Plejáda britských politiků napříč stranami: Zůstaňme v EU

23. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

David Cameron ve středu křižoval Velkou Británií ve snaze varovat voliče těsně před referendem o vystoupení země z EU před následky, které to může přinést. Referendum totiž pravděpodobně rozhodne i o jeho osobní budoucnosti v roli premiéra. Ke Cameronovi se připojili bývalý labouristický premiér Gordon Brown, někdejší konzervativní premiér John Mayor, lídr liberálních demokratů Tim Farron a poslankyně za zelené Caroline Lucas, aby těsně před zásadním rozhodnutím demonstrovali jednotu napříč politickými stranami.

Cameron s vyhrnutými rukávy a s velkou dávkou emocí přesvědčoval veřejnost, aby odmítla nepravdivou kampaň za vystoupení země z Evropské unie. Apeloval na voliče, aby vnímali práci a ekonomiku jako prioritu. 

Předpokládá se, že v pátek ráno, poté, co budou známy výsledky referenda a před tím, než otevřou finanční trhy, Cameron vystoupí, aby ujistil finanční "City", nervózní z volatility libry v posledních dnech. Poslední průzkumy předpovídají těsný výsledek. Průzkum společnosti TNS, zveřejněný včera v noci, říká, že 43 % voličů chce volit pro odchod a 41 % chce podpořit setrvání v EU, 16 % je nerozhodnutých.

Průzkum společnosti Opinium ukázal 45% voličů na straně odchodu a 44 % těch, kteří volí setrvání, s 9 % nerozhodnutých.

Insider z britského úřadu vlády svědčil o údajně optimistické náladě a očekávání bezpečného vítězství, navzdory obavám, že špatné počasí ovlivní účast u voleb. Klíčovou roli mají podle očekávání kmenoví labourističtí voliči. Podle zdroje z vnitřních kruhů kampaně za odchod z EU se podařilo cíleně zapůsobit v přímém kontaktu. Podle argumentů zastánců odchodu byli sice jejich oponenti viditelní, ale nepostupovali strategicky.

Přítomnost Gordona Browna na mítinku v Birminghamu, po boku člověka, jehož vítězství znamenalo pro Browna porážku v boji o Downing Street, je jedním z nejméně očekávaných politických spojenectví, které charakterizuje tvrdý boj, k němuž během kampaně dochází.

V projevu, během nějž různorodé publikum složené z příznivců konzervativců, labouristů i liberálních demokratů vyjadřovalo svou podporu, odkazoval někdejší lídr britských sociálních demokratů k Jo Coxové, poslankyni zavražděné 16. června, a kritizoval tón debaty o referendu.

“To není Británie, kterou znám a miluji. Británie, kterou znám, je lepší než Británie těchto debat, urážek a plakátů," řekl Brown. “Británie, kterou znám, je zemí Jo Coxové. Británie, kde jsou lidé tolerantní, nikoliv předsudeční a nenávistní."

Vražda Jo Coxové minulý týden vedla k přerušení kampaně a přišla poté, kdy lídr nacionalistické strany UKIP odhalil reklamní dodávku ukazující řadu imigrantů a volební heslo "bod zlomu".

Předseda Labouristů Jeremy Corbyn, který pořádal vlastní proevropské shromáždění v Londýně, že účastníkům obou kampaní se dostalo vystřízlivění po hrozných událostech z minulého čtvrtku. "Myslím, že se debata stala během posledních dní, po přerušení k uctění památky zavražděné Jo Coxové, více racionální," řekl Guardianu.

Corbyn se snažil sdělit přesvědčivé labouristické argumenty pro setrvání v EU. Společně s ním vystoupilo několik předních politiků strany, včetně starosty Londýna Sadiqa Khana. Khan apeloval na shromáždění příznivců, aby šli přesvědčovat své přátele, rodiny a sousedy k tomu aby, volili pro setrvání.

Celý text Guardianu v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5924

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2016