Srpen a "moudrost davu"

21. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Když jsem jako dítě o prázdninách u tety v podkroví vytahoval ze starého sporáku tiskoviny roku 1968, zaujaly mě především dvě věci, jež umím pojmenovat teprve dnes. Šlo o jakési permanentně těkající rozčilení a politický mesianismus podbudovaný nacionalismem.

Po strništi bos - další zbytečný film

21. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Netuším, proč jsou čeští filmaři natolik posedlí nostalgií. Jako by neexistovaly problémy dneška, zdá se, že skoro každý současný český režisér natáčí filmy z druhé světové války. Nový film Jana a Zdeňka Svěráka, Po strništi bos, je zjevně další jakousi nostalgickou poctou či úlitbou syna Jana otci Zdeňkovi, ale pro širší veřejnost - mimo tanečky v rodině Svěrákových - ten film nemá větší význam.

Celou historií spolupráce Jana a Zdeňka Svěráka je zjevné, že Zdeněk Svěrák svému synovi ty filmy kazil - naplnil je vždycky nesnesitelnou sentimentalitou. Jediný film, na němž se Zdeněk Svěrák neúčastnil, je film Jana Svěráka Jízda, ze začátku devadesátých let - a to je vlastně jediný dobrý film mladého Svěráka, který mu otec nedokázal zkazit, protože se na něm nepodílel.

Varování z doby před 120 lety: Rasistická a xenofobní nenávist skutečně vede k milionům mrtvých

21. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Vis, prováděný málo kdy." Humoristické listy, Praha 1901:





"Dnes v 8 hodin hrr na Židy!" Výzva k pogromu v Holešově, říjen 1899:




Na podzim roku 1899 byla v Polné na Českomoravské vysočině zavražděna dívka Anežka Hrůzová. Z vraždy byl obviněn a byl za ni odsouzen místní chudý židovský mladík Leopold Hilsner. Ve vězení strávil 19 let.

Soudní proces s Hilsnerem byl hrubě ovlivněn nenávistným a mstivým antisemitismem, jímž byl posedlý celý tehdejší český tisk (stejně jako konec konců tisk evropský). Svědci nebyli schopni objektivně svědčit, protože - stejně jako dnes - byli pod přímým vlivem nenávisti ve sdělovacích prostředcích a nedokázali odlišit fakta od rasistické nenávisti k obžalovanému, kterou jim vštípil tisk.

Hysterie v soudní síni dosáhla tak vysoké intenzity, že se nevinný Hilsner k vraždě přiznal a dokonce jmenoval dva spoluvrahy - ti však nemohli být odsouzeni, protože měli pevné a nezvratitelné alibi. Hilsnerovo přiznání a jeho udání kompliců byla fraška.

Na obranu Leopolda Hilsnera se postavil sociolog, profesor T. G. Masaryk a stal se tak terčem opravdu sprosté mediální kampaně. Antisemitští studenti v Praze rozvrátili Masarykovu přednášku.

Případ je podrobně, šokujícím způsobem zdokumentován v Židovském muzeu v Polné, odkud přinášíme několik fotografií.

Proč zrovna dnes?

Děsivě aktuální je nenávistný antisemitismus, jímž byl saturován český tisk. Šíření rasistické nenávisti vedlo nejen k odsouzení nevinného Hilsnera, ale i k protižidovským pogromům v řadě českých měst.

Z dnešního hlediska je nenávist, šířená českým "vlasteneckým" tiskem, opravdu ohromující. Ale liší se opravdu o moc od islamofobie a rasismu, které dnes šíří velká část českých médií?

Všichni dnešní rasisté, kteří šíří nenávist vůči muslimům a uprchlíkům, by měli vědět, že když nenávist šířili jejich předchdci před 120 lety, vedlo to zanedlouho k vyvraždění 6 milionů příslušníků Čechy a Evropany nenáviděné menšiny.

I dnešní  nenávistníci mohou mít brzo krev na rukou.

Další ohromující dokumentace z Židovského muzea v Polné je níže:

Rozhovor Britských listů 123:

Je Evropa na hraně propasti?

18. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Vedl děsivý chaos, do něhož se dostala Velká Británie v důsledku svého hlasování pro brexit, k výraznému posílení jádra Evropské unie? A přijde Česká republika svým vzdorným postojem vůči Bruselu o miliardy, jimiž ji Evropská unie zahlcuje? O tom hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. srpna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Petráčkova reconquista a Bajezid II.

19. 8. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zbyněk Petráček ve svém sloupku na titulní straně dnešních Lidových novin píše v souvislosti s barcelonským útokem: „Španělsko připomíná, že jsou i pohledy jiné (BC: než německý… Němcům Petráček vyčítá „potřebu odčiňovat vinu“). Nemusí odčiňovat viny genocidního režimu. Nemusí vystupovat vůči muslimům už předem jako viník, ale jako ten, kdo s nimi po celé dějiny sváděl mocenské boje. Jako ten, kdo se roku 1492 sám osvobodil ze sedmisetleté muslimské nadvlády.“

Na to jsem hleděl s otevřenou pusou. Reconquista a 21. století? Boj proti muslimům? Středověké Španělsko jako vzor?

Demonstrace v Bostonu proti nacismu i Trumpovi

21. 8. 2017 / Milan Kohout

čas čtení 2 minuty

Český performer Milan Kohout se v Bostonu v sobotu účastnil demonstrace proti ultrapravici a nacismu. Napsal nám k tomu:


Amerika se stále více polarizuje, protože roste vztek na obou stranách a jen málokdo vidí, že je tato polarizace způsobená bezohledným kapitalismem.

Celospolečenské bohatství se za posledních několik desetiletí přemístilo do rukou uzounké vrstvy lidí, kolem nichž se schromáždily masy ve velkých pobřežních městech, vrhajících se na drobty hozené ze stolů ukrutných boháčů, zatímco je většina lidí ze středu Ameriky téměř bez práce a živoří na malých příjmech. Proto naprosto logicky volili Trumpa oproti Clintonové, která byla kandidátkou městských, ještě nad hladinou se držících lidí.


Bannon bude v Breitbartu dál "bojovat za Trumpa proti Bílému domu"

20. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Donald Trump v sobotu na Twitteru pochválil Steva Bannona, svého hlavního stratéga, který byl donucen opustit Bílý dům. 

Bannon, šéf tzv. "hnutí alternativní (extremní) pravice", hrál čelnou roli při vytváření nacionalistické strategie, která byla jádrem Trumpovy prezidentské předvolební kampaně. Trumpovo kontroverzní tvrzení, že při nacistickém násilí v Charlottesville nesly vinu "obě strany", se považuje za důsledem Bannonova vlivu. 

Bannon se nyní vrátil do Breitbart News jako výkonný ředitel této organizace, což je post, který zastával, než se stal v srpnu 2016 členem Trumpovy předvolební kampaně. 

V rozhovoru pro konzervativní Weekly Standard Bannon uvedl: "Jsem znovu svoboden. Teď má znovu ruce na svých zbraních. Někdo řekl: 'Je to Bannon barbar.' Zcela určitě rozdrtím opozici. Není o tom pochyb. Vytvořil jsem v Breitbartu zatraceně úplnou mašinérii. Nyní se vracím, vím, co vím a ten stroj spustíme na plné obrátky."

Tyto výroky jsou intepretovány jako výhrůžky takzvaným "globalistům" v Trumpově vládě, jako Trumpův předseda Národní ekonomické rady Gary Cohn a poradce pro národní bezpečnost HR McMaster, kteří se za scénou s Bannonem střetli ohledně obchodu, imigrace a zahraniční politiky. S Bannonem se také střetli členové Trumpovy rodiny Jared Kushner a Ivanka a požadovali jeho odchod z Bílého domu.

V jiném rozhovoru Bannon dodal: "Odcházím z Bílého domu a jdu do války za Trumpa proti jeho odpůrcům na Kapitolu, v médiích a v podnikatelské Americe," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Trump zaútočil na protinacistické demonstranty v Bostonu

20. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



"Jsou to protipolicejní agitátoři"

Donald Trump charakterizoval antifašistické a protirasistické demonstranty v Bostonu jako "protipolicejní agitátory", i když posléze se vyjádřil i na podporu práva demonstrovat:

V pozdějším tweetu uvedl: "Chci zatleskat mnoha demonstrantům v Bostonu, kteří hovoří proti bigotnosti a nenávisti. Naše země se brzo sjednotí!"

V Bostonu se v sobotu uskutečnila demonstrace asi 40 000 levicových aktivistů, kteří protestovali proti nacismu a rasismu ultrapravicových skupin a zcela zastínila malou ultrapravicovou demonstraci, která se tam v tu dobu také konala. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Steve Bannon, hlavní Trumpův stratég, byl odstraněn z Bílého domu

18. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Tiskový mluvčí Bílého domu vydal prohlášení, podle něhož se šéf štábu John Kelly a Bannon "společně dohodli", že pátek 18. srpna bude Bannonův poslední den v Bílém domě

Podle pátečních zpráv se Donald Trump rozhodl zbavit se svého hlavního stratéga, ale že se Bílý dům pak pokoušel rozpracovat podrobnosti.

Trumpův spojenec sdělil deníku Guardian, že prozrazené informace o Bannonově odchodu byly součástí úsilí donutit ho, aby odešel.

Není vyloučeno, že k Bannonovu odchodu přispěl jeho nedávný rozhovor pro časopis American Prospect, kdy Bannon odmítl možnost vojenského zásahu proti Severní Koreji a označil americkou ultrapravici za "sbírku zoufalců a klaunů".


Podrobnosti v angličtině ZDE



Jestliže neskončí zabíjení muslimů na Blízkém východě, neskončí ani teroristické útoky na Západě

18. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Teroristické incidenty ve Španělsku a útok nožem ve Finsku nesou zřetelný podpis džihádistů z Daeše, ač prozatím není dokázáno, zda pachatelé byli přímo napojeni na tento nihilistický kult. Nicméně pravděpodobnost, že se tito útočníci inspirovali svůdně toxickou doktrínou Daeše, je vysoká, a nelze ji proto ignorovat. Ať tak či onak, není v lidských silách zabránit dalším útokům na evropské půdě, vezmeme-li v potaz nové metody teroristů. A ve hře jsou i další důležité faktory, jež zůstávají kvůli mediální nevyváženosti nepochopeny. Mnozí z nás pak snáze podléhají iracionálním představám o krvežíznivosti celého islámského světa.    

Pseudofaktura od jakési firmy "Telefonní seznam ČR"

18. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ukázka podivuhodné benevolentnosti českých zákonů, píše čtenář Jan Pacovský.

 Dostal jsem fakturu od jakéhosi telefonního seznamu. Když jsem hledal jejich telefonní číslo, objevil jsem, že nejde o fakturu, ale nabídku smlouvy, jež se uzavře zaplacením. (Pokud byste upozornění nemohli najít, je napsáno titěrným písmem těsně u spodního okraje listu.) Brněnský živnostenský, jak plyne z jeho reakce, to nechává celkem v klidu. Z odpovědí plyne jakási možnost v případě omylem zaplacené faktury domáhat se práva u soudu. Poněkud mi to zapáchá Čapím hnízdem. Nedělám to často, tentokrát vidím důvod k výzvě: Poslat co nejvíce lidem, ať se to těm šmejdům nevyplatí.







K tomu též:

http://www.podnikatel.cz/clanky/dalsi-vlna-podvodnych-faktur-od-spolecnosti-cesky-telefonni-seznam-nic-neplatte/

Povšimněte si, jak nenápadné jsou "obchodní podmínky" na zadní straně, upozorňuje pan Pacovský:

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tillerson tvrdí, že vojenský zásah USA proti Severní Koreji je reálný

18. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Steve Bannon, hlavní poradce Donalda Trumpa v Bílém domě, se vyjádřil, že ve vojenském konfliktu v Severní Koreji by během první půlhodiny zahynulo 10 milionů Jihokorejců, avšak američtí ministři zahraničí a obrany se vyjádřili, že Kim Jong-un se musí obávat amerického ozbrojeného zásahu.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že Washington stále ještě uvažuje o použití síly proti Severní Koreji, navzdory tomu, že hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon konstatoval, že "není vojenského řešení" jaderné krize se Severní Koreou.

Po rozhovorech s japonským ministrem zahraničí a obrany ve Washingtonu ve čtvrtek zdůraznil Tillerson, že Spojené státy usilují o mírové řešení konfliktu s Pchjongjangem, ale vyhrazují si použití vojenské síly, pokud politický a ekonomický tlak nezastaví vojenské ambice Severní Koreje.

Spojené státy jsou "připraveny" vojensky reagovat, dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Trump, Zeman a Dolejší

18. 8. 2017 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty

Mám výhrady k články K. Dolejšího „Trumpův pokus o normalizaci extrémismu selhává. Zemanův vyšel”, píše profesor Václav Hořejší.

Velká část (dokonce asi jasná většina) naší se společnosti se skutečně identifikuje s některými vpravdě extremistickými (rasistickými, xenofobními) názory.
Nevidím ale žádnou silnou podporu jiným extremistickým názorům, ať už pravicovým nebo levicovým; Češi jsou naopak velmi liberální, pokud jde např. o sexualitu, náboženství, vztah k demokratickému uspořádání společnosti.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

James Murdoch se postavil proti Trumpovi

18. 8. 2017

čas čtení 2 minuty



Syn globálního mediálního magnáta Ruperta Murdocha, spojence Donalda Trumpa, James Murdoch, ředitel společnosti 21st Century Fox, se stal jedním z neprominentnějších hlasů, které kritizují reakci amerického prezidenta na neonacistické násilí v městě Charlottesville.

V memorandu kolegům, které získal list Hollywood Reporter, přislíbil James Murdoch, že věnuje 1 milion dolarů organizaci Anti-Defamation League, která bojuje proti antisemitismu.

Přečetli jsme:

Vodu pod Českem znečistila hnojiva. Jde o důsledek velkých lánů řepky a kukuřice

18. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Když člověk projíždí českou krajinou, jedna z nejčastějších barev, kterou na polích vidí, je žlutá. Podpora výroby biopaliv a jejich povinné přimíchávání do pohonných hmot zaplavily republiku lány řepky a kukuřice, z nichž se ekologická paliva nejčastěji vyrábějí. V důsledku tohoto trendu se ale děje ještě jedna věc, která není na pohled patrná. Chemikálie, jimiž se řepka s kukuřicí hnojí, se přesouvají do podzemních vod a významně je znečišťují.

Podrobnosti: ZDE

Ve Španělsku došlo k druhému teroristickému útoku

18. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, pátek 14.25:

- Počet mrtvých v Barceloně stoupl na 14.

- Katalánské úřady oznámily, že zabiti či zraněni byli lidé 34 různých národností:


- Počet lidí zraněných v Barceloně stoupl na 130, 17 lidí je v kritickém stavu

- První  oběť útoku v  Barceloně byla jmenována jako italský otec dvou malých dětí Bruno Gulotta. Poklekl a obě malé děti zachránil. Sám přišel o život.

-Španělská policie zatkla už 4 osoby. Hledá  Moussu Oukabira, který prý řídil dodávku, která vjela do lidí. Je to osmnáctiletý, mladší bratr Drisse Oukabira, jednoho ze zatčených.

- Do Barcelony přijíždějí v pátek odpoledne ministři zahraničí Německa a Francie, s cílem vyjádřit městu solidaritu.

- Primátor francouzského města Nice, kde loni útok vozidlem usmrtil 86 lidí, chce uspořádat příští měsíc mezinárodní konferenci a tom, jak zvýšit bezpečnost měst.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Las Ramblas v Barceloně v pátek ráno:




- K druhému teroristickému útoku došlo v pobřežním městě Cambrils, asi 120 km od Barcelony. Zraněno bylo šest chodců a jeden policista - dva vážně - když do nich podle zpráv najelo auto.

- Policie pak střelbou usmrtila pět podezřelých osob, některé z nichž měly na těle pásy s výbušninami.

- Úřady uvádějí, že atentát je spojen s útokem v Barceloně, kde muž vjel s dodávku do chodců na ulici Las Ramblas. Usmrtil jich 13 a zranil dalších 100.

- Řidič dodávky uprchl a nebyl dosud chycen.

- Zatčeny byly v Barceloně dvě podezřelé osoby, ale ani jedna z nich nebyl řidič. Jednou z těchto osob je Driss Oukabir, původně jmenovaný jako útočník, avšak ten sdělil policii, že mu byly ukradeny dokumenty a byly použity k najmutí dodávky.

- Druhá dodávka, jíž zřejmě pachatelé unikli, byla nalezena ve městě Vic ve vzdálenosti asi 80 km.

- Odpovědnost za útok si nárokuje Islámský stát, avšak toto tvrzení nelze verifikovat.

- Ve čtvrtek došlo k přestřelce u policejního zátarasu  v městě Sant Just Desvern, nedaleko Barcelony. Jeden muž tam zemřel.


- Činitelé spojují dva útoky také s předchozím výbuchem, při němž byl zničen dům v městě Alcanar. Tam zahynula jedna osoba a nejméně jedna další byla zraněna. Policie se nyní domnívá, že v tom domě byly připravovány výbušniny.

- Alcanar je ve vzdálenosti asi 200 km od Barcelony a 90 km od města Cambrils.

- V pátek ráno se ukázalo, že mrtvý muž neseděl na místě řidiče a byl ve skutečnosti ubodán. Policie hledá pachatele. Je možné, že incident v Sant Just Desvern je také spojen s atentáty v Barceloně a v Cambrils a s výbuchem v Alcanaru.
 

- Policie potvrdila, že mezi 13 mrtvými usmrcenými v Barceloně byli tři Němci a jeden Belgičan.

- Francouzské ministerstvo zahraničí uvádí, že mezi více než 100 zraněnými osobami v Barceloně je 26 Francouzů. 11 z nich je ve vážném stavu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Atentát v Barceloně: Útočník vjel s bílou dodávkou do chodců, 13 zabil a 50 lidí bylo zraněno

17. 8. 2017

čas čtení 3 minuty





Podle zpráv vozidlo jelo vozidlo rychlostí po kilometr dlouhé ulici Las Ramblas v Barceloně (podobné pražskému Václavskému náměstí), která je obyčejně plná lidí, až narazilo do kiosku s novinami a zastavilo se.

Stovky lidí se v chaotických scénách snažily zachránit.

Asi osmdesát lidí se schovalo do nedalekého kostela, jiní se skryli v obchodech a v restauracích.

Policie v Katalonii uvedla na Twitteru, že zatkla jednoho muže. Katalánský prezident Carles Puigdemont posléze informoval, že byli zatčeni dva muži

Španělská policie vydala fotografii muže, který si údajně dodávku pronajal. Jmenuje se Driss Oukabir.

Druhá dodávka spojená s atentátem byla nalezena v malém městě Vic v Katalánsku.

K útoku se "přihlásil" Islámský stát.

Španělům vyjádřili podporu Emmanuel Macron a Angela Merkel.






Mluvčí Angely Merkelové:


Donald Trump reagoval na útok v Barceloně zopakováním historky, o níž bylo už dokázáno, že je lživá, o americkém generálu, který si prý namáčel kulky v prasečí krvi, aby před více než sto lety mohl bojovat s islamistickými extremisty.

Trump vyzval občany Barcelony, aby byli "tvrdí a silní", nabídl americkou pomoc a pak zveřejnil další, kryptičtější tweet: "Studujte, co americký generál Pershing dělal teroristům, když byli chyceni. Pak nedocházelo k radikálnímu islamistickému  teroru 35 let!"


Trump tím zopakoval vysoce pochybné tvrzení, které učinil na předvolebním shromáždění v Jižní Karolíně v únoru 2016, kdy hovořil obdivně o povstání na Filipínách, které vedl v letech 1909 - 1913 generál John Pershing. Tehdy Trump řekl:

"Měli obrovské problémy s terorismem, jako my dnes. A on chytil 50 teroristů, kteří strašně škodili a usmrtili mnoho lidí. A vzal těch 50 teroristů, vzal 50 mužů a namočil 50 kulek do krve prasat - slyšeli jste dobře, ano? Vzal padesát kulek a namočil je do prasečí krve. A nechal, aby jeho muži si těmi kulkami nabili pušky a zastřelili 49 těchto lidí. A padesátému člověku řekl, Jdi k svým lidem a řekni jim, co se stalo. A 25 let nebyl problém. Pětadvacet let nebyl problém."

Tato historka o Pershingovi koluje na internetu od roku 2001, avšak američtí historikové uvádějí, že pro ni neexistují žádné důkazy.


Jason Burke, odborník na terorismus, konstatuje: Přesná motivace a totožnost útočníků z Barcelony bude známa do několika hodin. Dosud se k odpovědnosti nepřihlásil Islámský stát. V posledních měsících byla jeho tvrzení, že je odpovědný za spáchané atentáty, vysoce nespolehlivá.

Extremisté začínají častěji používat určité metody, když se ukázalo, že funguje. K tomu, aby člověk zajel automobilem do davu, není třeba žádné zvláštní kvalifikace.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Právní stát na troskách politického systému

17. 8. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Když se podívám zpětně na dobu někdy za začátku nultých let, kdy v této zemi vládla jakási všeobecná deprese z toho, že policie nedokáže sáhnout do vysoké politiky a že státní zástupci kauzy zametají pod koberec, cítím dnes obrovskou změnu. Při pádu Nečasovy vlády, která vlastně umožnila změnu na nejvyšším státním zastupitelství, de facto na nátlak Věcí veřejných a TOP09 proti vůli ODS, se mohlo stále ještě zdát, že policie šla po větru obecné negativní nálady veřejnosti. A pravice se s tím vlastně nikdy pořádně nesmířila.

Bannon: "Ultrapravice jsou zoufalci, válka se Severní Koreou není možná, USA jsou v obchodní válce s Čínou"

17. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


Steven Bannon, bývalý šéfredaktor ultrapravicového serveru Breitbart News a vysoký poradce Donalda Trumpa v Bílém domě poskytl neočekávaně rozhovor levicovému časopisu American Prospect. Vyjádřil se, že v případě Severní Koreje není žádné vojenské řešení, ultrapravice je 'sbírkou zoufalců' a posedlost americké levice rasismem mu umožní 'zlikvidovat Demokraty'.

Postavení Steva Bannona v Bílém domě je přitom nyní nejasné. Bannon z vlastní iniciativy zatelefonoval zakladateli a editoru časopisu American Prospect Robertu Kuttnerovi. Některé hlasy říkají, že si možná neuvědomil, že poskytuje interview.

Trumpův pokus o normalizaci extrémismu selhává. Zemanův vyšel

17. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Necelý týden po událostech v Charlottesville je stále zřejmější, že Donalda Trumpa kvůli neochotě jasně se distancovat od šiřitelů nenávisti opouští další a další skupiny bývalých podporovatelů. Již tak rekordně mizerný rating v průzkumech veřejného mínění se příští měsíc dál propadne, když od Trumpa dávají ruce pryč bývalí prezidenti, dnešní kongresmeni, byznysmeni i novináři.

29709

Neuvěřitelný detail ze současné ČR

Černoši v Hodoníně! Ale křesťané!!

17. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Mají v hodonínském zastupitelstvu člověka, který bezdůvodně zavolal městskou policii, aby prověřila dvojici turistů, kteří se procházeli po městě. Důvodem byla barva pleti. Mají v Hodoníně starostu, který s tím zásadně nesouhlasí, neboť turisté byli křesťané. Mají v iDNES.cz pravidlo informovat o turistech v Hodoníně jako o objektech, aniž by jim bylo umožněno se vyjádřit. Turisti byli natolik odlidštěni, že noviny ani neuvedly, jak se jmenují. (Konec konců, byli to "jen" černoši, že...)  Detail ze současné ČR, jenž nevystihuje obecnou atmosféru, ale ukazuje, jak špatné to může být...

Každým dalším posměškem liberálové Trumpa posilují

17. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


To, zda bude možné eliminovat Donalda Trumpa, nezávisí na názorech americké liberální elity, ale na to, zda se podaří mu odebrat většinu jeho politické podpory. Boj se bude vést o bělošskou dělnickou třídu. U ní měl pozoruhodně velký úspěch i socialista Bernie Sanders, píše Simon Jenkins.

Bělošskou dělnickou třídu tvoří 42 procent dospělých Američanů. Už dvacet let se neustále snižují jejich příjmy, ku prospěchu, jak to oni vidí, příjemců sociálních dávek, absolventů vysokých škol a bohatých lidí. Nadávat jim do rasistů, xenofobů a "ubožáků", jak to učinila Hillary Clintonová, když toužili po pracovních příležitostech a po existenční jistotě, bylo projevem její absolutní třídní nevědomosti, jak to analyzovala Joan Williamsová v bestselleru White Working Class (Bělošská dělnická třída). Ta a další autoři analyzovali podstatu atraktivity Donalda Trumpa.

Loni bylo ve válkách výbušnými zbraněmi zabito nebo zraněno přes 32 000 lidí

17. 8. 2017

čas čtení 7 minut

 
I válka má svoje pravidla a české neziskové organizace vyzývají k jejich dodržování


Světový humanitární den [1] ve znamení #NotATarget

Tisková zpráva

(Praha, 16. 8. 2017) Civilisté, nemocnice ani humanitární pracovníci nesmí být cílem útoků. Civilisté musí mít možnost opustit z bojových oblastí bezpečnou cestou a humanitární organizace musí mít přístup k civilistům v nouzi. Ano, i válka má svoje pravidla: jmenují se Ženevské konvence. Pracovníci českých humanitárních organizací bývají často po celém světě svědky jejich porušování většinou bojujících stran. Tragický dopad to má na civilisty, kteří v bojových oblastech žijí, ale také na humanitární pracovníky, již jim v krizových oblastech pomáhají. V rámci Světového humanitárního dne proto ADRA, CARE Česká republika, Český červený kříž, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, Charita Česká republika, Lékaři bez hranic a FoRS, jasně říkají:

Civilisté a humanitární pracovníci nesmí být cílem ozbrojených útoků.

Podle statistik OSN bylo v roce 2016 ve válkách zraněno nebo zabito výbušnými zbraněmi 32 088 civilistů, drtivá většina útoků se přitom odehrála při ostřelování obydlených oblastí mimo bojovou frontu. Útoky často míří na základní infrastrukturu, jako jsou trhy, školy nebo nemocnice a ušetřeni nezůstávají ani humanitární pracovníci, kteří jsou na místě, aby zmírnili utrpení nejpotřebnějších lidí. Miliony civilistů se kvůli bojům skrývají nebo utíkají ze svých domovů.

Rabínovo svědectví z Charlottesvillu

17. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

V sobotu ráno jsem stál před naší synagogou s jedním ozbrojeným bezpečnostním strážcem, kterého jsme si soukromě najali poté, co policie odmítla vyslat jednoho policistu na ochranu věřících během dopoledních bohoslužeb.

Uvnitř synagogy bylo čtyřicet věřících. Toto jsem tam zažil:


Co je špatného na boji proti kapitalismu

17. 8. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

 Pařížská komuna je příkladem ušlechtilého konání, které systém utopil v krvi. Nebo pokusem o zavedení krvavé totalitní diktatury (podobné, jaká později zvítězila v Rusku), před kterou zachránili Francii její vlastenci a demokraté. Záleží na úhlu pohledu. A použitém slovníku. A také schopnosti a ochotě domýšlet důsledky alternativ včetně jejich pravděpodobnosti. Nabízím odpovědi na otázky Daniela Veselého týkající se vzdoru proti kapitalismu...

Předposranost

17. 8. 2017 / Václav Chyský

čas čtení 16 minut

 

The real life of language is in the mouth
(Skutečný život jazyka je v ústech)
Otto Harry Jespersen, dánský lingvista (6. 4. 1860 – 30.4.1943)

Když se svět hroutí, začneme o něm přemýšlet
Ulrich Beck, 2011, německý sociolog (1944
2015)

Vulgarismy narušují jazykovou etiku. Již latinští literáti nad nimi ohrnovali nos, protože to byl slovník chátry a nevzdělaného lidu - vulgus profanum – od kterého se štítivě distancovali. Ani já si nelibuji ve vulgarismech, které jsou synonymem obhroublé řeči. Přesto jsou drsné výrazy plnohodnotnou součástí jazyka, které mají být používány jen v případech, kde plní svoji významovou funkci. Je to totiž otázka jazykové kultury, jak se řeč s vulgarismy vypořádává, protože jim nelze upírat schopnost, výstižně a cíleně pojmenovat děje a fakta tam, kde uhlazený lexikon nemá žádaný účinek.(1)

29596

Dát mu, co chce

Jak odstavit Babiše

17. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Čapí hnízdo, Šuman, jednokorunové akcie, všechny Babišovy rétorické a politické přešlapy, nepokrytá a patologická touha po moci a po tom dosáhnout něčeho impozantního, něčeho bezkonkurenčního, co ani "velcí kluci" nemají. Politické kari ponechané týdny v teplé a nevětrané místnosti, a stejně to mnohým nevadí. Babiš směřuje k vítězství ve volbách, pokud se ovšem nepodaří z policejních spisů prostřednictvím koaličního partnera ČSSD dostat ven něco na úrovni zneužívání dětí. A to je dost nepravděpodobné. Jak tedy odstavit Babiše, který si představuje demokracii jako stavebnici koketuje s většinovým systémem a demokracii by si ohnul podle svého vlastního pravidla "demokracie som ja"? Pravděpodobně ho zaměstnat tím, po čem touží.

Bodláky Václava Duška

Čapí hnízda

17. 8. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Vypadnout z hnízda jest malým ptákům životu nebezpečno – velcí přežijí vysoko v oblacích.  
Dávno tomu, kdy napsal knihu Čapí hnízdo spisovatel Jan Kozák; literární toulky východním Slovenskem vyšly několikrát, a hle, miliardář ze země laskavého úsměvu vytvořil Čapí hnízdo v Česku a netušil, že bude zrentgenován od hlavy k patě – my si tě prosvítíme, cukrouši, aby tě zašly choutky stavět za peníze určené jiným – a můžeš se kroutit, před volbami na tebe hupsneme a začneme tě cupovat, kádrovat i špinit. Nás průměrných je dostatek, mstivých statisíce, svatoušků ještě více – u nás mít hnízdo nebudeš, ksakru. Naparování se nevyplácí. Kuřata, párky, koblihy, žlutavé lány zlaté řepky, miliony uloženy v nemovitostech, i utajeny v mlčenlivé bance. Zahraniční odkladiště k dispozici. My máme, koťouchu, osvícenou policii, ta nám přihraje kauzy a my čučíme, jak obvinění odšumí anebo vybublají hbitě do ztracena – málo vůle, hele, málo důkazů, prosím, mnoho průkazů, a kde nic, tu nic.

Proč nelze jakkoliv směšovat krajní pravici s radikální levicí

17. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Důrazně nesouhlasím s autorem článku Kdo bude bojovat s rasistickou pravicí? S krajní levicí nepočítejte, podle nějž ultrapravice s radikální levicí „sdílí stejné metody a postoje k médiím a demokracii“. Přestože radikální levici trápí nejeden svár či nešvar, výbušný a destruktivní extrémismus, který je krajní pravici bytostně vlastní, je zde zcela marginalizován. Primárním ohrožením liberální demokracie, jejíž slabiny a systematická selhávání jsou neoddělitelnou součástí stávající „krize hodnot“, je rozmáhající se krajní pravice, jejíž přední představitelé nacházejí zastání v nejvyšších patrech politické moci. Ostatně události v Charlottesville tento neblahý trend potvrzují.       

     

29715

Dekonstrukce žalostné rétoriky baby Klause v devíti bodech

Tupcovský narativ: Dotace jsou zlo

17. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Dotace = zlo" je tak tupcovská věta, že jsem se tím nikdy ani nechtěl zabývat. Ono se to ale pořád vrací a nedávno publikovaný článek V. Klause mladšího se dá dobře použít jako výukový text pro ilustraci všech chyb, lží a faulů, kterých se zastánci té věty dopouštějí. Klaus mladší navíc v umění rétoriky tak významně zaostává za svým otcem, že vyvracet jej nedá moc práce. Tak popořadě.

29730

Snaha symbolicky vytěsnit extremismus povede ke zvýšení teroristické hrozby

Manuál k mírumilovné výrobě terorismu

17. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Globální média - po právu - přetřásají fakt, že americký prezident aplikoval své "alternativní" vidění reality a odmítl odsoudit evidentní rasismus a neonacismus, které stojí v pozadí protestů v Charlottesville a prokazatelně také za teroristickým aktem vůči nenásilným protirasistickým demonstrantům. Vlna pobouření proti tomu, že prezident USA není ochoten okamžitě vystoupit proti nejnebezpečnější formě západního extremismu, je velká a vyvolává protiakci. S jistou dávkou uspokojení se na sociálních sítích rozjela kampaň na identifikaci rasistů a neonacistů, kteří jsou následně trestáni za svou účast ztrátou zaměstnání, nebo dokonce exkomunikováním vlastní rodinou. Taky máte ten uklidňující pocit, že svět se nezbláznil a že se umíme statečně postavit nebezpečí extremismu? Měli byste mít spíše důvodné obavy, že extremismus právě dostal velmi silnou infuzi adrenalinu...

Oba Bushové odsoudili ultrapravicovou bigotnost

16. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Bývalí američtí prezidenti George H.W. Bush a George W. Bush vydali společné prohlášení, v němž odsoudili "rasovou bigotnost, antisemitismus a nenávist", zatímco čelí Donald Trump rostoucí vlně odporu za jeho obhajobu lidí, kteří se účastnili ultrapravicového shromáždění v Charlottesville v americkém státě Virginie.

Otec a syn Bushovi se nezmínili o Trumpovi jménem, avšak jejich mimořádné prohlášení bylo zveřejněno poté, co se Trump vyjádřil, že "vinu nesou   obě strany" za vražedné násilí, které v sobotu vypuklo v Charlottesville.

"Amerika musí vždycky odsuzovat rasovou bigotnost, antisemitismus a nenávist ve všech formách," konstatovali oba bývalí američtí prezidenti a citovali třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona, který žil nedaleko Charlottesville.

"Jak se modlíme za Charlottesville, připomínají se nám základní pravdy, které zaznamenal v Deklaraci nezávislosti nejprominentnější občan toho města: jsme všichni stvořeni si navzájem rovní a Stvořitel nám dal neodcizitelná práva. Víme, že tyto pravdy platí navždycky, protože jsme byli svědku slušnosti a velikosti naší země."

Republikáni se octli pod intenzivním tlakem, aby odsoudili Trumpa, který udělal morální rovnítko mezi bělošskými supremacisty a aktivisty, které označil za "alt-levici".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Charlottesville: Trump znovu obvinil "obě strany" a zaútočil na "velmi násilnou extremní levici"

16. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Trump hájil ultrapravicové demonstranty a srovnal generály Konfederace Roberta E. Leea a Stonewalla Jacksona s Georgem Washingtonem a Thomasem Jeffersone
m

Trump v úterý na chaotické tiskové konferenci v Trump Tower obhajoval ultrapravicové demonstranty v Charlottesville ve Virginii a tvrdil: "Ne všichni ti lidé byli neonacisté. Ne všichni byli bělošští supremacisté."

Bulvárnímu britskému deníku The Sun hrozí vyšetřování za "nacistickou propagandu"

16. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Židovské a muslimské organizace v Británii poslaly společnou stížnost britskému orgánu pro dohled nad tiskem  ohledně islamofobního článku, který přirovnávají k nacistické propagandě.

"Komentář" Trevora Kavanagha,   plný urážek vůči odpůrcům brexitu, se zapřísahá, že po odchodu Británie z EU se Britové "vypořádají" s muslimy i s dalšími cizinci z Evropy a hovoří o tom, že prý má Británie "muslimský problém".

Přečetli jsme:

Češi raněni slepotou: EU je nesnášená matka, smí jen dávat. Sonda do zakomplexované duše

16. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Patří Česko do Evropské unie? Do společenství států, které spolupracují, protože vyznávají podobné hodnoty? Pokud ano, měli bychom v ní chtít být. Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) však ukazuje, že český vztah k unii je zdaleka nejvlažnější ze všech čtyř visegrádských zemí (Polsko, Maďarsko, Slovensko, Česko).

Celý článek: ZDE

Občanskou válku snadno a rychle

16. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

"Vím, byla by to chyba - plivat na pomníky..." Karel Kryl, 1969
Jižanská identita má v USA hluboké kořeny - a zdaleka se neomezuje na identifikaci s poraženou Konfederací ("Lost Cause") nebo na rasismus ZDE. Jedním ze znaků je patriotismus vztahující se primárně k domovskému státu a pak teprve k celým USA. Jiným sociální konzervativismus. Ještě jiným úzká vazba na církevní struktury ("Bible Belt") - baptisty a metodisty, protestantské evangelikály - a také výrazně větší vliv katolicismu než na Severu. Existují výrazné jazykové rozdíly vůči severním státům ("Southern American English") a typická jižanská kuchyně s výraznými indiánskými, africkými a mexickými vlivy. Jih má vlastní literární tradici ("Southern Renesance") i tradici hudební mísící skotské, jihoanglické a černošské vlivy.

"Nebuď blbec!" Protinacistický vládní film z r. 1947 se po Charlottesville virálně rozšířil po internetu

15. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



"Nebuď blbec!", sedmnáctiminutový film který r. 1947 vyrobilo americké ministerstvo války jako varování proti fašismu, byl o víkendu po událostech v americkém Charlottesville retweetován více než 130 000 krát:

Zde je ten  celý film:

 

Ve filmu vystupuje muž, který běduje nad tím, že se do Ameriky pouští Afričané a "cizinci", kteří přebírají pracovní příležitosti. Film pak ukazuje, že tento bělošský nacionalismus má přímou vazbu na vzestup nacistické strany v Německu.

Ukázku z tohoto filmu sdíleli lidé široce na Twitteru, protože scéna z tohoto filmu, kde muž nadává na cizince a na Afričany, je velmi podobná dnešní atmosféře v USA:


POZNÁMKA NA OKRAJ:

Stručná etnologická náboženská cesta, aneb Proč věříte v existenci jakého boha?

15. 8. 2017 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty


 
V určitě době lidské nebo předlidské existence, a tedy mnohem dříve než jak tvrdí Bible, před přibližně 5000 lety, zjistili   naši předchůdci zjistili, že existuje to, o čem Kant později říkal, že je to lidem předem dáno a že to naše myšlení nějak formuje a limituje: prostor, čas a vzah příčin a jejich následků.

Za pomoci tohoto  “nářadí” člověk zjistil, že existují pro něho nevysvětlitelné věci. Ty si začal vykládat prostřednictvím existence neviditelného něčeho, což později dostalo jméno Bůh. 

Během historie si člověkvytvářel různé bohy žijící ve stejní době víceméně vedle sebe nebo v nějakém spolku. Dál jim vymýšlel vlastnosti, které znal ze společného života lidí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2017

2. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

V červenci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71 730,25.  Příjem z reklamy byl 34 187, 40 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 117 559,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem července 2017 161 245,20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23098