Íránský úder v Sýrii je varováním Západu a státům Perského zálivu

3. 10. 2018

čas čtení 4 minuty
I když Írán ví, že za útokem na vojenskou přehlídku je místní teroristické uskupení, rozhodl se pro odvetu v podobě bombardování pozic IS v Sýrii, upozorňuje Ron Ben-Jišaj. Chce tím však vyslat zprávu americkým jednotkám v regionu a naznačit státům Perského zálivu, že se mohou také ocitnout na milost a nemilost íránských Revolučních gard.


Zřejmě existuje určitý vzorec íránských Revolučních gard: Po teroristickém útoku na režimní objekty v Íránu následuje útok raketou středního doletu. Tak tomu bylo v červnu 2017, když IS zaútočil v centrálním Íránu a zabil civilisty a vládní představitele v jejich kancelářích.

Stejně tomu bylo před devíti dny, když neidentifikovaná organizace zaútočila na vojenskou přehlídku Revolučních gard v jihozápadním íránském městě Ahvaz.

Írán, který obvinil Izrael, Saúdskou Arábii a Spojené státy, slíbil pomstít útok v Ahvazu.

K odpovědnosti se přihlásily dvě organizace, včetně větší z obou, místní organizace zvané al-Ahvazíja, která usiluje o oddělení západní části íránského Chúzistánu od islámské republiky.

Provincie Chúzistán je převážně obývána sunnitskými Araby, zatímco Írán je šíitským státem.

V zanedbaném regionu operuje řada teroristických organizací a panují tu věčné nepokoje.

Íránci tvrdil, že za útokem stála Saúdská Arábie a že tento stát tajně podporuje al-Ahvazíju. Nyní navíc prohlašuje, že organizaci podporují i USA a Izrael, aby "podkopaly režim".

Důvodem je, že teroristický útok způsobuje, že režim vypadá jako bezmocný a neschopný ochránit své občany.

Druhou organizací která se k útoku přihlásila je IS. Ačkoliv "islámský stát" ztratil kontrolu nad většinou svého bývalého území v Iráku a Sýrii, stále disponuje buňkami a operačním územím v obou zemích, v Jemenu a na Sinaji.

Navíc vzorec útoku v Ahvazu je velmi podobný útokům prováděným IS na řadě míst na Blízkém východě.

Íránští představitelé slíbili odvetu v podobě útoku na Saúdskou Arábii, Spojené státy a Izrael, které podle něj podporují al-Ahvazíju i IS.

Ačkoliv podle íránských představitelů útok provedla Ahvazíja a nikoliv IS, Revoluční gardy zaútočily na buňky IS v Sýrii umístěné východně od řeky Eufrat nedaleko hranice s Irákem.

Pravděpodobně zde je o to, že úder proti IS sloužil jiným účelům: Odpálením raket dlouhého doletu z islámské republiky na syrské území Revoluční gardy prokazují své schopnosti, což obnovuje poškozenou reputaci.

Dosud není jasné, jaký typ rakety byl při útoku použit a jaké byly způsobené ztráty.

Bylo to také oznámeno, že několik raket dopadlo na vesnice v Íránu a Iráku, předtím než byl zasažen zamýšlený cíl, ale tyto zprávy jsou nepotvrzené.

Je více než pravděpodobné, že odpálením raket chtějí Revoluční gardy také vyhrožovat Západu. Západní země požadují, aby Írán ukončil vývoj a využití balistických raket dlouhého doletu, jež mohou nést jadernou hlavici.

Americký prezident Trump požadoval, aby Teherán přestal vyvíjet a vyrábět tyto rakety - ačkoliv to nebylo zahrnuto v jaderné dohodě s Íránem.

Takže poslední íránský tah je gestem odporu vůči USA, jejichž síly zvláštního určení bojují s IS ve stejné oblasti, kterou Íránci ostřelovali.

Útokem v Sýrii teheránský režim také vyslal zprávu Saúdské Arábii, Spojeným arabským emirátům a dalším arabským zemím Perského zálivu. Zní: Írán je schopen odpálit rakety a způsobit škody i z vlastního suverénního území.

Nelze vyloučit, že útok na vojenskou přehlídku před devíti dny byl opravdu proveden Ahvazíjou, ale Íránci se rozhodli vyslat výhrůžnou zprávu ohledně raket, které vyvíjejí.

Takže Revoluční gardy zaútočily na IS, který byl situován na dostřel, místo aby útočily na pachatele.

Ale zůstává otázkou, zda íránské rakety opět cíl minuly, tak jako před rokem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9431

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018