Útok na média je součástí autoritářského obratu. Řešit teď spor Zemana a "kavárny" je zcela nepřípadné

9. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Autoritářský obrat ve visegrádském prostoru má jasný společný scénář. Aby došlo k vyřazení efektivního politického pluralismu, dělby moci a dalších demokratických pojistek, držitelé moci zničí stávající institucionální strukturu veřejnoprávních médií, justice, policie, atd. Znásilní pravidla těchto institucí a dosadí do nich své poslušné pomocníky. A aby tohle udělali, nepotřebují už nikoho o ničem přesvědčovat. Prostě použijí moc, kterou již mají.


Proto nerozumím tomu, proč bychom se měli stále bavit v termínech "Zeman versus kavárna", jako by v kalendáři stálo datum 2014. Miloš Zeman je dnes politická zombie využívaná parazitickým okolím - a po návratu z Vysočiny to byl vždy politik s čistě negativní rolí. Zeman tu byl od toho, aby rozvrátil ústavní řád, legitimizoval politické extrémisty, zpochybnil západní orientaci ČR a zničil ČSSD. Nemá teď už žádnou jinou historickou úlohu, než pomoci Babišovi vybudovat politický systém ušitý na míru zájmům Agrofertu. Chápu, že v osobní rovině jeho nenávistné tlachy mnoha lidem vadí, ale přece vůbec nejde o to, jaký je - jde o roli, kterou plní. V inauguračním projevu 8. března vedl palebnou přípravu k následujícímu Babišovu útoku na veřejnoprávní média.

Zkouším si představit, že by v Německu 30. let tehdejší sociální demokracie odmítala podpořit nějaké protesty proti vznikající nacistické propagandistické mašinérii s odůvodněním, že je organizuje katolická strana Centrum - a že tedy taková iniciativa "berlínské kavárny", která Hitlera přece svou politikou "zavinila", nemůže mít žádoucí dopad a nezastaví ho.

Jako by bylo v podtextu řečeno, že ani když jde o vše a naděje na úspěch jsou v každém případě jen malé, nespojíte se s někým, kdo vám kdysi v dětství na pískovišti rozšlapal oblíbenou bábovičku.

Nerozumím takovému postoji. Chápu, že Kalousek nic nezachrání a myslím si, že on osobně měl z politiky dávno odejít, stejně jako celá řada jiných.

Ale pokud argumentace "pražskou kavárnou" znamená, že je tedy lepší ve zlomové chvíli pro udržení demokracie neudělat nic, než se jakkoliv dočasně a krátkodobě spojit s lidmi, kteří někomu "nevoní", pak nemohu než udiveně kroutit hlavou.

1
Vytisknout
8872

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018