Globalizace je mrtvá a zvítězila nadřazenost bělochů

10. 11. 2016

čas čtení 5 minut

Trumpovo vítězství je zradou etnických menšin a žen. Neoliberální model selhal.

Loni v létě jsem předpověděl, že pokud se nerozloučíme s ekonomikou vysoké nerovnosti, vysoké zadluženosti a nízké produktivity, občané v mnoha zemích začnou hlasovat pro likvidaci globálního pořádku. S brexitem a s Trumpem je ten proces nezastavitelný - a další vlna této tsunami zasáhne Itálii a Rakousko při jejich plebiscitech dne 4. prosince.

Donald Trump se stal americkým prezidentem nikoliv kvůli "americké bělošské dělnické třídě", ale protože miliony středostavovských a vzdělaných amerických občanů pohlédly do nitra své duše a nalezly tam zubícího se bělošského supremacistu. A obrovské množství nenávisti vůči ženám, argumentuje Paul Mason.

Spojené státy zaznamenaly od krize v roce 2008 velký hospodářský úspěch. Amerika stabilizovala své banky a rychle se zaměřila na měnovou expanzi. Za posledních pět let americké platy stoupaly v průměru kolem 4 procent ročně.

Stoupenci Hillary Clintonové podcenili, jak málo lidí podporuje jejich ideologii a neuvědomovali si, jak hluboké rezervy strachu a nenávisti jsou mezi vzdělanými muži v naškrobených bílých košilích.

Jak na to poukázal politolog Roger Petersen, voliči se přesunují k ultrapravici vždycky v důsledku náhlé změny společenského statusu kdysi dominantní skupiny. K největší změně společenského statusu došlo od doby před padesáti lety s příchodem antikoncepce. Ta umožnila ženám začít zasedat ve správních radách, stát se frontovými vojačkami a, ještě relevantněji, samotným rozhodovat, s kým budou mít sex, kdy a jak.

Masové šíření výhrůžek znásilněním a smrtí, které dostávají ženy ve veřejném životě, v jehož čele stojí ultrapravicová média, je jen pěnou na hlubokém jezeře nenávisti, kterou si pěstují někteří muži. Dojde li po 40 000 letech k odstranění biologicky zmanipulované sociální nadvlády nad jedním pohlavím, vyvolá to obrovskou nenávistnou reakci. Než začneme bědovat nad rasovou zradou, kterou spáchala bělošská Amerika zvolením Donalda Trumpa, musíme si uvědomit, že zrada žen je daleko rozšířenější a hlubší.

Když vysvětlil Trump své vychloubání, že chytá ženy "za kundu" jako řeči z šatny v tělocvičně, měl pravdu. V šatnách u tělocvičen v rozvinutém světě vládne hluboký strach z hospodářského a sexuálního osvobození žen.

Právě pohlaví Hillary Clintonové bylo nakonec pro některé mužské voliče tou poslední kapkou.

A co se týče etnických menšin a migrace, dynamika toho, co umožnilo Trumpovi dostat se k moci, je naprosto jednoduchá, pokud porozumíte, jak geniálně dokáže pravice využívat podtextu. Pokaždé, když Trump řekl, "Postavíme proti Mexičanům zeď", lidé rozuměli, že to pokračuje: uvalíme znovu segregaci na černošskou Ameriku. První obětí nyní vzniklé zuřivosti bělošského supremacismu budou oni hrdinští, inteligentní černošští absolventi vysokých škol, kteří způsobili, že v Americe nyní zdomácnělo heslo "Black Lives Matter" - "Na černošských životech záleží".

Toto není dvojrozměrná revolta proti chudobě a stagnaci mezd. Je to trojrozměrná revolta proti dopadům neoliberalismu - pozitivní i negativní.

Ekonomika volného trhu osvobodila dvě síly, které se nyní srazily: rychlý růst nerovnosti a rychlou cestu do nejvyšších společenských postavení pro talentované ženy, černochy či homosexuály. Pokud to vypadalo, že růst bude pokračovat donekonečna, lidé, zbavení neoliberalismem moci, to dokázali zkousnout.

Avšak neoliberalismus přestal fungovat. Je rozbitý. Loni v létě jsem předpověděl, že pokud se nerozloučíme s ekonomikou vysoké nerovnosti, vysoké zadluženosti a nízké produktivity, občané v mnoha zemích začnaou hlasovat pro likvidaci globálního pořádku. S brexitem a s Trumpem je ten proces nezastavitelný - a další vlna této tsunami zasáhne Itálii a Rakousko při jejich plebiscitech dne 4. prosince.

Ekonomové, novináři, státní úředníci, bankéři a političtí stratégové budou muset přiznat, že stojíme před existenční hrozbou. Musejí věnovat svou intelektuální sílu a své zdroje na vytvoření alternativního systému - tak, jako to ve své době udělali Keynes a Roosevelt.

V následujících dnech uslyšíte od levice hodně o tom, že se musíme snažit porozumět hodnotám "obyčejných příslušníků dělnické třídy". Je to nesmysl.

Jde o znovu vytvoření politické koalice, která jednak vytvořila americký New Deal a zvítězila v druhé světové válce. Nemělo by být zas tak obtížné vytvořit společný narativ, který bude založen na obraně globální propojenosti, rasové snášenlivosti a rovnosti pohlaví.

Ale je nutno o tom hovořit přesvědčivě. A přestat dávat zdiskreditované představitele elity na volební lístky.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13926

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2016