informačním století pseudoučeně jako výslednice ta „pravda“ cituje jako jíž „post-pravda“; tj. snad asi stav, kdy už je zbytečné usilovat o její širší pojetí či směrovku, tím spíše o její verifikaci; pak třeba taky ve formě „pravdy politické“, „pravdy biblické“, ne-li opět zvláštně až jedinečně nadsazené „pravdy naší“. Nikdy pravdy nějak jen snad pouze dílčí, dosud nedostatečně prověřené, ne-li pravdy jaksi přece jen „provizorní“…

Assangeovi byla jedenáctkrát dána pouta

25. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

John Simpson, nestor britských novinářů. Pracuje pro BBC 53 let: "Jestliže je pravda, jak říkají Assangeovi právníci, že mu jeho vězeňští dozorci dali jedenáctkrát pouta a donutili ho dvakrát se svléknout donaha a zkonfiskovali mu materiály k jeho procesu, je to pomstychtivost a je to naprosto nepřijatelné."


Julianu Assangeovi byla jedenáctkrát dána pouta, dvakrát byl svléknut donaha a po prvním dni slyšení ohledně jeho deportace do USA mu byla zkonfiskována dokumentace k jeho případu, konstatovali jeho právníci, kteří si stěžovali, že Assange nemá možnost se slyšení účastnit.

Jejich apel na soudkyni, která předsedá slyšení u korunního soudu ve Woolwichi podpořil i právník zastupující americkou vládu, který zdůraznil, že je nezbytné, aby byl soud se zakladatelem Wikileaks férový.

Sýrie: Šokující reportáž o ruském vraždění a bombardování nemocnic

25. 2. 2020

čas čtení 12 minut

Jak na to poukazuje mnohokrát David Miliband, bývalý britský ministr zahraničí a nyní ředitel humanitární organizace International Rescue Committee, naprosto se rozložil poválečný humanitární konsensus i mezinárodní právo. Zločinné mocnosti nyní bezostyšně páchají obrovské množství válečných zločinů a nikdo to neřeší, všem je to jedno. Nerad to říkám, ale nikdo nevidí do budoucnosti: kdyby došlo ve střední Evropě k válce, třeba k invazi z Ruska, svět hodí Českou republiku zcela přes palubu - dnes je přece každému jedno, že se někde beztrestně vraždí děti, ženy a civilisté. Proč by k tomu nemohlo docházet v Česku?

Co dělá česká diplomacie? Proč nemůže vystoupit výrazněji na mezinárodní scéně a požadovat zásadní kroky k ukončení masakrování v Sýrii? Kde jsi, Petříčku? Neměl bys to dělat ve vlastním zájmu?

Zpravodajství Channel 4 News přineslo v pondělí večer šokující, zdrcující reportáž o tom, jak ruská letadla v Sýrii bombardují nemocnice. Práce Channel 4 News je jedním z vrcholů světové žurnalistiky. (Právě proto se vyjádřil Boris Johnson, že chce Channel 4 v Británii zrušit a nahradit jej televizí typu Fox News....) (JČ)


Tato reportáž má anglické titulky. Doslovný český překlad viz níže:


Židy neobsluhujeme

24. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

“V této restauraci Židy neobsluhujeme.” Německo, 1937.
“WC pouze pro bílé. Barevným vstup zakázán.” USA, 1961
“Romům nepronajímám.” Česká republika, 2020

Jo a kdyby se snad někdo cítil diskriminován, může se obrátit na ombudsmana, píše na Facebooku Kateřina Hadrabová.


 

Británie vyhazuje ze země akademiky, kteří dělají výzkum v zahraničí

25. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Když Dr Nazia Hussein strávila v roce 2009 půl roku v Bangladéši výzkumem třídní a genderové identity pro svou doktorskou práci na Warwick University, netušila, že o deset let později toho zneužije britské ministerstvo vnitra k tomu, aby odmítlo její žádost o trvalý pobyt v Británii. Zdaleka to není jediný případ.

V lednu oznámil Boris Johnson, že Británie bude usilovat o přilákání "vrcholných výzkumníků a jejich týmů". Britští akademikové varují, že agresivní přístup ministerstva vnitra k vědcům, kteří musejí svůj výzkum dělat v zahraničí, odradí akademiky, aby se vůbec snažili přijít do fašizující Británie.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Kdo se bojí demokratického socialismu? 2. část

25. 2. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Je vskutku frustrující pozorovat, kterak mainstreamové sdělovací prostředky reagují na spanilou jízdu senátora Bernieho Sanderse demokratickými primárkami. Člověk neznalý amerických reálií a předpojatosti tamních médií by snadno mohl nabýt dojmu, že ve Spojených státech hrozí anarchistická revoluce, jež by rozmetala vše, na čem tento „Maják demokracie“ stojí. Totéž v bleděmodrém sledujeme v českém mediálním prostředí, jež se ani po třiceti letech intelektuální lenosti nedokázalo vymanit z infantilního obdivu vůči této problematické zemi, aniž by dokázalo rozumně reflektovat dnešní turbulence na tamní politické scéně.


Rakousko bude bránit osobám podezřívaným z nákazy koronavirem, v příchodu na jeho území

25. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Rakousko oznámilo, že nebude na své území vpouštět osoby podezřívané z nákazy koronavirem, poté, co byly přes víkend regiony v severní Itálii hermeticky uzavřeny v důsledku vypuknutí množství případů této nákazy.

Rakouská vláda vydala varování před cestování do Lombardie a do Veneta.

V neděli Rakousku zastavilo asi na čtyři hodiny železniční dopravu z Itálie, než byli dva cestující zkontrolováni na koronavirus. Vlak s asi 300 cestujícími byl zastaven na italské straně Brennerského průsmyku, než mu byla povolena další cesta, poté, co se nákaza u cestujících neprokázala.

V úterý budou jednat ministři zdravotnictví z Rakouska, z Francie, Německa, Švýcarska, Slovinska a Chorvatska v Římě o tom, jak bojovat proti koronaviru. Italská vláda nechce, aby země zaváděly pohraniční kontroly, které by podle ní byly neefektivní.

Ultrapravicový bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini se pokusil spojit epidemii koronaviru s migrací.

"Dovolovat migrantům z Afriky, kde je virus přítomen, přístup do Itálie, je neodpovědné," řekl Salvini. V Africe byl dosud zjištěn pouze jediný případ koronaviru.

Evropská komise připravila balík 232 milionů euro na boj proti koronaviru. V pondělí uvedla, že zrušení volného cestování schengenskou zónou by připadlo v úvahu pouze, pokud by došlo k uvěřitelnému riziku a na základě vědeckých důkazů.

Vlády v bezcelní schengenské oblasti mohou obnovit pohraniční kontroly, pokud existuje "vážná hrozba státní politice či interní bezpečnosti". Podle předpisů Evropské komise to musí zůstat výjimečným opatřením.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

EU vyžaduje, aby Británie zakázala dovoz amerických chlórovaných kuřat

25. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Video: Vládnou obavy, že mytí kuřat v chlórovém roztoku se používá k skrytí problematických metod klecového chovu kuřat:



Má-li dojít k obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Británií, Británie nesmí povolit dovoz chlórovaných kuřat z USA. Má to ochránit evropský vývoz masa a tvoří to překážku možné obchodní dohodě Británie s Donaldem Trumpem. Ta je ohrožena i tím, že Boris Johnson nařídil svým vyjednavačům, aby se vyhnuli už schválené povinnosti zavést celní kontroly mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem. Nedodržení této dohody by bylo porušením dohody z Velkého pátku z roku 1998 o ukončení terorismu v Severním Irsku a americký Kongres, který velmi podporuje Irsko, by blokoval jakékoliv obchodní vyjednávání s Británií.

Harvey Weinstein shledán vinným ze znásilnění

25. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

 


Aktualizace: Harvey Weinstein čelí dalšímu kriminálnímu procesu v Kalifornii, kde ho prokurátoři obvinili z dvou incidentů, k nimž údajně došlo během dvou dnů. Jde o trestné činy znásilnění, násilného orálního sexu, sexuální penetrace násilím a sexuálního fyzického násilí. Pokud by byl Weinstein i zde shledán vinným, mohl by být odsouzen až na 28 let do vězení. ZDE 

Harveyho Weinsteina, padlého titána hollywoodského filmového průmyslu, jehož sexuální zneužívání mladých hereček vyvolalo hnutí #MeToo, shledala porota u soudu v New Yorku vinným ze dvou z pěti obvinění.

Porotě sedmi mužů a pěti žen u newyorského nejvyššího soudu trvalo pět dní, než dospěli k verdiktu. Shledali Weínsteina vinného ze sexuálního trestného činu prvního stupně. Dopustil se ho, že v roce 2006 přinutil asistentku filmové produkce Mirian Haley k orálnímu sexu.

Weinstein může být za to odsouzen k minimálnímu trestu pěti let a maximálnímu trestu 25 let.

Experti: V případě epidemie koronaviru se svět blíží bodu zvratu

24. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Potvrzeno bylo 78 000 případů. Itálie a Írán se zoufale snaží zabránit rozšíření epidemie


Svět se v případě epidemie koronaviru rychle přibližuje bodu zvratu. Experti varují, že úsilí zabránit šíření epidemi je neúčinné, poté, co velký výskyt případů donutil Itálii a Írán drasticky omezit cestování v zemi a jihokorejský prezident vyhlásil nejvyšší poplach.

USA: Demokratická strana vypadá víc jako domov důchodců než jako politická strana

24. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Při televizní diskusi demokratických kandidátů neuměl miliardář Michael Bloomberg vůbec odpovědět na ostrou kritiku, píše Nick Cohen. Zkušený demokratický politik by měl odpovědi připraveny. V reakci na kritiku svého chování vůči ženám by se omluvil a řekl by, že se to už nebude opakovat. Když na něho Warrenová štěkla, že je "miliardář", měl říci, že on si alespoň své peníze vydělal, na rozdíl od Trumpa, který je zdědil od táty. Američané věří v Americký sen, mohl býval pokračovat, a respektují muže a ženy, kteří ho žijí. A co se týče jeho peněz, mohl říci, že je nalévá do pokrokových kauz a neplýtvá je na luxus či na financovaní pravicových a ultrapravicových nátlakových skupin, což dělají mnozí jiní miliardáři.

Ne že bych s ním nesouhlasil, ale vítězná nominace Bernieho Sanderse bude pro USA katastrofou

24. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Eric Altermann, komentátor časopisu The Nation: Náskok Bernieho Sanderse je neodstranitelný, pokud se jeho oponenti nedokáží sjednotit na jediném protikandidátu. Bernie Sanders má podporu jen asi 40 procent. Je to téměř úplně stejná situace, v jaké se nacházeli Republikáni s Donaldem Trumpem. Většina lidí Trumpa nechtěla, ale nedokázali se sjednotit proti němu a on zvítězil na základě menšiny.

Já osobně s Berniem Sandersem v mnoha věcech souhlasím. Velmi se však obávám, že se stane totéž, co se stalo v Británii s Jeremym Corbynem. Myslím si, že vlna podpory a vlna nových voličů, které Sanders předpokládá, je fantasmagorie. Obávám se, že Donald Trump proti Berniemu Sandersovi lehce vyhraje a to bude konec americké republiky. Myslím to vážně.


Můj návrat do reality v roce 2016, aneb Nic jiného než Sanders nám nezbývá

24. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na podzim roku 2016 jsem šel spát tu noc před vyhlášením výsledků prezidentských voleb v USA s klidným pocitem, že Clintonová musí vyhrát.

Jako středově naladěnému voliči mi její politická pozice vyhovovala, ale hlavně mne intelektuálně uspokojovalo, že přece rozhodovat budou středoví voliči, kteří zvolí Clintonovou jako menší zlo. Bylo to naprosto samozřejmé.

AfD v Hamburku "vypadla z parlamentu"

24. 2. 2020

čas čtení 1 minuta


Aktualizace: Průzkum u východu z volebních místností se nepotvrdil, podle konečných výsledků voleb AfD získala 5,3 procenta hlasů. ZDE

Čtyři dny pro rasistickém ultrapravicovém masakru v Hanau zdá se strana Alternative fuer Deutschland vypadla ze zemského parlamentu v Hamburku. Volby se tam konaly v neděli.

Z průzkumů provedených u východu z volebních místností vyplynulo, že strana AfD nedosáhla pětiprocentní hranice. "Nacisté pryč!" skandovali stoupenci vítězných sociálních demokratů a zelených při oslavách v Hamburku.

Konzervativci Angely Merkelové byli také potrestáni, poklesli až na třetí místo.

Pellegrini nesmí mít orientaci, jen směr

24. 2. 2020 / David Soukup

čas čtení 2 minuty

 
Je to děsivá představa. Ale dokážu si představit, že kdyby pan Kočner byl lídrem politické strany na Slovensku, mohl by s přehledem porazit stranu SMER. Její lídr by mohl být poctivý chlap, bez skandálů a slušňák, jenže by byl,  jak se hanlivě na Slovensku říká, prostě „buzerant“. Tenhle obraz by se mohl stát skutečností třeba v Rusku. Ale ne u našich sousedů, kteří si zvolili za prezidentku Čaputovou a mají na rozdíl od Česka dávno euro…

22708

Kuberovská nedotaženost

24. 2. 2020 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

Dostala jsem se do situace jako z povídky Šimka a Grossmanna (kde vědeckým pracovníkům za polárním kruhem doručila v létě pošta únorového Playboye): Ve vlaku mi personál nabídl čtyři týdny staré číslo časopisu Téma. S kuriózním editorialem, který se snad měl stát povzbudivou vzpomínkou na Jaroslava Kuberu a jehož velkou část zabírají výroky tohoto politika, myšlené údajně žertem. Týkají se ekologického aktivismu, eurointegračních snah v bývalém sovětském bloku, menšin a kampaně proti sexuálnímu obtěžování. Zakrátko jsem si většinu z nich úspěšně ověřila. Nelze než konstatovat, že zpětná vazba zpravidla existuje a že všechny tyto sentence působí panoptikálně.

Žádná samba pro Bolsonara

24. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

"Hříšný" karneval: Největší mejdan na Zemi a nejznámější symbol Brazílie - Bolsonaro ho bojkotuje


Představte si německého kancléře, který by odsoudil Oktoberfest. Nebo polského premiéra, útočícího na Vánoce. Francouzského premiéra, který by nepil víno, nebo veganského argentinského prezidenta. Izraelský rabín pojídající vepřové by byl méně kontroverzní než brazilský prezident, který je proti nejznámějšímu symbolu Brazílie v zahraničí: proti karnevalu.

No samba for Bolsonaro

24. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

"Sinful" Carnival: the biggest party on Earth and Brazil's most recognized symbol is shunned by president Bolsonaro

Imagine a German Chancellor condemning the Oktoberfest. Or a Polish Premier attacking Christmas. An abstemious French Prime Minister or a vegan Argentinian President ... A pork-eater Israeli rabbi would be less controversial than a Brazilian president who is against its country's most recognizable symbol abroad: Carnival.

Írán - země v průšvihu

24. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Jon Snow, moderátor Channel 4 News, natáčí reportáže z Íránu už čtyřicet let. Nikdy, jeho slovy, nebyla tato země za celou tuto dobu v takovém průšvihu a chaosu jako nyní.

V neděli večer vysílaly Channel 4 News jeho reportáž z Íránu. Původně byly jejím tématem výsledky íránských voleb, z nichž byli vyloučeni všichni centrističtí a umírnění kandidáti, takže z protestu zuřivých voličů byla účast v těchto volbách velmi nízká, 42 procent. Nejenže Írán trpí vládou ultrakonzervativních fundamentalistů, ekonomika je na huntě v důsledku mezinárodních hospodářských sankcí, Írán nespravedlivě vězní nejen domácí, ale i zahraniční občany, jako už čtyři Nazanin Zagari-Ratcliffovou, mající britského manžela, která byla nesmyslně zatčena před čtyřmi lety během návštěvy příbuzných, má malou dcerku, a režim ji zadržuje zřejmě proto, aby donutil Británii uhradit nesplacený finanční závazek.

V lednu letošního roku Írán nesmyslně sestřelil ukrajinské dopravní letadlo, všichni na palubě zahynuli. Tímto a vším dalším se vyčleňuje z mezinárodní komunity, přestože obyvatelé Íránu jsou nesmírně evropští a zoufale touží po tom, aby se jejich země chovala jako normální evropská země.

Nyní ke všem těmto průšvihům přistupuje ještě i koronavirus. Jon Snow původně měl dělat reportáž o výsledcích voleb, skončil reportáží o koronaviru v Íránu a o zoufalé snaze tamějších úřadů zabránit rozšíření epidemie.

Podívejte se na jeho pozoruhodnou, vizuálně nesmírně zajímavou reportáž z historického města Isfahánu. Pokud to potřebujete, zapněte si anglické titulky:



"Íránská společnost je nemocná," konstatoval syn bývalého prezidenta.

"Íránská společnost je fyzicky a politicky nemocná," řekl nejmladší syn Akbara Hašemiho Rafsandžáního, jednoho z hlavních strůjců íránské revoluce.

Yasser Rafsandžání reagoval na drastické posílení moci fundamentalistů ve víkendových volbách, jichž se účastnil rekordně nízký počet voličů - jen 42 procent. Zdůraznil, že demokracie v Íránu byla "vykastrována" silami mimo parlament, včetně milicí. Vyjádřil se, že konzervativní fundamentalisté v Íránu jsou stejně hrozní jako stoupenci Donalda Trumpa, ale požadoval dialog mezi USA a Íránem pro vyřešení konfliktu ohledně jaderné dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Muž vjel v Hessensku do karnevalového průvodu, zranil třicet osob

24. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Místní člověk, devětadvacetiletý německý občan, vjel ve Volkmarsenu v německé spolkové zemi Hessensku do karnevalového průvodu a zranil třicet osob, většinou děti. Byl zatčen, policie nezná zatím motiv útoku. Zatčený muž nebyl vstavu, kdy by se mohl podrobit výslechu. Muž vjel do průvodu plnou rychlostí a zaměřil se speciálně na nájezd na děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Hospodaření OSBL za leden 2020

2. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V lednu 2020  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 537.89 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


22559