Švédsko zavádí pohraniční kontroly

12. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Poprvé od začátku uprchlické krize se Švédsko rozhodlo zavést pohraniční kontroly, jen několik hodin poté, co švédský premiér požádal evropské kolegy na summitu na Maltě, aby ostatní členské země EU začaly konečně pomáhat Švédsku a Německu s rozmísťováním uprchlíků.

Švédská policie bude kontrolovat vlaky a lodě, přijíždjící z Evropy a zastaví lidi bez platných cestovních dokumentů, Švédští činitelé zdůraznili, že žadatelé o azyl nebudou odmítáni. Účelem opatření je omezit proud lidí, kteří cestují přes Švédsko do dalších skandinávských zemí.

Dosud uprchlíci mohli prostě přijet vlakem či lodí do Švédska bez pohraničních kontrol.

Švédsko přijalo dosud největší počet uprchlíků na jednoho obyvatele v Evropě. Každý týden přijíždí do Švédska asi 10 000 uprchlíků a Švédsko už pro ně v krátkodobé perspektivně nemá ubytování. Země, která má něco pod 10 milionů obyvatel, očekává letos příchod až 170 000 uprchlíků.

Švédský premiér Stefan Löfven varoval: "Je neudržitelné, aby jedna země, dvě země, přijaly drtivou většinu odpovědnosti. Odpovědnost musí převzít všechny evropské země. Pokud Evropská unie nebude schopna tuto situaci vyřešit, je to vážné.

Ostatní evropské země reagují na krizi nesmírně pomalu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7619

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015