"Nová syrská armáda" - může něco změnit?

9. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut


Na internetu se objevilo propagační video dosud neznámé syrské ozbrojené skupiny. Říká si "Nová syrská armáda". Z prohlášení ZDE vyvozují různí autoři různé závěry. Podle jedněch se skupina hlásí k organizaci "Fronta autenticity a rozvoje" ZDE, podle jiných má být součástí sekulárně založených "Syrských demokratických sil" ZDE zahrnující Kurdy, Araby, asyrské křesťany a Turkmeny.


Podívejme se, co se dá z videa vyčíst ohledně sponzora/sponzorů "Nové syrské armády" a možné politické orientace.

Po úvodu v čase 0:36 se objevuje záběr na vyzbrojené bojovníky, jimž není vidět do tváře. Každý má na levém rameni individuální vysílačku. Muž v popředí má na prsou kamuflovanou odstřelovačskou pušku vybavenou optickým zaměřovačem. Druhý muž zprava je vybaven nekamuflovanou americkou puškou pro přesnou střelbu (Designated Marksman Rifle) M39 EMR v ráži 7,62 x 51 mm NATO ZDE. Ačkoliv obraz je uměle zamlžen, je velmi pravděpodobné, že stejnou zbraní jsou vybaveni i jeho kolegové.

V čase 0:39 lze shlédnout záběr na obsluhu 81 mm minometu s montáží vysunutou vpravo, což je typické pro britský minomet L16 a jeho následníky. V čase 0:42 kamera nejasně ukazuje rozšiřující se ústí, tj. kryt plamene běžný u varianty zavedené v americké armádě a námořní pěchotě pod označením M252.

V čase 0:51 vidíme znova muže s M39, v 0:57 kamera zachycuje obsluhu 120 mm minometu na kolové lafetě.

V čase 1:03 nabídne kamera záběr na torso jednoho z bojovníků, který má v taktické vestě čtyři zásobníky pro pušku M39 a na rameni individuální taktickou vysílačku, na níž lze již zřetelně rozeznat nápis "ICOM". Jde tedy o "japonský" výrobek (firma je původem japonská, má pobočky v řadě zemí po celém světě). Snadno lze zjistit, že tento konkrétní muž je vybaven modelem IC-F9011S nebo IC-F9021S ZDE. Jde o model chráněný proti prachu, se zjednodušenou klávesnicí, schopný pracovat v analogovém i digitálním režimu, volitelně v kódovaném režimu. Pamatuje si 100 individuálních uživatelů a 250 skupin ZDE (pdf).

V čase 2:06 vidíme několik mužů nacvičujících rozborku a sborku kulometu. Jedná se o lehký kulomet M249 ráže 5,56 x 45 mm NATO v původní verzi SAW ZDE, americkou variantu belgické zbraně FN Minimi.

V čase 2:12 vidíme dvoučlennou obsluhu s univerzálním kulometem M240 v ráži 7,62 x 51 mm NATO ZDE, americkou variantou původně belgické zbraně FN MAG.

V čase 2:15 zachytí kamera tři střelce z minometů varianty "Commando". Jedná se o americký model M224 ráže 60 mm, v konfiguraci pro střelbu "z ruky" během manévru ZDE.

V čase 2:19 vidíme záběr zprava na střelce z americké útočné pušky M16A4 v ráži 5,56 x 45 mm NATO ZDE vybavené nejmodernějším optickým zaměřovačem 3,5 x 35 ACOG ZDE.

V čase 2:45 vidíme opět nejasný záběr na 120 mm minomet, který nabízí leda možnost studovat podstavec. Tento typ však můžeme po shlédnutí záběru na trojúhelníkové ložiště v čase 2:59 identifikovat jako americký M120 s odňatým tlumičem plamene ZDE, respektive americkou verzi izraelského modelu Soltam K6.

V čase 4:22 začíná sekvence věnovaná předvádění palby ze středních a těžkých minometů. Ve 4:57 jsme si už jisti, že vidíme kromě již zmíněného M120 také 81 mm americký střední minomet M252, čili upravený britský L16, v nejnovější odlehčené verzi A1 ZDE zavedené do výzbroje amerických ozbrojených sil teprve v loňském roce.

Až v čase 7:14 (a později střihem v 7:36) zahlédneme letmo zbraň, která není amerického původu. Na fotografii je vidět druhý zleva klečící muž, který právě vystřelil z reaktivního protitankového granátometu RPG-7 ve verzi používané bývalou Varšavskou smlouvou (čínská používá dvounožku). O původu této zbraně nezjistíme jednoduše řečeno nic.

V 7:42 se dočkáme záběru na americký velkorážový kulomet M2 v ráži 12,7 x 99 mm NATO lafetovaný na vozidle ZDE.

V čase 8:10 přilétá nejmodernější americký stíhací letoun F-22, který ale docela určitě nepatří do výzbroje jednotky syrských povstalců. Naznačuje však, že skupina bude moci v případě potřeby přivolat leteckou podporu. To znamená, že by v ní měl působit nejméně jeden letecký návodčí. Pokud tam opravdu je, bude to s ohledem na náročnost takové činnosti téměř jistě Američan.

V čase 8:16 lze v učebně identifikovat protitankovou řízenou střelu 9K111 Fagot/AT-5 Spigot původní sovětské konstrukce ZDE. Její objevení by přece jen mohlo svádět k jistým pochybnostem o zázemí skupiny, nicméně ve skutečnosti k tomu neexistuje žádný důvod ZDE. A víme-li, že Saúdská Arábie dodává syrským klientům americké protitankové střely TOW, zatímco Katar svým zase čínské HJ-8 Red Arrow, mluví přítomnost naleštěného a zjevně úplně nového Fagotu olivově zelené barvy (původní sovětské střely byly dodávány ve stříbrných nebo okrových kontejnerech) ve prospěch vyloučení obou zmíněných patronů ZDE (pdf).

Posuzováno americkými standardy, podle typů a množství podpůrné výzbroje lze odhadnout, že "Nová syrská armáda" bude jednotkou přinejmenším o velikosti praporu, tzn. má k dispozici řádově několik set vojáků. "Ostrostřelci" (designated marksmen) jsou vycvičeni dobře, obsluhy podpůrných zbraní také. V závěru videa lze ale pozorovat simulovaný útok na budovu, který ukazuje, že navzdory jistým předchozím indiciím jednotka jako celek nebyla vycvičena podle soudobého standardu sil zvláštního určení. Taktický ponos pušky M16A4 je archaický a mírně nejistý, pohyb s ní neodpovídá novějším vzorům - tj. běžný voják nezvládá novější standard CQB sledovatelný např. během akcí v Iráku. Je tedy otázka, kdo a s jakou kompetencí takového vojáka cvičil, zda neexistuje dosti velký rozdíl mezi přípravou specialisty a běžného střelce, který zde není začleněn do standardního palebného týmu. Jednou z možností, která se zdá být nasnadě, je stále militarizovanější CIA, jejíž vojenské kompetence se v principu odvíjejí od 70. let - od časů, kdy palebné týmy používala jen námořní pěchota, kdy byla útočná puška s dlouhou hlavní, jakou sledujeme v analyzovaném videu (M16), standardem a karabina (dříve Colt Commando, nyní M4) doplňkovou zbraní - zatímco v dnešních amerických ozbrojených silách je tomu naopak.

Pokud by skupina byla připravována na boj s režimem, důraz by byl položen na protitankový boj, podobně jako u těch, které podporují Katar a Saúdská Arábie - případně na problém, jak čelit letectvu protivníka kamufláží palebných postavení, rozptýlením, atd. To ale nevidíme.

O politické orientaci se toho mnoho nedozvíme, pakliže neovládáme arabštinu. Podle komentátorů obeznámených se syrskou kulturou zvolená hudba silně připomíná styl typický pro režimní produkci. V dalším jsme pak odkázáni zejména na primitivní frekvenční analýzu promluv. Touto jistě zcela nedostatečnou metodou zjistíme, že v audiolince se za deset minut "Asad" vyskytl 1 x, kdežto "daeš" (výraz označující sektářské přívržence "islámského státu") 6 x. (Obraz Asada se ve videu nevyskytuje, záběry na islamisty s černými vlajkami, následované obrázky trpících civilistů, jsou naproti tomu stříhány hojně.) Výraz "Súríja" (Sýrie) zazní 8 x, "súrí" (syrský) 3 x. Výraz "taktík" (taktický) zaznamenáme 2 x, výraz "istratidžíja" (strategie) 0 x. (Přívrženci "islámského státu" jsou strategií až chorobně posedlí.) - K alláhování nedochází, v jednom případě kamera letmo zachytila náboženský projev, započítáme také jeden záběr na mešitu.

Vojáci jsou často hladce oholeni, část z nich nosí knír, rozhodně si většinově nepěstují plnovous, jak závazně předepisují konzervativní verze islámu. Vcelku vzato, skupina se profiluje jako sekulární nacionalisté s nostalgickou vazbou k předválečné Sýrii, bojující proti IS. Na mysli letmo vyvstávají teorie Edwarda Lansdalea o "třetí síle", které do obecnějšího povědomí uvedl román Grahama Greena "Tichý Američan".

Jaké mohou být politické vazby jednotky na syrskou společnost, které předurčí její možný vliv? To nezjistíme ani dost málo. Spojení s Kurdy je téměř jisté, s ostatními menšinami jisté méně. Kontakty s většinovou sunnitskou populací však neznáme a v danou chvíli nezjistíme. Lze nicméně předpokládat, že po katastrofě programu "pouze vyzbrojit a vycvičit" došlo konečně na přípravu politického zázemí v utajení, kterou Bílý dům dosud zcela odmítal. Jenže může být opravdu pozdě. Pokud pozdě nebylo kdykoliv po roce 2011...

Zda a jak se "Nová syrská armáda" nakonec osvědčí v boji proti islamistům, to už pochopitelně z pouhého videa nezjistíme vůbec.

0
Vytisknout
8180

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015