Někdejší Blairův tiskový mluvčí:

"Bude-li Boris premiérem, budu se stydět, že jsem Brit"

26. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Alistair Campbell: "Poté, co absolutně rozhádal Konzervativní stranu, poté, co absolutně rozhádal celou zemi, poté, co pravděpodobně zničil Spojené království, teď nám říká, no jo, ale já jsem nechtěl... A co to bylo, ta neuvěřitelné prezentace, kterou udělal s Michaelem Govem a Giselou Stewart? Chovali se, jako kdyby referendum prohráli!! Právě zvítězili v snad nejpozoruhodnější kampani v celé historii, kdekoliv na světě. Neuvěřitelné, co udělali. A vypadali, jako že jejich kokršpaněla přejel kamion. A proč je tomu tak? Protože oni vědí, že nemají žádné odpovědi, žádná řešení. Víte, co oni chtěli? Takoví jsou to podvodníci: Chtěli, aby Cameron zvítězil poměrem 51 ku 49 procentům. Abychom z Evropy neodešli, ale aby byl Cameron smrtelně zraněn, aby ho mohli zlikvidovat. To chtěli.

A jestli lze tohle považovat za státnictví, tak to mi promiňte. Jestliže Boris Johnson - mně není David Cameron nijak zvlášť sympatický, nemyslím si, že to byl zrovna dobrý premiér, nabídnout tohle referendum, to byla katastrofální strategická chyba, ale nemám pocit studu, když je Cameron v televizi jako britský premiér.

Jestliže se Boris Johnson stane premiérem, budu se stydět, že jsem Brit."

Nehorázné blábolení s nulovou relevancí přitahuje pozornost

Klausovy halucinace o Brexitu

26. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Slavte dnešek, je to velká událost! Angličané opět, jako už tolikrát v minulosti, zachránili Evropu před totalitními hrozbami, před Napoleonem, Hitlerem a nyní před EU. Ekonomické dopady jsou jen pouhá bublina, za kterou vede cesta zpět k té správné svobodě, kterou si přejí všichni správní evropští demokraté! Mnohokrát zdiskreditovaný, intelektuálně scestný, patologicky ambiciózní Václav Klaus komentuje Brexit ve stylu trumpovského blábolení. Umožňuje mu to zoufalost českých médií, která se propadají stále hloub ve snaze zachovat četnost publika, dávaje prostor pomatencům, kteří ve světě roztříštěného hegemonního diskursu způsobují katastrofy podobné tomu, co se stalo v UK. 

Rozhovor Britských listů 63:

Žáci by měli mít právo rozhodovat, o čem se ve školách učí

24. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



Se zástupci České středoškolské unie, Filipem Jelínkem a Štěpánem Kmentem, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů o situaci na českých středních školách Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. června 2016..

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

5. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

26. 6. 2016

čas čtení 8 minut



Sdílejte na Facebooku!

Naposledy se dnes vracíme k tématům evropského setkání mladých lidí, které se konalo v polovině května ve Štrasburku. Upozornilo na celou řadu aktuálních témat, která učinila o to naléhavější nynější britská krize ohledně brexitu. Je symptomatické, že se mnohde šíří vlny nepřátelství vůči Evropské unii, málokdo si však všímá toho, co Evropská unie skutečně dělá. Proto přinášíme sérii těchto diskusních témat. Dnes se věnujeme poslednímu, pátému tématu, věnovanému udržitelnému rozvoji.

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z předchozích týdnů:

Téma 1. Apatie, nebo účast? Agenda pro dynamickou demokracii ZDE

Téma 2. Válka a mír: Perspektivy pro mírovou planetu ZDE

Téma 3. Vyloučení nebo přístup: jak zasáhnout proti nezaměstnanosti mladých lidí ZDE

Téma 4. Stagnace či inovace: Budoucí svět práce ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Dominika Švecová k tomu dodává: Čtenáři našich článků se nás ptají na vznik a význam této iniciativy. Je to otevřená diskuse pro všechny. Zajímají nás názory lidí, kteří nejsou normálně slyšet. A tímto jim dáváme prostor. Děláme to proto, aby se v Čechách na tato témata otevřela diskuse. Každý kdo tu žije, tak má právo se vyjádřit k dění v ČR a v EU. Nevěříme, že nikdo nikoho neposlouchá. Věříme, že jen společně můžeme najít odpovědi na otázky, které se nás týkají.

Pokud o těchto tématech nebudeme mluvit, a budeme dělat, že neexistují, tak budou jiní rozhodovat za nás. Aby ti, co neustále křičí, měli možnost vidět, co si lidi opravdu myslí. Když si tyto věci budeme sdělovat pouze osobně už nikdo jiný si je nepřečte nedozví se o nich. Důležité je zapojit se, jakkoliv. Jen otevřenou diskusí si můžeme tříbit názory a na něčem se shodnout, protože věc / téma uvidíme z různých úhlů pohledu. A opravdu nemáme na mysli mít diskuzi pro diskuzi! "have a discussion for the sake of having discussion"! Tak snad touto iniciatiou rozmluvíme lidi, kteří se k těmto tématům normálně nevyjadřují. A přineseme čerstvý vítr do plachet lidem, kteří se nemohou dohodnout, a nabídneme jim diversitu - názory od lidí, se kterými se normálně nesetkávají.

V Anglii a ve Walesu dochází po referendu o brexitu k četným rasistickým incidentům

26. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Zastavte imigraci, začněte je deportovat!

Londýnská metropolitní policie potvrdila, že vyšetřuje "rasisticky motivovaný trestný čin", kdy byl na polské kulturní středisko v londýnské čtvrti Hammersmith barvou napsán sprostý nápis.

Policie v hrabství Cambridgeshire vyšetřuje případ laminovaných letáků s nápisy "Odejděme z EU/Už tu nebude polská chátra", které se objevily před jednou tamější školou. Jeden jedenáctiletý polský školák se vyjádřil, že je mu z toho "neuvěřitelně smutno".

Labouristická poslankyně Jess Phillipsová oznámila na Twitteru, že bude v rámci parlamentních interpelací požadovat o informaci, ke kolika rasistickým incidentům došlo o tomto víkendu v Británii.

Nicola Sturgeon: Skotský parlament zablokuje odchod Británie z EU

26. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Skotský parlament a skotská premiérka zablokují odchod Británie z EU, dokud nebude zajištěno pokračující členství Skotska v Evropské unii, zdůraznila v neděli dopoledne v britské televizi Nicola Sturgeonová. Poukázala na to, že naprosto není její vina, že se Anglie čtvrtečním referendem dostala do katastrofické situace. Podtrhla, že její povinností jako premiérky Skotska je za každou cenu hájit zájmy Skotska a nedopustit, aby bylo katastrofálním rozhodnutím Angličanů poškozeno.

V neděli dopoledne v pořadu televize BBC Sunday Politics Scotland uvedla Sturgeonová na otázku, co udělá v nynější situaci skotský parlament, toto:

"Z logické perspektivy si nedovedu představit, že by skotský parlament nebyl požádán o legislativní souhlas se zákonem, který by vyčlenil Spojené království z Velké Británie. Předpokládám, že britská vláda k tomu zaujme velmi odlišné stanovisko a uvidíme, kam nás debata zavede."

Na otázku moderátora Gordona Brewera zda Sturgeonová požádá skotský parlament, aby legislativní souhlas se zákonem umožňujícím odchod Británie z EU odmítl, odpověděla skotská premiérka:

"Samozřejmě."

Dodala: "Pokud by to skotský parlament posuzoval na základě toho, co je správné pro Skotsko, pak samozřejmě ta možnost říci, podívejte se, my nebudeme hlasovat pro něco, co je proti zájmům Skotska, samozřejmě, to musí být na stole."

Sturgeonová také uvedla v neděli v britské televizi, že příští týden ona a její skotští kolegové zahájí rozhovory s bruselskými činiteli o setrvání Skotska v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDEZDE

Anglický ústavní odborník vysvětlil v poledne v rozhlase BBC, že skotský parlament nemá nad brexitem veto, avšak má důležité právo poskytnout či neposkytnout k němu legislativní souhlas. Pokud skotský parlament legislativní souhlas k brexitu neposkytne, londýnská Dolní sněmovna má právo jeho nesouhlas ignorovat. To by ale mělo závažný politický dopad a vedlo by to zřejmě urychleně k vyhlášení skotské nezávislosti.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Ten pocit...

26. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ten pocit... Ten pocit, když se s vámi rozejde boyfriend, ale myslí si, že bude moci dál, ještě půl roku, bydlet ve vašem bytě...

Den brexitu číslo 3. Neexistuje premiér. Neexistuje opozice. Banky se připravují k odchodu ze země. Británii se vládne prostřednictvím komentářů na stránkách Daily Telegraphu.

Chaos v Británii se prohlubuje

26. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

- Polovina stínového kabinetu Labouristické strany odstoupila. Požaduje, aby šéf strany Jeremy Corbyn rezignoval. Stínový ministr zahraničí Hilary Benn byl přes noc na neděli propuštěn, protože se vyjádřil, že nemá důvěru v to, že by Corbyn dokázal kdy vyhrát volby. V neděli ráno odstoupila i stínová labouristická ministryně zdravotnictví Heidi Alexander, považovaná za umírněnou, praktickou a pragmatickou osobnost. Corbynovi stoupenci uvedli, že Corbyn absolutně nemá v úmyslu odstoupit.

- Vedoucí činitelé Evropské unie trvají na tom, aby Británie zahájila proces odchodu z EU okamžitě. Britští stoupenci Brexitu, včetně Borise Johnsona, se vyjádřili, že "není kam spěchat". Evropští činitelé varují, že čím víc bude Británie otálet, tím horší budou její podmínky pro spolupráce s EU.

- V Konzervativní straně vzniklo hnutí "Zastavte Borise!" Soustřeďuje se kolem konzervativní ministryně vnitra Theresy Mayové. Četní konzervativci chtějí zamezit tomu, aby se Johnson stal premiérem.

- Britští liberální demokraté budou kandidovat v příštích parlamentních volbách s příslibem vrátit Británii zpět do EU. Argumentují, že výsledek čtvrtečního referenda o odchodu Británie z EU byl důsledkem lživé předvolební kampaně.

- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zahájí bezodkladně vyjednávání s ostatními členskými zeměmi EU a s Bruselem o setrvání Skotska v Evropské unii. V rozhovoru v televizi BBC v neděli ráno zdůraznila, že její povinností je ochránit Skotsko před katastrofálním dopadem referenda o Brexitu a před chaosem v Anglii a ve Westminsteru.

Petice požadující nové referendum o EU získala 3 miliony podpisů, ale byla zřejmě zfalšována

25. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Petici, požadující, aby se uskutečnilo nové referendum o EU, které by nebylo platné, pokud by se ho účastnilo méně než 75 procent britských občanů a pokud by jedna nebo druhá strana získala méně než 60 procent hlasů, podepsalo od pátku už   3 miliony britských občanů.

Petice je ZDE

Petice však byla zřejmě zmanipulována. Podepsali ji lidé z mnoha zemí světa, včetně Islandu a Tuniska, ačkoliv je otevřená pouze pro britské občany a občany s trvalým pobytem v Británii.

V některých případech petici podepsalo z určitých zemí daleko větší počet lidí, než má obyvatel. 39 000 obyvatel Vatikánu podepsalo tuto petici, ačkoliv má Vatikán pouze 800 obyvatel. Server britské Dolní sněmovny pro petice ověřuje totožnost signatáře pouze uvedením jeho britského PSČ a kliknutím na odeslaný mail na signatářovu emailovou adresu. Někteří obyvatelé Británie na Twitteru povzbuzují své čtenáře, aby použili jejich britských PSČ a petici podepsali.

Je ironické, že petici založil v květnu stoupenec Brexitu William Oliver Healey, když se zdálo že referendum vyhrají stoupenci setrvání Británie v EU. V neděli vydal Healey na Facebooku prohlášení, v němž se od petice distancuje. Petici podepsalo do neděle více než 3 miliony osob, avšak je obtížné určit, kolik z těchto podpisů je pravých.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská vláda přece vždycky odmítá volební rozhodnutí menšího počtu než 40 procent voličů

26. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Referendum funguje jako konzultativní nástroj pro parlament, který se nyní musí rozhodnout, co udělat. Poslanci v Dolní sněmovně se musejí sami rozhodnout. Parlament musí hájit vyšší zájem země. Vláda opakovaně zdůrazňuje, že nepovažuje většinové hlasování za platné, pokud se ho účastnilo méně než 40 procent oprávněných voličů, pokud jde o hlasování členů odborů o krátkodobé stávce zaměstnaců veřejného sektoru. Vzhledem k tomu, že odchod z Evropské unie je daleko důležitější, jak ospravedlní poslanci to, že by považovali rozhodnutí 37,4 procent voličů za dostatečné, vzhledem k tomu, že většina je tak malá a tak výrazně složená ze starých lidí, kteří nebudou postiženi důsledkem svého hlasování?"

Čtvrteční referendum je zlověstnou předzvěstí blížícího se propadu Anglie do ultrapravice

26. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Čtvrteční referendum patřilo především UKIPu. Hlasování o odchodu Británie z EU odhalilo novou propast v britské politice, avšak nevytvořilo ji a ani ji neodstraní. Brexit je zřejmě teprve začátek.

Voliči, podporující euroskeptickou ultrapravicovou stranu UKIP v čele s Nigelem Faragem změnili navždy tvář britské politiky, píše v týdeníku Observer politolog z University of Manchester Robert Ford, spoluautor knihy Revolt on the Right: Explaining Public Support for the Radical Right in Britain (Revoluce na pravici: vysvětlujeme veřejnou podporu pro radikální pravici v Británii).

Referendum odhalilo prohlubují se konflikt v britské společnosti. Také ukázalo, jak rychle se od sebe politicky vzdalují anglická vláda a skotská vláda. Zatímco Anglie hlasovala pro odchod z EU, celé Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU. Konflikt mezi Anglií a Severním Irskem je ještě více znepokojující: Severní Irsko také hlasovalo proti odchodu Británie z EU. Může totiž vést k obnovení pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou a ohrozit tamější ústavní narovnání, což by mohlo znovu vyvolat konflikt mezi katolíky a protestanty.

Většina Skotů je nyní pro nezávislost Skotska v Evropské unii

25. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Když se vynechají nerozhodní občané, poměr je:

65 procent pro nezávislost, 35 procent proti. Počet respondentů: 1700.

Rozsáhlejší průzkum listu Sunday Herald je ještě výraznější:

Pro nezávislost Skotska: 80 procent (34 307)

pro setrvání v Británii 17 procent (7135)

nerozhodní (1269)

Skotsko a Anglie nebyly politicky nikdy tak vzdáleny jako dnes

26. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Naše dlouholeté místo u stolu s našimi kontinentálními sousedy končí, konstatuje redakční komentář skotského lidového deníku Daily Record.

Trvalý dopad hlasování pro odchod z Evropské unie je zdrcující. Výsledek poslal šokové vlny po celém světě, svrhl britského premiéra a otevřel některé velmi nepříjemné ústavní otázky. Británie promluvila - nikoliv však jednotným hlasem. My jsme ve Skotsku hlasovali pro setrvání v Evropské unii, a to ve všech okrscích.

Vzhledem k tomu, že nyní čelíme hrozbě, že nás vytrhnou z Evropské unie proti našemu přání, Nicola Sturgeonová musela odvážně zasáhnout.

A řekla to na rovinu.

Před zlatou a modrou vlajkou Evropské unie oznámila, že pro Skotsko jsou nyní na stole všechny možnosti. A součástí těchto možností je i další referendum o nezávislosti.

"Pryč s polskou chamradí!" Anglická policie vyšetřuje

26. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



Anglická policie vyšetřuje, kdo v pátek rozšířil laminované letáky s anglickými a polskými nápisy "Pryč s polskou chamradí!" v městě Huntington v jihoanglickém hrabství Cambridgeshire. Dostali je v pátek ráno tamější příslušníci polské komunity a objevily se i na dalších místech.

Kampaň za brexit vyvolala v anglické společnosti rasistické nálady a mnozí příslušníci etnických menšin se v Anglii necítí bezpečně.

Naproti tomu skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová od pátku opakovaně zdůrazňuje, že pro Skotsko je poctou, že tam přicházejí imigranti a zvolili si Skotsko jako svůj domov.

Podrobnosti v angličtině

Pohled z Walesu: Město zcela závisející na dotacích z EU hlasovalo pro brexit

26. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Pocit nespravedlnosti ve velšském městě Ebbw Vale, bez imigrantů a s obrovským množstvím investic z EU, je silnější než fakta

"Co kdy udělala Evropská unie pro nás?" ptá se mě jednadvacetiletý Zak Kelly a stojí vedle zbrusu nového komplexu budov a infrastruktury. 62 procent obyvatel v tomto velšském městě, Ebbw Vale hlasovalo pro brexit.

Do Ebbw Vale dojedete po zbrusu nové dálnici, financované EU. Hned u ní stojí nová polytechnika, architektonický skvost ze skla a oceli, hned těsně vedle nové sportovní středisko, o několik stovek metrů dál nová železniční stanice.

Proč je v očích Borise Johnsona a Michaela Govea nyní strach

25. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Vedoucí představitelé kampaně za brexit neměli žádné plány kromě zneužívání populistického strachu a posmívání se expertům, kteří dokázali, že jejich argumenty jsou nesmyslné.

Skutečná propast v Británii není mezi Londýnem a severem, Skotskem a Walesem či mezi mladými a starými lidmi, ale mezi Johnsonem, Govem a Faragem na jedné straně a mezi voliči na druhé straně, které tito muži podvedli.

Pokud si myslíte, že vláda profesionálních politiků je špatná, počkejte, až ji převezmou novináři. Vedoucí aktivisté kampaně za brexit Boris Johnson a Michael Gove jsou nejhoršími novináři, jaké si dovedete představit: jsou to pisálci, kteří prosperovali tím, že zacházeli s politikou, jako by to byla hra. Hrají ji takhle: Upoutají pozornost médií dramatickou myšlenkou. Selhává nějaká instituce? Je nutno ji zlikvidovat. Veřejná osobnost udělá chybu? Vyhoďte ho. V politice dělali totéž. EU nám posílá příliš mnoho imigrantů. Oni reagují: odpověď je jednoduchá, stejně jako reakce v médiích. Odejdeme z EU. Teď. Okamžitě. Všechno bude rázem v pořádku.

Johnson a Gove zároveň mají další charakteristiku neetického žurnalismu: pohrdání pro praktické otázky. Nikdy dosud nebyla prosazována revoluce v britském veřejném životě s takovou nedbalostí. Kampaň za brexit nemá žádný plán. Neví, jak vyřešit problémy se Skotskem, s Irskem, s uprchlickým táborem v Calais a tisíc dalších problémů, a ani ji žádné řešení nezajímá, píše Nick Cohen.

Britský poslanec naléhá na parlament:"Ignorujme výsledky referenda. Zastavme toto šílenství"

26. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Labouristický poslanec David Lammy apeloval na Dolní sněmovnu, aby "zastavila toto šílenství" a aby hlasovala proti rozhodnutí referenda odejít z Evropské unie.

Poslanec napsal na Twitteru: "Probuďte se. Tohle nemusíme udělat. Můžeme toto šílenství zastavit a ukončit tuto noční můru hlasováním v parlamentu. Náš suverénní parlament musí nyní hlasovat, zda bychom měli opustit Evropskou unii.

Londýnský primátor Sadiq Khan, muslim, vedl v sobotu v Londýně LGBT demonstraci hrdosti homosexuálů

25. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidson, která je lesbička a žije s partnerkou, ho zato chválí:

Devadesátiletý člověk má větší právo rozhodovat o tom, jaké mají být naše životy, než my sami

25. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

75 procent Britů ve věku 18-24 let hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Toto jsou jejich hlasy. Tento klip z facebookových stránek deníku Guardian zhlédlo 6 milionů lidí.

V nedávném referendu o skotské nezávislosti před dvěma lety hlasovali i šestnáctiletí a sedmnáctiletí. David Cameron jim však v nynějším v referendu o odchodu Británie z EU odmítl povolit účast, přestože jde o jejich budoucnost. Britské střední školy referendum šestnáctiletých a sedmnáctiletých nicméně provedly nicméně neoficiálně a zjistily, že 80 procent jich  hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Jak v rozhlasové diskusi v sobotu v poledne poznamenal významný starší politik britské Konzervativní strany Kenneth Clarke, staří lidé mají představu někdejší Británie, která se už nevrátí, zatímco pro mladé lidi je žít v multikulturním, mezinárodním, a proto ekonomicky úspěšném světě normální...

Zde jsou hlasy těchto mladých lidí. Zveřejnil je na Facebooku deník Guardian, klip zhlédlo více než šest milionů lidí.

"Jsem unavená, jsem znepokojená a jsem rozhněvaná. Lži a falešné obviňování EU konečně zvítězily. A k čemu? Byl to protestní hlas a vyvolal nejistotu pro britskou budoucnost."

"My jsme Evropané. My jsme občané světa. My jsme pro odchod z Evropy nehlasovali, ale vy jste nám ji odebrali. Šestnáctiletých a sedmnáctiletých se ani nikdo nezeptal. Devadesátiletý člověk má větší právo rozhodovat o tom, jaké mají být naše životy než my sami. Nás nikdo neposlouchal. A vy nám chcete odebrat naši budoucnost."

"Proč musí být má budoucnost ovlivněna generací, která nevidí, jaký veškerý prospěch obdržela, ve srovnání s nostalgií, po které touží a která se už nikdy nemůže vrátit?"

"Více než 75 procent mladých lidí hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Tohle je nejhorší doba pro mladé lidi. Ztrojnásobili nám univerzitní školné, žijeme v ekomické recesi a teď nám dodali ještě tuto třešničku na dortu."

"Mám strach, že naše společnost se stane stále víc nebezpečnější pro LGBT lidi, jako jsem já."

"Naše zdravotnické služby pro duševně nemocné lidi selhávají, protože jsou zoufale podfinancované. Důsledkem tohoto referenda na naši ekonomiku bude, že se to jen zhorší."

"Jsem z té celé věci opravdu zoufalá. Už nejsme Spojené království. Jsme hluboce rozdělená země a pro čtyřiadvacetiletou ženu je to opravdu děsivé."

"Dnes, mladí lidé jako já byli odsouzeni k nejisté budoucnosti konfliktů a izolace. Jsem přesvědčena, že budoucnost je daleko globálnější a daleko víc založena na lokálních vazbách."

"Během těžkého dne hlasovalo 75 procent 18-25 letých občanů pro slitování a pro pokrok. A to jsou naši budoucí vedoucí politikové a budoucí voliči. A já jsem jeden z nich a jsem přesvědčen, že budoucnost je lepší, než jak to vypadá teď."

Sturgeonová: Chci zdůraznit, že občané evropských zemí jsou ve Skotsku vřele vítáni

25. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Skotská ministerská předsedkyně v sobotu dopoledne v Edinburku:

"Obvzláště chceme ujistit jednu konkrétní skupinu obyvatelstva, totiž komunitu občanů ze zemí Evropské unie, kteří žijí tady ve Skotsku. Řekla jsem včera, že lidé z jiných zemí Evropské unie, kteří se rozhodli poctít nás tím, že učinili Skotsko svým domovem, jsou tady vítaní, a to dnes tady opakuji.

Chci zajistit, aby to byl signál, který budeme v nadcházejících týdnech a měsících komunikovat silně. Proto pozvu během nadcházejících čtrnácti dnů generální konzuly všech členských zemí EU na vrcholnou schůzku zde v Bute House [v edinburském sídle skotské vlády], abych s nimi projednala, jakým způsobem bychom mohli vstoupit do interakce s jejich občany zde ve Skotsku a dát jim najevo, jak vysoce si ceníme všeho toho, čím přispívají naší společnosti a naší kultuře." (...)

Nicola Sturgeon zahájila kroky k novému referendu o nezávislosti Skotska, zdůraznila vstřícnost Skotska vůči občanům EU

25. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

... "Jak jsem řekla včera, druhé referendum o nezávislosti je jasně alternativou, která musí být na stole a na stole také opravdu je. Abychom zajistili, že tato alternativa bude v požadované časové perspektivě uskutečnitelná, podnikneme nyní kroky, aby byla schválena příslušná legislativa. Vláda dnes dopoledne tyto kroky schválila. Avšak většina našich diskusí se týkala toho, co můžeme udělat okamžitě a při nadcházejícím vyjednávání, abychom ochránili vztahy Skotska s Evropskou unií a naše místo v jednotném evropském trhu. Vláda souhlasí, že budeme usilovat o okamžité vyjednávání s institucemi Evropské unie a s dalšími členskými zeměmi EU s cílem prozkoumat všechny možnosti pro to, abychom ochránili přítomnost Skotska v Evropské unii. Při tom jsme rozhodnuti využívat v absolutní míře podpory občanů z celého Skotska. Během nadcházejících dnů založím poradní panel skládající se z expertů, kteří budou radit mně a skotské vládě o právních, finančních a diplomatických záležitostech. Také v něm budou hlasy z celého politického spektra a různé názory na ústavní budoucnost Skotska."

Sturgeonová dále (v tomto klipu už to není) zdůraznila, že Skotsko je přátelsky otevřeno všem občanů Evropské unie, bude hájit jejich další existenci ve Skotsku a považuje si za čest, že učinili Skotsko svým domovem.

"Muslimy v Británii nechceme"

25. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Muž: "Je to všechno o imigraci. Není to o obchodu ani o Evropě ani o ničem jiném, je to všechno o imigraci. Cílem je zabránit muslimům přícházet do naší země. Nic víc v tom není."

Reportér: "Vy jste hlasoval pro odchod z EU, abyste zabránil muslimům v příchodu do této země?"

Muž: "Zastavit imigraci. Ano. Lidi z Evropy, to je přijatelné. Ale ne lidi z Afriky, ze Sýrie, z Íránu ani odjinud. To je všechno špatně."

Žena: "Moji rodiče, moji prarodiče bojovali za svobodu Anglie a je načase, abychom se zase stali svobodnými."

Reportér: "Tak jaký máte teď pocit?"

Žena: "Fantastický, je to senzační. Jsem velmi potěšena."

Reportér: "Skoro máte slzu v oku. Znamená to pro vás skutečně tolik?"

Žena: "Ano. ano."

Muž: "Mně se nelíbí, že cizí činitelé nařizují naší zemi, co musí dělat. Ti junkerové, van rompuyové, Donald Tusk. Nikdo je nezvolil, nemusejí se zodpovídat nikomu a nemůžeme je vykopnout, když udělají něco špatně. A to šílené plýtvání. EU utrácí peníze daňových poplatníků. Právě vydali 13 milionů na kulturu! To je naprosto výmluvné, že?"

Dívka: "Jsem tak ráda, protože jsem velmi hrdá na to, že jsem Britka, a mám z toho velmi vlastenecký pocit. Ano, tím se dostala Anglie zase do centra světové pozornosti a já jsem na to velmi pyšná."

Den poté: Hlasování pro brexit vyvolalo v Británii naprostý chaos

25. 6. 2016

čas čtení 3 minuty



- Stovky lidí v pátek večer demonstrovaly proti brexitu v Edinburku před skotským parlamentem a na hlavním náměstí George Square v Glasgow, na podporu migrantů a proti "vlně rasismu", kterou vyvolali aktivisté pro brexit. Skotsko hlasovalo 62 procenty pro setrvání v EU.

Farage přiznal, že Británie neposílá do EU 350 milionů liber týdně, a že tedy tyto ušetřené peníze nyní nepoplynou do britského zdravotnictví, jak stoupenci brexitu před referendem slibovali. Poslanec David Hannan vyloučil, že by odchod Británie z EU vedl ke zrušení volného příchodu evropských pracovních sil do Británie, přestože OMEZENÍ MIGRACE bylo před referendem hlavním argumentem stoupenců Brexitu. Bylo to celé podvod:

- V důsledku hlasování pro brexit v pátek klesla britská libra na nejnižší úroveň od roku 1985 a v jednu chvíli se hodnota čelných britských akcií snižila až o 120 miliard liber. Ratingová agentura Standard and Poor varovala, že je ohrožen britský rating AAA a Moody změnila své hodnocení vývoje britské dlouhodobé zadluženosti ze stabilní na zápornou. Podle odhadů z pátku večer Brexit globálně snížil hodnotu světových akcií o 2 biliony dolarů.

- Množství Britů žádá o občanství různých členských zemí Evropské unie, především o irské občanství. Na ně mají právo i Britové, jejichž jeden prarodič byl Irem.

- Donald Trump po Brexitu: "V listopadu budou i Američané mít možnost znovu prosadit svou nezávislost!"

- Už více než 3 miliony Britů podepsalo petici požadující nové referendum o EU, s tím, aby bylo závazné pouze potud, pokud bude pro určité rozhodnutí hlasovat více než 60 procent občanů. Velký počet signatářů této petice je z Londýna.

- Diplomaté z šesti zakladatelských zemí EU. Francie, Belgie, Holandska, Itále a Lucemburka přijeli na pozvání německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeier na mimořádné jednání o důsledcích brexitu do Berlína.

- Londýnská City, která byla dosud globálním finančním centrem, zřejmě přijde o svůj "celoevropský pas", o možnost fungovat na území Evropské unie. Celoevropský pas umožňoval britským bankám přístup na obrovský trh světových bank. V Británii v tomto finančním sektoru pracují asi 2 miliony lidí a finanční služby tvoří 12 procent britského HDP. Hrozí, že se londýnské banky přesunou do Dublina a do Frankfurtu.

- Lidé, kteří byli v procesu uzavírání hypotéčních smluv na koupi domu či bytu, je nyní v důsledku vzniklé finanční nejistoty ruší.

- Kupodivu i irský unionistický poslanec Ian Paisley, který hlasoval pro brexit, doporučuje občanům Severního Irska, aby zažádali o pas Irské republiky, která zůstává v EU. Podle tzv. Dohody z Velkého pátku z r. 1998, která uzavřela období terorismu v Severním Irsku, mají občané Severního Irska právo na občanství Irské republiky.

Skotský lidový deník nyní požaduje, aby Sturgeonová vyhlásila nové referendum o nezávislosti

25. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Daily Record, skotský bulvární deník, který byl před dvěma lety jako všechny pravicové listy PROTI referendu o skotské nezávislosti, nyní naléhá na premiérku Sturgeonovou, aby vyhlásila druhé referendum o skotské nezávislosti BEZODKLADNĚ:

New Yorker o Brexitu

25. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Inspirován Johnem Cleesem z ministerstva pošetilé chůze z Monty Pythonů:

David Cameron byl nekompetentní hlupák

25. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Finanční chaos, ekonomická krize, pravděpodobné odštěpení Skotska a možná i Severního Irska. To se toho chlapcům z luxusního Bullingdon Clubu za jediné dopoledne podařilo dosáhnout docela dost, píše Aditya Chakrabortty.

Nezapomínejme, jak libra padá a hodnota akcií klesá, že tohle celé referendum vyhlásil David Cameron jen proto, aby neutralizoval Nigela Farageho a své vlastní konzervativní extremisty. Veřejnost žádné referendum nepožadovala - on ho ale stejně vyhlásil, jen v zájmu interní správy své vlastní strany. Rozhodl se hazardně riskovat budoucnost Británie i Evropy jen proto, aby posílil své vlastní stranické postavení. Se vším sebevědomím příslušníka absolventů soukromé školy v Etonu si myslel, že vyhraje. Namísto toho způsobil takovou spoušť, že její důsledky nás budou postihovat léta a naruší desítky milionů životů po celé Evropě.

Bylo to celé podvod: Brexiter v pátek přiznal v televizi, že Brexit k omezení imigrace do Británie nepovede

25. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Daniel Hannan, aktivista za brexit a poslanec Konzervativní strany, přiznal v pátek večer v televizi BBC, že odchod Británie z EU NEPOVEDE k snížení počtu přistěhovalců do Británie, přestože kvůli tomu většina britských občanů hlasovala pro Brexit. Moderátor pořadu Evan Davies si zoufá...

Brexit: Vítězství neinformovaných úzkostí a resentimentů důchodců z maloměsta. Jako v české prezidentské volbě.

24. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Zatímco 60 % britských voličů do 24 let hlasovalo pro setrvání v EU, ve věkové kategorii 50 - 64 let již převážili příznivci brexitu a v kategorii nad 65 se až 60 % voličů vyslovilo pro vystoupení. Lidé, jejichž život pomalu končí, zničili život těm, kdo stojí teprve na jeho počátku ZDE. Kvůli demografické struktuře západních společností se takový stav ale stal standardem. Mladí lidé budou v každé důležité volbě vždy přehlasováni starými, ještě velmi mnoho let. V Británii (nebo v tom co z ní nakonec zůstane), v ČR, stejně jako třeba Německu.

Většina muslimů hlasovala pro setrvání Británie v EU

24. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Ze čtvrtečního průzkumu u východů z volebních místností, který uspořádal lord Ashcroft, vyplynulo, že neexistovaly žádné rozdíly mezi tím, jak hlasovali muži a jak ženy. Velmi ostré rozdíly však existovaly mezi voliči podle věku, etnického původu, vzdělání a osobního bohatství.

Většina občanů, kteří mají zaměstnání, buď na plný úvazek nebo na část úvazku, hlasovala pro setrvání Británie v EU. Většina nezaměstnaných občanů hlasovala pro brexit. Více než polovina občanů se soukromou penzí hlasovala pro brexit, dvě třetiny občanů žijící ze státního starobního důchodu hlasovaly pro brexit. 55 procent osob, které vlastní dům či byt a mají splacenou hypotéku, hlasovalo pro brexit.

Autorka Harryho Pottera se přidala na stranu nezávislosti Skotska

24. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

J.K. Rowlingová, autorka Harryho Pottera, která vystupovala před dvěma lety proti skotské nezávislosti a financovala kampaň proti skotské nezávislosti, nyní stejně jako řada dalších někdejších skotských unionistů začala podporovat nezávislost Skotska v rámci Evropské unie:

Angela Merkelová: Dnešek je přelom v historii Evropy

24. 6. 2016

čas čtení 3 minuty



"Nemá cenu se vyhýbat faktům. Dnešek je přelomem v historii Evropy, je to zlom v procesu evropské integrace.

To, co bude důsledkem tohoto rozhodnutí, závisí na tom, zda ostatních 27 členských států bude ochotno a schopno učinit nezbrklé a nezjednodušené závěry z britského hlasování, jaké by jen dále rozdělily Evropy, a zda budou ochotny a schopny analyzovat výsledky chladně a s rozvahou a učinit rozhodnutí na tomto základě. Při tom bychom měli vzít v úvahu toto:

Zaprvé, Evropa má mnoho forem. Očekávání vůči Evropské unii jsou tak rozrůzněná jako jsou národy Evropy. Stále častěji jsme konfrontováni s fundamentálními pochybnostmi o nynějším směru evropské integrace. To se netýká jen Británie, ale v různých formách všech členských zemí. Proto musíme zajistit, aby občané získali konkrétní informace o tom, jak Evropská unie přispívá k zlepšování jejich osobního života. To je úkolem pro instituce EU i pro členské země EU.

Skotská premiérka: Budu hledat způsoby, jak by Skotsko mohlo zůstat v EU

24. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Sturgeonová cizincům: Jste u nás vítáni

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zdůraznila, že volební podpora Skotů pro setrvání Británie v EU byla "výrazná"-. Jak Skoti hlasovali, je známkou rozdílu mezi Skotskem a ostatními částmi Británie. Podtrhla, že vyčlenit Británii z EU proti vůli Skotů je "demokraticky nepřijatelné". Brexit zosobňuje věcnou změnu podmínek, za nichž Skotsko hlasovalo proti nezávislosti.

Sturgeonová zdůrazňuje, že bude zkoumat všechny možnosti jak udržet členství Skotska v EU. Požádala o naléhavou schůzku s předsedou Evropské komise. Hovořila s londýnským primátorem Sadiqem Khanem, který zastává stejné názory, že by Londýn měl zůstat součástí EU.

Sturgeonová dodala, že možnost druhého skotského referenda o nezávislosti je nyní na stole. Mnoho lidí, kteří hlasovali proti nezávislosti Skotska, nyní přehodnocují své rozhodnutí ve světle anglického hlasování pro odchod z EU.

Zdůraznila: "Mou prioritou bude jednat v zájmu Skotska. Jsem hrdá na Skotsko a na to, jak jsme včera hlasovali. Řekli jsme jasně, že nechceme odejít z Evropské unie."

Skotsko a Severní Irsko "mohou zůstat v EU", vyjádřil se spojenec Merkelové

24. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Skotsko a dokonce i Severní Irsko by byly přijaty jako pokračující členské země EU, vyjádřil se Manfred Weber, vlivný europoslanec a klíčový spojenec německé kancléřky Angely Merkelové.

V pátek dopoledne Weber kritizoval rozhodnutí Británie opustit EU, ale dodal: "Na skotské úrovni: jestli chtějí jít opačným směrem, to je na nich. Evropa je otevřená novým členským zemím, to je naprosto jasné. Ti, kdo chtějí zůstat, jsou vítáni v Evropské unii."

Zdroj v angličtině ZDE

Největší hrozbu zosobňuje brexit Evropě

24. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Britským občanům byla položena idiotská otázka a reagovali na ni idiotskou odpovědí. To je demokracie. Jak se loď konzervativní vlády roztříštila na skaliscích, která si tato vláda sama vybudovala, David Cameron se rozhodl opustit kapitánský můstek. Učinil obrovskou chybu ve svém úsudku, ale na ní se podílel skoro celý britský establishment, píše Simon Jenkins.

Musí nyní udělat obrat o 180 stupňů. Musejí se nyní intenzivně snažit o vytvoření nového vztahu k Evropě. Ostatní vedoucí představitelé EU, kteří se obávají stejných dezintegračních tendencí, si musejí uvědomit, že mají absolutní zájem na minimalizaci škodu. Pokud by někdo chtěl teď Británii "potrestat", jen to znásobí tu idiocii a ohrozí to stabilitu Evropy.

Britské referendum má jen konzultativní sílu. Zatím Británie zůstává členem EU, avšak parlament musí splnit slib britské vlády, že dodrží rozhodnutí voličů. Oficiálně to má trvat dva roky, avšak v Evropě to může trvat jakkoliv dlouho. Francouzská vláda v roce 2005 ignorovala lidové odmítnutí Lisabonské dohody.

Farage v pátek ráno v televizi přiznal, že tvrzení o 350 milionech liber posílaných do EU z Británie údajně každý týden, byla "chyba"

24. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Moderátorka: K těm 350 milionům liber, které posíláme každý týden do EU a už to teď dělat nebudeme. Můžete zaručit, že ty peníze poplynou do britského státního zdravotnictví?

Farage: Ne, to zaručit nemůžu. A já jsem to nikdy netvrdil. To byla jedna z chyb kampaně za odchod z EU.

Moderátorka: Tak moment. To bylo součástí vašeho inzerátu.

Farage: Mohu vás ujistit, že můj inzerát to nebyl.

Moderátorka: Bylo to součástí jednoho inzerátu kampaně za Brexit. Ty peníze měly jít do zdravotnictví!

Farage: Myslím, že udělali chybu.

Moderátorka: Ale právě proto mnoho lidí hlasovalo za odchod!

Farage: Udělali chybu.

Moderátorka: To nám říkáte poté, co 17 milionů lidí hlasovalo pro brexit?

Farage: Ano.

Moderátorka: Nevím, kolik lidí hlasovalo na základě toho inzerátu. Ale bylo to velkou součástí té propagandy. A vy teď říkáte, že to byla chyba.

Británie přestala být pátou největší ekonomikou světa

24. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

V důsledku pádu libry a britských akcií přestala být Británie pátou největší ekonomikou světa. Předstihla ji v pátek ráno stagnující Francie.

Donald Trump: Brexit je vynikající záležitost

24. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump v pátek s nadšením přivítal skutečnost, že Británie hlasovala pro odchod z EU:

"Zuří ohledně hranic. Zuří ohledně toho, že do jejich země přicházejí lidé a přebírají moc a nikdo ani neví, kdo to je. Zuří ohledně mnoha věcí. Hněv je široce rozšířený a tohle je teprve první případ. V podstatě si vzali zpět svou zemi. To je velká věc."

Na Facebooku Trump napsal: "Trumpova vláda slibuje, že posílí naše styky se svobodnou a nezávislou Británií, prohloubí naše vazby v obchodě, v kultuře a ve vzájemné obraně."

Británie hlasovala pro odchod z Evropské unie

24. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

- David Cameron oznámil svou rezignaci. Do října 2016, kdy se bude konat sjezd Konzervativní strany, má být vybrán nový premiér.

- Mark Carney, guvernér Anglické banky, se pokusil prohlášením uklidnit trhy. Uvedl, že Anglická banka je připravena stabilizovat situaci částkou až 250 miliard liber.

6.00: Po vyhlášení výsledků z 331 z 382 komunálních okrsků vyhlašuje většina mediálních organizací, že Británie hlasovala pro odchod z Evropské unie v poměru 48 procent hlasů pro setrvání a 52 procent hlasů pro odchod. Skotsko a Londýn hlasovaly pro setrvání v EU, avšak velká část anglického venkova hlasovala pro odchod. Vznikl obraz těžce polarizované země, kdy ty oblasti, které byly pro setrvání v EU hlasovaly silně pro tuto alternativu a oblasti, které byly pro brexit, hlasovaly silně pro ochod z EU. Libra i akcie na kapitálovém trhu rychle padají. Komentátoři poznamenávají, že si Británie vytvořila dlouhodobý problém. Euroskeptici jásají.

Čím vyšší byl počet občanů s vysokoškolským vzděláním, tím pravděpodobněji hlasovala daná oblast pro setrvání v EU.

"I když musí být tento volební výsledek interpretován jako příkaz, aby Británie odešla z EU, zní daleko více jako řev vzteku a frustrace poloviny Británie nad systémem moci, bohatství a výsad, o nichž si mnoho Angličanů myslí, že je jejich zdrojem elita, která žije jinde. Cílem tohoto protestu byl jak Westminster, tak Brusel.

Bohatá jihoanglická hrabství podpořila brexit. Města na severozápadě byla proti němu. Severní Irsko hlasovalo pro status quo. Wales požaduje radikální změnu. Desítky milionů lidí se rozhodly na místech, kde kdysi existoval těžký průmysl, že hazardní hra stojí za to: Současnost podle nich není tak růžová, aby nestálo za to podpořit něco jiného.

Mnozí si zjevně myslí, že jakmile "převezmou zpět" svou zemi, bude více bohatství pro "domácí" zaměstnance - pro ty, kteří na globalizovaném trhu zůstali pozadu.

A právě v důsledku reakčního proudu rasistické nenávisti hlasovali voliči v metropolitních centrech v obrovském počtu pro setrvání v EU. Tyto velké počty obyvatel v centrálním Londýně nevyjádřily natolik nadšení pro EU jako emocionální vazbu k liberálnímu etosu otevřenosti světa.

Avšak prohledávání trosek dnešní britské politické scény, absolutního odmítnutí veškerých doporučení od předáků politických stran, expertů, celebrit - bude trvat měsíce a léta.

Ve skutečnosti, že Skotsko potvrdilo, že chce zůstat členem EU, je zdroj ústavní krize. Může Anglie vytáhnout svého souseda z EU proti jeho vůli?

Toto referendum přineslo dva výsledky - jedním je příkaz odejít z Evropské unie, druhým je požadavek, aby se politika prováděla jinak a pro jiné publikum. Obrovský rozměr těchto dvou úkolů je ohromující."

Kompletní článek v angličtině ZDE

Premiér David Cameron se rozhodl vyhlášením referenda o odchodu Británie z Evropské unie vyřešit vnitrostranický konflikt v Konzervativní straně. Přivedl tím k životu strašlivé běsy a vejde zřejmě do dějin jako člověk, který způsobil rozklad Spojeného království a možná i celé Evropy.

Británie čelí politické a ústavní krizi

24. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Británie čelí politické krizi. Je obtížné si představit, jak by premiér Cameron mohl přežít tento výsledek referenda. Ministr financí George Osborne hrozil, že bude nucen v případě brexitu zavést nové škrty, ale voliči mu odmítli naslouchat. Těžko mu bude umožněno, aby zůstal ve funkci.

Británie čelí ústavní krizi. Skotsko hlasovalo rozhodným způsobem pro setrvání v EU, Anglie mimo Londýn hlasovala pro brexit. Nebude dlouho trvat, než skotští nacionalisté budou požadovat nové referendum, aby nezávislé Skotsko mohlo setrvat v Evropské unii.

Výsledek britského referenda má obrovský dopad pro Evropu. Posílí separatistická hnutí a mohl by vést k odchodu dalších zemí z EU. Bude to mít důsledky pro eurozónu a velké důsledky pro Německo a Francii, kde během pátku zřejmě dojde k pádu burz. Libra se propadne daleko více vůči dolaru než vůči oslabenému euru.

Británie se bude nyní muset rozhodnout, jaké vztahy bude mít s Evropskou unií. Bude chtít zůstat členem jednotného evropského trhu, i když by to znamenalo neomezenou imigraci z EU? Anebo odejde i z evropského trhu, což by dalo nové vládě větší pravomoci k omezování imigrace?

Výsledek vypovídá mnohé o stavu moderní Británie. Pro bohatší občany bylo logické zůstat v EU. Pro chudší se toto referendum stalo možností protestovat proti špatně placeným zaměstnáním, nulovým pracovním smlouvám, šikanujícím zaměstnavatelům a proti pocitu, že na ně bylo zapomenuto.

Tyto hospodářské problémy jsou hluboké a dlouhodobé. Většina z nich nemá s Evropskou unií nic společného. Referendum ale poskytlo milionům nespokojených lidí šanci protestovat. Británie je země rozdělená bohatstvím, zeměpisně i třídně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský premiér David Cameron rezignoval

24. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta


David Cameron oznámil, že po svém neúspěchu v referendu o britském členství v Evropské unii rezignuje na funkci premiéra.

Cameron prohlásil, že "vůle britského lidu" musí být respektována a jde o "instrukci, která musí být splněna".

Oznámil také, že na konferenci Konzervativní strany v říjnu bude zvolen nový předseda.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Brexit podle ČT

Cameron lže, Boris Johnson je ostrakizován a EU je totalitní konstrukt

23. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Česká televize v přímém přenosu ukazuje, jak nemá vypadat zpravodajství. Do pořadu Události, komentáře pozvala Benjamina Kurase, který se dopouštěl otevřené manipulace veřejného mínění, když tvrdil, že v kampani před referendem o možném odchodu lhal premiér David Cameron a zcela zamlčel fakt, že se lidé angažovaní v kampani za vystoupení UK z EU dopouštějí prokazatelně těžce demagogických a prokazatelně nepravdivých tvrzení. Systematicky v kampani před referendem tedy lhali stoupenci Brexitu, nikoliv David Cameron! Je to prokázáno. Jak to, že o tom ČT věcně neinformovala? Své vystoupení Kuras  korunoval tvrzením, že třetina britských voličů je ochotna předat vládu na Velkou Británií "totalitnímu konstruktu", kterým myslel EU. Moderátor David Borek vůči těmto prokazatelným nesmyslům nevznesl jedinou námitku a nechal hosta cca deset minut zcela demagogicky ovlivňovat veřejné mínění. Nutno dodat, že následně dostal podobný prostor Tomáš Halík, který argumentoval, proč je volba odchodu UK z EU nešťastná a iracionální. Halík však byl konfrontován s jeho katolictvím a s tím, zdali není ovlivněn představou nějaké sakrální představy evropské jednoty, následně byl konfrontován s tím, že snad zastává nějakou idealistickou představu jednotné Evropy, když EU zároveň absurdně reguluje dění v členských zemích (podle stereotypního, anekdotického příkladu vybraného moderátorem). Kuras konfrontován nebyl. WTF? Ne že by ČT mohla cokoliv změnit, ale tento zcela provinční způsob zpracování informací je ostudný a na řadu českých diváků, kteří nesledují informace z jiných zdrojů, to může mít významný vliv...

Evropa: Hodina pravdy

24. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Celá Evropa napjatě přihlíží: Doufá, že britské referendum o budoucnosti v EU proběhne bez problémů a že země zůstane v unii, napsal Alexander Kudascheff.

Brexit, aneb Od paralelní destabilizace k sériové

24. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Je bohatě doloženo, že Putinovo Rusko poskytlo půjčky na volební kampaň francouzské ultrapravicové straně Národní fronta, manipulovalo se zlatem a poskytuje "konzultace" ve prospěch německé AfD, případně podporuje v cizích zemích (v Německu, České republice, na Slovensku) polovojenské jednotky.

Prudce padá libra i britské akcie: předpovídá se vítězství Brexitu

24. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Jako první vyhlásil výsledky britského referenda Gibraltar. 823 lidí bylo pro Brexit, 19 322 pro setrvání Británie v EU. Obávají se, že v případě odchodu Británie z EU Španělsko uzavře pohraniční přechod do Gibraltaru.

Druhým, avšak varovným výsledkem je Newcastle upon Time. Tam se očekávalo, že zvítězí Remain, výsledek je však pro setrvání v Británii slabý, 49,3 procent pro Brexit, 50,7 procent pro setrvání v Británii. Znamená to, že Brexit zvítězí?

Dalším varovným výsledkem je Sunderland, kde 61 procent hlasovalo pro Brexit, 39 procent pro setrvání v Evropské unii. Libra klesla o 6 procent během pouhých několika minut.

Problémem pro stranu zastávající setrvání Británie v EU může být relativně malá volební účast. Zdá se, že stoupenci Brexitu se dostavili k referendu možná ve větším počtu než stoupenci setrvání Británie v EU.



Rozhovor Britských listů 62:

Jací jsou dnes gymnaziální studenti?

17. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se středoškolským učitelem Jakubem Žytkem o dnešních středoškolských studentech a o tom, jak dnes probíhá vyučování na gymnáziích. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. června 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Případová studie jednoho z intelektuálních "disidentů"

Obrácení Ferdyše Pištory aneb Jan Keller na narozeninové párty Václava Klause

23. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

U celé řady osobností se projevuje názorová i ideologická konzistence, ať již v dobrém či špatném slova smyslu. U některých z nich můžeme hovořit o pevnosti a ryzosti charakteru, nu a u těch dalších, zastávají-li nehumánní postoje, zase o pravém opaku. Avšak nejedna osobnost svá dlouhodobě prezentovaná a zároveň inspirující stanoviska přehodnotila, více či méně popřela, nebo dokonce zatratila, což lze pozorovat se zintenzivněním debaty o migrační a uprchlické krizi. Mezi tyto dříve podnětné hlasy, jež nyní přinášejí už jen hořkou pachuť deziluze, můžeme zařadit i sociologa a europoslance Jana Kellera.

Obrovský průšvih - a nejen v Británii, ale po celé Evropě

23. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Jsme v obrovském průšvihu a bude to trvat zřejmě desítky let, než se věci navrátí k normálu.

Jaký podivný, destabilizující, úzkostný moment je tato chvíle, píše v deníku Guardian ve čtvrtek dopoledne John Harris a Jan Čulík k tomu dodává: Plně s tím to výrokem, i s celým Harrisovým článkem souhlasím. Jeho argumentace se sice týká především Británie, ale platí dnes pro celou Evropu. Britské referendum o odchodu z EU je hloupé, zbytečné a nepříjemné, především proto, že dokázalo, že lidé jsou ochotni ve velkých počtech věřit jakýmkoliv nevěcným hloupostem, ovšem cenné v tom smyslu, že odhalilo hlubinné potíže ve společnosti - jimž však ani politikové, ani média neporozuměli. Totéž platí o České republice, bohužel, a dnes asi o celé Evropě.

Míním tím částečně pocit, že jdeme hlasovat, ale také emoce, které jsou stále ještě syrové po smrti Jo Coxové i po tom všem, co všechno za tak poslední měsíc vyplynulo najevo o zemi, kterou zatím ještě musíme nazývat Spojené království.

Mnoho lidí samozřejmě základní rysy tohoto příběhu znalo: příběhu země rozštěpené rostoucí nerovností, náchylné k obrovským záchvatům hněvu a frustrace, a nyní uprostřed vlastních kulturních válek amerického stylu - což je ovšem obraz, který se dnes týká většiny Evropy a především Ameriky. Avšak týdny před britským referendem nám ukázaly, že toto všechno dosáhlo znepokojujícího vrcholu.

Bezpečný svět kolem nás se rozpadá

23. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Ve východní Evropě, "země, které dokončily patnáctiletou odysseu návratu do Evropu" si najednou uvědomily, že "svět kolem nás se začal rozkládat".

Evropští politikové reagovali na britské referendum o odchodu z EU nekompetentně. Nejprve ho samolibě ignorovali, pak tvrdili, že o nic nejde. Nyní se chaoticky snaží uvažovat o tom, co dál, bez ohledu na to, jak to ve čtvrtek dopadne, píše Natalie Nougayrède.

Ještě před půl rokem skrývali politikové v evropských hlavních městech jen obtížně svou nelibost, že musejí vyjednávat s Davidem Cameronem znovu o britské otázce. Chtěli to vyřídit rychle, aby se EU mohla vrátit k jednání o "důležitějších" otázkách.

Jenže, jak začaly průzkumy veřejného mínění naznačovat, že Britové mohou hlasovat pro brexit, reakce v Evropě se změnila v paniku a v nechápavý údiv. Nyní, jen několik hodin před výsledkem referenda, se konečně začali evropští politikové soustřeďovat na to, co by se mělo učinit k posílení evropského projektu, ať to s Británií už dopadne jakkoliv. Avšak stále není jasné, co si počít, hlavně proto, že vládne nejistota ve Francii a v Německu, které tvoří základ evropské organizace.

Přečetli jsme:

Roboti by měli platit sociální pojištění, navrhuje Evropský parlament

24. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta


Návrh Evropského parlamentu chce pracovní roboty klasifikovat jako „elektronické osoby“, přičemž jejich majitelé za ně budou muset platit sociální pojištění. Tento krok, by měl pomoct při řešení budoucí otázky chybějících pracovních míst, které dříve zastávaly lidé a nyní je nahrazují roboti, informuje The Verge.

Zákon po společnostech požaduje, aby přiznaly ušetřené peníze za sociální pojištění a mimo to by měla vzniknout „European robotics agency“, která bude poskytovat technické, etické a regulační posudky. Návrh má mnoho odpůrců nejen v parlamentu, ale také u firem, které se výrobou robotů zabývají nebo je využívají.

Podrobnosti: ZDE

S roboty do roboty?

24. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Jak informuje Financial Times, jeden z nejdůležitějších trendů globalizace se začíná obracet: V odvětvích produkujících luxusní značkové zboží, které přecházejí od klasické sériové výroby ke kusové výrobě na zakázku, se objevil trend označovaný jako "radical inshoring". Někteří producenti, kteří kdysi odešli ze Západu za levnou prací do rozvojových zemí, aby tam zboží sekali levně jedno za druhým jako Baťa cvičky, se vracejí nazpět. Značnou část práce přitom teď odvedou roboty, dokončují ji ale do podoby zboží na zakázku najatí západní živnostníci. ZDE

Po celém světě lidé vzpomínali na Jo Coxovou

23. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve středu, v den nedožitých dvaačtyřicátých narozenin zavražděné labouristické političky Jo Coxové, se konala po celém světě vzpomínková shromáždění. Například na Trafalgarském náměstí v Londýně:

Člověk 2.0, člověk exa-informatický, člověk singularitní

23. 6. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Vývoj technologií se žene kupředu exponenciálními kroky. V počátcích vývoje IT vážily počítače tuny a uměly to, co nyní umí i ta nejlevnější kalkulačka z tržnice. Tehdejší přední počítačový konstruktér (na jméno si nevzpomenu) dokonce s nadšením tvrdil, že do budoucnosti lze počítat s tím, že počítače budou vážit jen jednu tunu. Nyní pracují vývojáři na kvantových počítačích, kterým nerozumí ani pokročilejší programátoři a atomová velikost křemíku nám začíná překážet ve vývoji nových procesorů. Technolog a vynálezce Ray Kurzweil, který podepsal spolupráci se společností Google, tvrdí, že vývoj technologií půjde dál a dál. Už nyní se velmi intenzivně pracuje na propojení lidské mysli a velkých dat v cloudu na Internetu, která budou řízena umělou inteligencí. Stačí, za pomoci nanočástic, dva systémy propojit a vytvořit tak z lidí… kyborgy. Výhody nových sci-fi technologií jsou očividné. Třeba bude možné silou myšlenky do mysli „stáhnout“ návod na řízení helikoptéry jako v Matrixu. Big Data v cloudu budou obsahovat všechna řešení a naše mysl si pouze vybere to nejvhodnější. Zároveň se ovšem nebude jednat o úmorné učení novým poznatkům, ale o jakýsi proces vrozeného vyzvědění, kdy data potřebná k činnosti zkrátka vplují do mozku a my budeme „vlastnit“ nové dovednosti, budeme člověk 2.0.

Bodláky Václava Duška

Závislá nezávislost

23. 6. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Nezávislostí pohazujeme ve slovních šarádách obratně a bez zábran. Závislost drží kdekoho pevně v klinči - přetahovaná o kormidlo loďky Čechurky už nikoho nevzrušuje. Odvaha k nezávislosti nestačí. Strůjci i vykladači svobodného světa naopak potřebují závislosti všeho druhu. Politické tahanice jsou nechutné a prospívají, jak jinak, závislým a poslušným žoldákům moci. U nás doma příliš plukovníků, generálů, ti mají stužek, jako by začínali v dobách u památného Verdunu, jeden se nápadně podobá Klémovi. Silové resorty semotamo zkouší, jak jsou skutečně vybaveny silově – a daří se jim roztáčet kola nedůvěry, vtahují do vírů ustrašená politická robátka, která se opírají i o služebníky slova. Sexy mozkový karatel, politický badatel, svatá Renata blafe u kafe, radí informuje, na svoje přehmaty zapomene.

Digitalizovaný rozpad vztahu mezi hegemonním a oficiálním diskursem

Pravda zvítězí vždy, záleží jen která...

23. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Lidé se bojí. To je nejčastější zdůvodnění toho, proč společnosti Visegradu v drtivé většině zastávají odtažité, izolacionistické postoje a oživují defenzivní nacionalismus. Mají existenční starosti, mají strach ze světa, který se mění příliš rychle, než aby se v něm stačili zorientovat. Nepřijde nikdo, kdo by jim skutečnost vysvětlil, dal jim odpověď na otázky, které je trápí, a tak prostě důvěřují populistům a podléhají vlivu perverzních médií a sociálních sítí. Ano, to je část skutečnosti, ale nelze tím vysvětlit vše. Nelze tím vysvětlit otevřenou nenávist, která dělá z domnělých obětí agresory srocující se k rituálu digitálního mobbingu. 

Bodláky Václava Duška

U nás v Sršňákově

23. 6. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Krásný hled je na ten boží svět. Modlete se, modlete se, modlete se - abyste nepadli do rukou felčarů; jak vám objeví chorobu, budou si vás posílat dokolečka a udělají z vás chcípáčka. Jenže, kam se hrabou tihle doktoři. V našem požehnaném kraji pořádají justiční zástupci státu honby na údajné porušovatele zákona – a nakonec se dozvíme, že krásná bufetářka, lady Macbeth sokolovská, jest nevina, i když, se namočila vlastní hloupostí do páchnoucího močálu zla; odposlechy jsou mor! Bufetářka pohovoří jazykem galerky s milencem nejvyššího politického patra - vůl se nedokáže popasovat s manželkou, prásknout dveřmi a odejít, vůl zdá se býti svazácky zbabělým.

Clintonová 42 v. Trump 1,3. V milionech dolarů...

Skoro polovina Sandersových voličů údajně nechce volit Clintonovou

23. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Clinotonová dosáhla před dvěma týdny dostatečného počtu delegátů, kteří na závěrečném konventu budou vybírat demokratického kandidáta do závěrečného boje o Bílý dům. Sanders prozatím oficiálně svou kampaň neukončil, ale opakovaně dal najevo ochotu pomoci ve snaze porazit ve všeobecné volbě Donalda Trumpa. Zároveň ale prohlásil, že je zejména na Clintonové, aby přesvědčila miliony jeho příznivců, kteří nevěří politice a ekonomii establishmentu a kteří mohou vnímat Clintonové dárce z Wall Street jako vysoce odpovědné za dosavadní stav.

Podle průzkumníků z agentury Bloomberg vadí Sandersovým voličům Clintonové jestřábí pragmatismus a vazby na korporace. Někteří jsou jednoznačně přesvědčeni, že svůj postoj nezmění. Někteří Sandersovi podporovatelé jsou dokonce přesvědčeni, že vyjádření podpory Clintonové by ze strany jejich kandidáta znamenalo zradu principů, na nich jeho politika stojí. Podle anekdotického vyjádření jednoho z příznivců je v takovém případě lepší, pokud vyhraje Trump, neboť USA budou mít prezidenta, kterého si zaslouží.

Před dvěma dny světová média zveřejnila informaci o stavu finanční podpory kampaní předpokládaných kandidátů (NY Times) dvou největších amerických stran, Demokratů a Republikánů. Zatímco za Clintonové se už podařilo sesbírat na 42 milionů dolarů, Trump má k dispozici pouze nepatrný zlomek, 1,3 milionu. V minulosti dali někteří čelní republikánští donoři najevo, že Trumpa nepodpoří. Vévodí mezi nimi bratři Kochové (Politico), jednoznačně nejvlivnější businessmani v pozadí republikánské politiky.

Míru štěstí během rodičovství ovlivňuje sociální politika

Rodiče jsou statisticky méně šťastní než lidé, kteří děti nemají

23. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

V roce 2004 Daniel Kahneman, laureát Nobelovy ceny, požádal 909 pracujících žen v Texasu, aby ohodnotily své každodenní činnosti podle radosti, kterou z nich pociťují. V seznamu 19 položek skončila péče o děti téměř na konci, na 16. místě. Otravnější připadala texaským ženám pouze ranní doprava, večerní doprava a práce. Jiná studie, zaměřená na provedená v Německu v roce 2015 na vzorku rodičů, odhalila pokles pocitu uspokojení během prvního roku po narození dítěte, a to dokonce větší než následek ztráty práce, rozvodu či smrti partnera.

Plejáda britských politiků napříč stranami: Zůstaňme v EU

23. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

David Cameron ve středu křižoval Velkou Británií ve snaze varovat voliče těsně před referendem o vystoupení země z EU před následky, které to může přinést. Referendum totiž pravděpodobně rozhodne i o jeho osobní budoucnosti v roli premiéra. Ke Cameronovi se připojili bývalý labouristický premiér Gordon Brown, někdejší konzervativní premiér John Mayor, lídr liberálních demokratů Tim Farron a poslankyně za zelené Caroline Lucas, aby těsně před zásadním rozhodnutím demonstrovali jednotu napříč politickými stranami.

Soros: Zatímco EU upadá, Rusko se stává globální mocností

22. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta


Investor George Soros prohlásil, že považuje Rusko za vznikající globální mocnost, zatímco evropská unie kolabuje - velmi podobně, jako EU prosperovala, když začal rozpad Sovětského svazu.

Soros v projevu, který přednesl v Londýně na akci hnutí Otevřené Rusko, dodal, že "více než kdy jindy" má pocit, že osud EU závisí na budoucnosti Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Děti za globální uprchlickou krizi platí nejdrastičtěji

22. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Svět čelí rapidnímu nárůstu počtu lidí nucených k útěku před válkou, konfliktem a persekucí v zemích jako Sýrie, Irák a Afghánistán. Odhaduje se, že přibližně polovinu z 19,5 milionu ve světě registrovaných uprchlíků tvoří děti a mládež. Jsou nejzranitelnějšími oběťmi těchto konfliktů.

Jaký byl opravdu vztah orlandského vraha k "islámskému státu"?

22. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Americké ministerstvo spravedlnosti teprve po nátlaku uvolnilo méně cenzurovanou verzi přepisu policejních telefonátů s orlandským masovým vrahem Omarem Mateenem. Zatímco v první redakci chyběly výrazy jako "islámský stát", ve druhé podle všeho chybí například výraz "Alláh". Vládní cenzoři se zřejmě rozhodli, že paranoiu části obyvatelstva vůči muslimům budou svými zásahy do textu posilovat, co to jen dá, a pokud možno tak naženou co nejvíce vyděšených voličů do náruče Donalda Trumpa. ZDE

Je dlouhodobé zadržování přistěhovalců ilegální?

22. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Americký nejvyšší soud v pondělí souhlasil s přezkoumáním otázky, zda přistěhovalci, kteří čelí deportaci, mají právo na pohovor, pokud jsou zadržováni alespoň šest měsíců, což je rozhodnutí, které může mít významné dopady na skupiny hájící práva přistěhovalců.

Dva muži z Kalifornie byli usvědčeni z podpory IS

22. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Dva muži z Kalifornie byli shledáni vinnými ze spiknutí za účelem materiální podpory takzvaného Islámského státu. Federální soud usvědčil Madera Elhuzayela a Muhanada Badawiho, oba ve věku 25 let, po dvoutýdenním procesu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
67516