Jediný, koho Asad v Damašku nebombarduje, je "islámský stát"

7. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Palestinský uprchlický tábor Jarmúk na předměstí Damašku obývalo původně až 150 000 lidí. Větší část území je dnes kontrolována bojovníky "islámského státu", který tuto oblast obsadil v dubnu 2015. - IS je ovšem jediná frakce v Damašku a okolí nespojená s režimem, kterou nyní Asad nebombarduje a neútočí na ni.


Tábor v městečku Jarmúk jihovýchodně od Ghúty oficiálně vznikl v roce 1957 - a v průběhu let se s pomocí mezinárodních sponzorů stal chudší, ale přece jen rezidenční čtvrtí. OSN tu postavila čtyři nemocnice a dvě specializovaná zdravotnická centra. Tyto budovy vesměs stojí. Kontroluje je přece teroristická organizace, není tedy žádný důvod je ničit letectvem - na rozdíl od zařízení kontrolovaných umírněnější opozicí, která se starají o stovky tisíc lidí. Oblast Jarmúku je ovšem téměř kompletně vylidněna, odhady hovoří o zbylých 7 - 8 000 obyvatelích, zatímco ostatní před dobrodiním nadvlády islamistů utekli.

  O "islámský stát" jde ovšem Asadovi až v poslední řadě. Dva roku mu nechal na pospas 40 % syrského území a téměř se o něj nestaral. Není to pro něj politicky nebezpečný protivník. Obyvatelstvo IS nesnáší a žádný zahraniční sponzor ho nepodporuje.

  Tak jako všude, Asadova strategie v Damašku spočívá v přednostní brutální likvidaci opozičních frakcí s politickou podporou mezi civilním obyvatelstvem a v následném vysídlení neposlušného obyvatelstva z oblasti, která povstala. Obyvatelé Ghúty, kteří neskončí mrtví v troskách ani nezmizí v Asadových koncentrácích a věznicích, s nejvyšší pravděpodobností odejdou do provincie Idlíb, kde se již nachází zhruba 3,5 milionu uprchlíků před Asadem z různých částí Sýrie. Zůstat budou moci pouze "prověření".

  K útoku na Idlíb dojde zase někdy příště, pokud ho opět nepřekazí zákulisní dohody mezi Moskvou a Ankarou, jak se to stalo v lednu.

  V mezičase budeme nadále svědky toho, jak zapálení "antiimperialističtí" levičáci ze všech sil obhajují teroristický boj Bašára Asada proti "terorismu".

1
Vytisknout
8893

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2018