Zpráva Amnesty International

Čína stále mučí zadržované disidenty

12. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Podle zprávy Amnesty International (AI) Čína dosud nedostála svých politických slibů, že zakáže mučení zadržovaných osob. Týká se to zejména lidí zatčených ve spojitosti s jejich politickými či náboženskými názory, tedy disidentů, petentů, lidskoprávních aktivistů jejich obhájců nebo například příznivců duchovního hnutí Falun Gong. Zprávu přinesl deník Guardian.

Zpráva AI nazvaná Konec v nedohlednu: Mučení a vynucená přiznání v Číně je založená na rozhovorech se 40 čínskými obhájci lidských práv a obsahuje mrazivé detaily o mučení a bití zadržených lidí. Vyšetřovatelé běžně používají bodců, mučících židlí, elektrických obušků a psychického teroru k tomu, aby ze zadržovaných vynutili přiznání.

Nejde o problém, který by bylo možné jednoznačně lokalizovat. Tato praxe je podle zprávy běžná na celém území Číny. V roce 2012 se Čína zavázala přijmout nápravné prostředky, které zabrání vynucovanému přiznání zadržovaných. Stalo se tak ale pouze u některých druhů mučení, legislativa nepokrývá psychický teror. Právníci, kteří se snaží vyšetřovat případy zneužívání psychického a fyzického násilí, jsou systematicky omezováni policií, prokurátory a soudy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7673

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015